Noutati

◾ „Adunarea Poeților și a SpectActorilor craioveni”

La invitația lui Nicolae Coande, poeții Emilian Mirea și Silviu Gongonea vor lansa cele mai recente cărți de poezie la „Adunarea Poeților și a SpectActorilor craioveni”. Întâlnirea va avea loc la sala „Ia te uită!” a Naționalului craiovean, vineri, 28 aprilie, de la ora 17,00.
Intrarea publicului este liberă.
 
Emilian Mirea a publicat în 2016 placheta de poezie „Masa care plânge înlăuntru” (Ed. Ramuri, 2016). Despre ea va vorbi Ștefan Vlăduțescu.
Silviu Gongonea a publicat de curând placheta de versuri „A doua natură” (Ed. Aius, 2017). Cartea va fi prezentată de Petrișor Militaru.
 
Emilian Mirea (n. 1964) a debutat editorial în 1988 cu volumul de poezie „Drumul pe care vin”, Editura Scrisul Românesc, Craiova. Cărţi de poezie apărute după debutul editorial: „De vorbă cu Dumnezeu”, poeme, Editura Obiectiv, Craiova, 1996; „Vârsta Christică”, poeme, Editura  Obiectiv, Craiova, 1998; „Autoportret”, poeme, Editura Autograf MJM, Craiova, 2008; „Avatar”, poeme, Editura Autograf MJM, Craiova, 2011; „Virtuozitate” – poeme, Editura Ramuri, Craiova, 2012; „Poemele Morţii”, poeme, Editura Ramuri, Craiova, 2012; „Singurătatea Lui Dumnezeu”, poeme, Editura Autograf MJM, Craiova, 2013; „De vorbă cu Dumnezeu” – antologie de poezie, Editura TipoMOLDOVA, Iaşi, 2013; „M-am născut Abel”, poeme, Editura Ramuri, Craiova, 2015, „Masa care plânge înlăuntru”, poeme, Editura Ramuri, Craiova, 2016. În anii 1985 şi 1986 a fost laureat al Premiilor revistelor Contemporanul, respectiv, Convorbiri literare, la Festivalul Naţional de Poezie „Nicolae Labiş”, organizat la Suceava, sub egida Uniunii Scriitorilor din România. În anul 1987 – laureat al Premiului Asociaţiei Scriitorilor din Craiova şi al revistei Ramuri, pentru  poezie. Tradus în spaniolă şi catalană de scriitorul şi traducătorul spaniol Pere Bessó, în maghiară de scriitorul şi traducătorul ungur Cseke Gábor şi în macedoneană de scriitorul şi traducătorul macedonean Milovan Stefanovski.
           
 
Poet şi eseist, Silviu Gongonea (n. 1980, la Drăgăşani) este lect. univ. dr. la Universitatea din Craiova, Centrul Universitar Drobeta-Turnu Severin. Debut editorial cu volumul de versuri Încălzirea mâinilor, Ed. Aius, Craiova, 2009. În 2013 îi apare la editura Aius monografia Gellu Naum: aventura suprarealistă. A câştigat mai multe premii la diferite concursuri din ţarǎ, printre care Marele Premiu la Concursul de poezie „Costache Conachi“, Premiul „Mihai Ursachi“ acordat de Filiala Iaşi a Uniunii Scriitorilor, Tecuci, 2004. Este prezent cu versuri în mai multe antologii, printre care Caietele Colocviului Naţional al Tinerilor Scriitori şi Antologia tinerilor scriitori editate cu ocazia Colocviului Naţional al Tinerilor Scriitori, ediţia a doua, Cluj-Napoca, 3-4 mai 2007, dar şi în volume colective, volumul Înjumătăţirea, apǎrut între aceleaşi coperte cu Ospetele impar de Petrişor Militaru, Ed. Scrisul Românesc, Craiova, 2006, primind Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Craiova.

resized image

◾ „RÂSUL-PLÂNSUL-IUBIREA” la Teatrul Național „Marin Sorescu” pe 9 mai, de la ora 19, la sala „Amza Pellea”

Sergiu Cioiu revine la Craiova, la un an după lansarea la sala „Ia te uită!” a T.N. „Marin Sorescu” a cărții autobiografice Nu știm aproape nimic, semnată în colaborare cu Pușa Roth.
Teatrul Național „Marin Sorescu” va găzdui pe 9 mai, de la ora 19, la sala Amza Pellea, spectacolul „RÂSUL-PLÂNSUL-IUBIREA”un eveniment artistic în care Sergiu Cioiu este însoțit de cunoscuta actriță Florina Cercel și de Silvia Dumitrescu, valoroasă interpretă de muzică pop. Spectatorii craioveni sunt invitați la un spectacol extraordinar în care teatrul și cântecul fac împreună un excelent divertisment!
 
După un sezon de succes, în care a fost invitatul echipei IERI-AZI-MÂINE, la TVR 2, și după un microrecital foarte aplaudat pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, unde a debutat cu 50 de ani în urmă, Sergiu Cioiu, artist român stabilit în Canada, se adresează publicului românesc printr-un spectacol muzical, poetic, tandru și ironic, în care este însoțit de cunoscuta actriță Florina Cercel și de Silvia Dumitrescu, valoroasă interpretă de muzică pop. 

Spectacolul este intitulat RÂSUL-PLÂNSUL-IUBIREA după un vers al unui poem de Marin Sorescu, în care poetul ne avertizează să fim atenți pe cine numim... Eu. Acest Eu ascuns sub atâtea măști, întocmai ca la teatru: o mască râde, alta plânge, proclamând iubirea, care, și ea uneori, poate deveni o mască sub care se pot manipula sentimentele altora...
 
Florina Cercel este o actriță desăvîrșită, cu o gamă largă de exprimări actoricești, pe care publicul craiovean a văzut-o recent în spectacolul „Noapte bună, mamă!”, alături de Cerasela Iosifescu, în regia lui Mircea Cornișteanu. Florina Cercel este creatoarea unor roluri memorabile, dramatice și comice, întruchipînd atât personaje din teatrul clasic, cât și caractere din dramaturgia modernă, sub direcția unora dintre cei mai importanți regizori ai teatrului românesc. Florina Cercel va prezenta, în acest spectacol, o dram-adaptare proprie, intitulată „Camerista”, după o nuvelă de Hermann Broch, un one-wooman-show , o poveste despre iubire, pasiune, minciuna, trădare și justiție.

Silvia Dumitrescu, una dintre cele mai apreciate cântarețe de muzică ușoară din „Epoca de Aur a muzicii ușoare românești”, care a lansat recent albumul „Cred în tine – in memoriam Adrian Enescu”, este cunoscută pentru dinamismul de rockeriță și pentru un debordant stil pop și, nu mai puțin, ca interpretă ideală a unor cântece ale inegalabilului compozitor Adrian Enescu, precum și ale cunoscutului compozitor Florin Ochescu.
În spectacol, Silvia va cânta, în replică cu Sergiu Cioiu, și piese din repertoriul consacrat de acesta.   

Sergiu Cioiu, un artizan al cântecului și al „zicerii”, un gentleman al cântecului, surprinde printr-un repertoriu divers în care muzica servește perfect textul sau poemul.  Poezia scrisă devine astfel o adevărată inspirație pentru actorul care o recreează, într-o tandră, patetică fuziune cu spectatorii. 
În acest spectacol, Sergiu Cioiu joacă rolul unui crooner, alături de cele două partenere, o mare actriță și o vedetă a cântecului pop din România. Un spectacol variat și colorat, o producție caleidoscopică, voit minimalistă, în care acompaniamentul va fi asigurat de doi excelenți muzicieni instrumentiști, Lyuben Gordievski – pian, clape, baian, și Vlad Crețu – chitări.

resized image

◾ Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova anunță rezultatele concursului de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, ediția a VII-a, 2016

 Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova anunță rezultatele concursului de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, ediția a VII-a, 2016. La această ediție au participat unsprezece proiecte. Juriul constituit din experți și profesioniști ai TNC a propus în faza finală trei proiecte cu șanse reale de a fi puse în scenă:„Monstrul Nisipurilor” de Csaba Székely, regia Irina Crăiţă-Mândră, scenografia Cezarina Iulia Popescu, „Sala motoarelor”, dramaturg Petro Ionescu, regia Raul Coldea, scenograf Ioana Ungureanu, „Outsourcing”, concept, regie şi scenografie: Olivia Grecea.


 

Proiectul câștigător a fost desemnat „Monstrul Nisipurilor” de Csaba Székely, regia Irina Crăiţă-Mândră, scenografia Cezarina Iulia Popescu.


 

Proiectul inițiat de TNCMS constă în prezentarea scrisă a unei concepții regizoral-scenografice în vederea montării unui spectacol la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, la sala studio „Ion D. Sîrbu”. Textul proiectului trebuie să aibă la bază o piesă românească contemporană, scrisă în ultimii 10 ani, și care să aibă maxim 8 personaje. Regizorul și scenograful trebuie să fie absolvenți de studii superioare de specialitate, în ultimii 5 ani proiectele câștigătoare ale edițiilor anterioare au fost: 1. „Conu’ Leonida față cu reacțiunea” de I.L.Caragiale, regia Diana Dragoș, scenografia Adriana Dinulescu; 2. proiectul „Photoshop”, text și regie Catinca Drăgănescu, scenografia Sorana Țopa; proiectul cu piesa „Profu’ de religie” de Mihaela Michailov, regia și scenografia Bobi Pricop; 4. proiectul „Spargerea”, după nuvela ”Jaf armat” de Răzvan Petrescu, regia Dragoș Alexandru Mușoiu, scenografia arh. Andreea Simona Negrilă; 5. la cea de-a cincea ediţie, în mod excepțional, au fost declarate câştigătoare două proiecte: „Exploziv” de Elise Willk, regia Andrei Măjeri, scenografia Alexandra Panaite şi „Sfârşit”, dramatizare de Oana Hodade după proza lui Florin Lăzărescu, regia Leta Popescu, scenografia Gloria Gagu; 6. proiectul „Cealaltă țară”, după romanele Hertei Müller, „Omul este un mare fazan pe lume” și „Călătorie într-un picior”, scenariul dramatic & regia Alexandru Istudor, scenografia Francesca-Antonia Cioancă.

 

„Proiectul Teatrului Naţional Marin Sorescu din Craiova dedicat tinerilor regizori şi scenografi interesaţi de noua literatură dramatică din România, proiect inaugurat în vremea directoratului lui Mircea Cornişteanu, dobândeşte cu fiecare an ce trece tot mai multă consistenţă. Indiscutabil, ne aflăm în faţa unui fapt artistic şi nu a unei acţiuni, a unei operaţiuni de imagine prin intermediul căreia să se ia ochii lumii, să se poată spună că la Craiova tinerii creatori „au căutare”. Tot la fel cum ar avea şi dramaturgii români.”

Mircea Morariu, Adevărul. Ro◾ ATELIER DE STORYTELLING ÎN CADRUL PROIECTULUI SMARTELIER

ATELIER DE STORYTELLING ÎN CADRUL PROIECTULUI SMARTELIER

 

 

 

Tot mai puțin timp liber, dependența de gadget-uri și internet determină mulți părinți să rateze din bucuria de a construi povești împreună cu copilul sau copiii. Primim povești gata imaginate de cineva, e rapid și nu necesită un efort prea mare, nici din partea copilului, nici din partea părintelui. Atelierul de STROYTELLING propus de noi vă aduce împreună, părinte și copil, într-o oră de proces creativ și distractiv ale cărui rezultate palpabile vor rămâne peste ani și vor ajuta atât la dezvoltarea celui mic, cât și la consolidarea relației părinte-copil, prin joc și joacă.

 

Ce este storytelling-ul?

Storytelling-ul este o activitate culturală și socială, în cadrul căreia se construiesc și împărtășesc povești prin mijloace teatrale, alegorizare, improvizație. Ca activitate, storytelling-ul dispune de o serie de tehnici și mijloace care ajută la dezvoltarea unor personaje și a unui fir narativ, precum și la alegerea unei perspective narative.

 

De ce să vin?

 

Pentru că e o oră petrecută constructiv împreună cu copilul tău. Când spunem constructiv, ne gândim la faptul că prin crearea unor povești, copilul este familiarizat de mic cu anumite principii și valori atribuite personajelor din poveștile create, dar aplicabile în viața de zi cu zi, precum: înțelepciune, onestiate, curaj, etc.

 

Pentru că îmbunătățește capacitatea de a asculta și dezvoltă capacitatea de concentrare. Pentru cei mai mulți dintre copii e dificil să se concentreze o perioadă lungă de timp asupra unui singur lucru. De asemenea, ei se grăbesc mai curând să vorbească decât să asculte. Storytelling-ul îi determină nu doar să fie mai atenți, ci și dornici să asculte și să înțeleagă.

 

Pentru că dezvoltă capacitate de verbalizare. Citind și construind povești împreună cu copilul tău, îl ajuți să învețe să se exprime verbal cu ușurință și să își dezvolte vocabularul în modul care îi este cel mai facil: prin joc.

 

Pentru că încurajează creativitatea. Ascultând sau participând la crearea poveștii, copiii își imaginează personajele, locurile de desfășurare a acțiunii, sunetele din spațiile propuse, etc. Asta îi face mai deschiși către idei noi, mai imaginative și le oferă libertate de gândire spre deosebire de vizualizarea propriu-zisă a unei povești pe un suport media.

 

Pentru că stimulează memoria. La câteva zile după ce ați construit sau ați ascultat o poveste în cadrul atelierului aveți libertatea de a propune copilului să vă reamintească anumite părți ale poveștii, sau chiar povestea întreagă, sau să adauge lucruri pe care și le-a imaginat între timp, transformând acest exercițiu de memorie într-un moment distractiv.

 

Atelierele se vor desfăşura la sediul Teatrului Naţional Marin Sorescu, iar programul se va stabili de comun acord la prima întâlnire. O şedinţă durează 90-120 minute.

 

Înscrierea se realizează în perioada 1-9 martie, prin completarea formularului:  https://docs.google.com/forms/d/1ZeYEDNg1FxrYweZMbL2kk0A4DayeH3z3NM-v0FvJfpg/edit

 

Pentru mai multe informaţii :

Laurenţiu Tudor- 0729.575.612

Irina Cîrneanu- 0766.649.979

 ◾ Festival Internațional dedicat Tinerilor Regizori prima ediție (Craiova, 28 iun.-1 iul. 2017)

THEATER NETWORKING TALENTS

INTERATIONAL YOUNG THEATRE DIRECTOR SHOWCASE

Festival Internațional dedicat Tinerilor Regizori

prima ediție (Craiova, 28 iun.-1 iul. 2017)

 

 

Departamentul de Arte al Universității din Craiova, în parteneriat cu Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova lansează deschiderea înscrierilor pentru prima ediție a Festivalului  Internațional al Tinerilor Regizori THEATER NETWORKING TALENTS 2017. Alături de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Universitatea din  Craiova, organizatori ai acestui festival sunt Uniunea Teatrală din România, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” (U.N.A.T.C.) și Casa Studenților Craiova.

Festivalul THEATER NETWORKING TALENTS se adresează regizorilor de teatru absolvenți în anul universitar 2017, studenților regizori din ultimul an de studiu (anul III – Licență; anul II – Master) ai Facultăților de Teatru din România, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Republica Moldova.   

Festivalul THEATER NETWORKING TALENTS se va desfășura sub formă de competiție, devenind o importantă rampă de lansare pentru absolvenții specializării regie de teatru. Participanţii se vor prezenta cu producția de licență/disertație. Vor fi acordate următoarele premii:

 

• Marele Premiu – regie: câștigătorul va fi invitat să regizeze un spectacol la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova

• Premiul I – regie

• Premiul I – scenografie

• Premiul Publicului

• Cel mai bun actor

• Cea mai bună actriță

 

Pentru înscrieri, universitățile sunt rugate să desemneze maxim 2 propuneri  de spectacole pentru fiecare universitate, până la data de 1 mai 2017, pe adresa de e-mail artistic@tncms.ro următoarele:

 

• Numele spectacolului (*sau al piesei)

• Numele regizorului, CV regizor

• înregistrări audio-video cu fragmente din spectacol (*max.15 min.), sau trailer

echipa de producție 

 

Organizatorii vor deconta cheltuielile de cazare, masă și transportul trupei și al decorurilor.

Selecția spectacolelor propuse aparține Facultății de Teatru de unde provine regizorul, iar spectacolele se vor juca la T.N.C., Universitatea din Craiova, Casa Studenților.

 

 

 

 ◾ Concursul de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români

Dezbaterile privind câștigătorul CONCURSULUI DE PROIECTE pentru TINERI REGIZORI și SCENOGRAFI ROMÂNI, lansat de Teatrul Național „Marin Sorescu”, ediția a VII-a, 2017, au ajus în faza finală. Din motive care țin de definitivarea bugetului instituției, ne vedem nevoiți să amânăm anunțarea proiectului câștigător.◾ Proiectul P3M5

 

Proiectul Plurality of Privacy in Five-Minute Plays (P3M5) (Pluralitatea Intimității în Piese de Cinci Minute) este un proiect teatral transatlantic despre importanța intimității. 15 teatre (zece din UE și cinci din SUA) colaborează cu Institutul Goethe din Washington pentru a explora întrebarea centrală ”Ce înseamnă pentru voi viața privată în era digitală?” Teatrele au pus această întrebare dramaturgilor colaboratori, care au scris piese de 5 minute pe acest subiect. Teatrele vor realiza filme scurte cu specific local, pe baza pieselor și vor juca piesele înscrise ca parte a sezonului 2016-2017 sau 2017-2018.

 

 

 

 

 

 

Titlul piesei: Adevărul și numai adevărul/ The truth and nothing but the truth

Scris de: Mihaela Mihailov

Inscrisă de: Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

Director: Richard St. PETER

Coordonator proiect: Gina CĂLINOIU

Director inregistrare AV: Adrian BULBOACĂ

Videographer: Vlad DUMITRESCU

Sunet: Cristian VIERIU

Actori: Gina CĂLINOIU, Mirela CIOABĂ

Personal de sprijin: Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

Editor: Raymond Schillinger

Sinopsis:

Ana încearcă să înregistreze o poveste personală din anii Comunismului și încercările de protest ale soțului ei pentru proiectul unor copii din localitate, dar fiica ei Cristina este foarte speriată să împărtășească povestea propriei familii. Rănile provocate de acele vremuri tulburătoare din viețile lor sunt scoase la iveală când Ana și Cristina dezbat modul în care să-și amintească și să-și împărtășească trecutul

 

 

Toate piesele se pot vedea accesand link-ul◾ Concursul „Cea mai buna piesa romaneasca a anului 2016”

Uniunea Teatrala din Romania – UNITER anunta ca editia 2016 a Concursului de dramaturgie „Cea mai buna piesa romaneasca a anului” primeste piese de teatru pentru inscrierea in competitie pana la data de 30 ianuarie 2017 (data postei).

 

Autorii vor trimite piesele prin posta sau prin depunere individuala la Secretariatul UNITER in format electronic (salvate pe un CD, nu prin e-mail), intr-un singur exemplar. Pe prima pagina se vor scrie un motto scurt (ce va tine loc de numele autorului) si titlul piesei.

 

CD-ul ce contine piesa inscrisa la Concurs va fi insotit de un plic inchis in care vor figura datele de identificare ale autorului (nume, adresa, telefon, e-mail). Acelasi motto de pe pagina de titlu a piesei va fi scris si pe plicul inchis cu datele de identificare.

 

Nu se primesc in concurs piese foarte scurte (intr-un act), dramatizari, piese publicate sau reprezentate. Textele inscrise in concurs nu se inapoiaza.

 

Adresa postala pentru trimiterea pieselor: Str. George Enescu nr.2-4, sector 1 Bucuresti, cod postal 010305, cu mentiunea „Pentru Concursul Cea mai buna piesa romaneasca a anului 2016”.

 

Concursul se desfasoara sub egida Casei Regale a Romaniei.◾ Cealaltă Țară

CEALALTĂ ȚARĂ este o adaptare după trei romane de Herta Müller: Călătorie într-un picior şi Omul este un mare fazan pe lume, Încă de pe atunci vulpea era vânătorul.

Regie şi scenariu dramatic: Alexandru Istudor
Scenografie: Francesca Cioanca

Cu Romanița Ionescu, Adrian Andone, Ștefan Cepoi, Gabriela Baciu, Marian Politic, Corina Druc, Vlad Udrescu, Raluca Păun.

Cealaltă ţară urmărește istoria personajului Irina și a familiei acesteia din România anului 1989 şi a încercărilor acestora de a părăsi ţară cu destinaţia Germania. Piesa explorează o serie de aspecte asociate cu emigrarea, fenomen legat intrinsec de istoria recentă a României. Textul propune o examinare complexă a fenomenului emigrării, nuanţând atât cauzele şi resorturile deciziei personajelor de a-şi părăsi ţara, cât şi efectele şi provocările cărora acestea sunt nevoite să le facă faţă odată ajunse în noua patrie. 

Scenariul dramatic a fost adaptat după trei dintre romanele scriitoarei române de etnie germană, Herta Muller, laureată a premiului Nobel pentru literatură în 2009. Cele trei romane sunt Omul este un mare fazan pe lume şi Călătorie într-un picior, Încă de pe atunci vulpea era vanatorul, apărute la editura Humanitas într-o traducere semnată de Corina Bernic.

 

Detalii și rezervări la Agenția Teatrală și în rețeaua Eventim
T: 0251 413 677 ◾ SMARTELIER – Modul nou la Teatrul Naţional

SMARTELIER – Modul nou la Teatrul Naţional

Atelier de tehnica și arta vorbirii și bune maniere aplicate

 

Personalitatea şi identitatea noastră în faţa celorlalți, în viaţa de zi cu zi, se definesc după două elemente esenţiale: imaginea vizuală şi limbajul, exprimarea. Prima impresie pe care o faci are un impact major asupra imaginii pe care și-o conturează ceilalți despre tine, de aceea este foarte important ca această imagine să fie cât mai fidelă realităţii tale şi cât mai plăcută. 

 

Vorbirea este un proces care se învaţă pe tot parcursul vieţii si nu este niciodată prea devreme sau prea târziu să învăţăm cum să ne exprimăm corect, clar şi concis. Atelierul de tehnica și arta vorbirii stimulează încrederea în sine, atitudinea și te ajută să descoperi tehnici pentru discursuri memorabile.

 

Capacitatea de a te exprima liber, de a pronunţa corect cuvintele poate fi dobândită prin exerciţii speciale de dicţie, respiraţie, coordonare şi corelare a vorbirii cu gesturile. Acest atelier te va ajuta să fii tu însuți, și, în același timp, să te adaptezi altor personalități, pentru o comunicare mai facilă cu semenii. Prin aceste ateliere, ne propunem să vă stimulăm capacitatea de autocunoaştere, empatizare şi relaţionare, să vă dezvoltaţi capacitatea de comunicare verbală şi nonverbală adecvată oricărei situații.

 

Bunele maniere nu sunt doar un cod de reguli despre ceea ce este permis şi ceea ce nu este permis să faci în societate, despre cum să te îmbraci şi cum să nu te îmbraci la o anumită ocazie, maniera în care ne prezentăm sau ţinem tacâmurile şi ne bem ceaiul. În contextul actual, bunele maniere sunt mai mult decât un cod de reguli, sunt acel comportament civilizat, respectuos pe care toţi ar trebui să îl aplicăm în activităţile noastre. Mânuite şi aplicate cu inteligenţă şi eleganţă, bunele maniere pot fi un instrument pentru a comunica mai uşor cu cei din jurul nostru, pentru a ne atinge scopurile şi a obţine satisfacţie atât în viaţa profesională, cât şi în cea personală.

 

Trainer:

Cursul va fi susţinut de mult îndrăgita actriţă a Teatrului Naţional din Craiova, Natașa Raab.

 

Cui se adresează?

Persoanelor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 35 de ani, celor care vor să aibă mai multă încredere în sine, celor care vor să-și perfecționeze vorbirea şi atitudinea în faţa unui public.

 

Atelierul cuprinde 2 module:

Modulul I:  noiembrie 2016 - februarie 2017

Modulul II: martie 2017- mai 2017

Durata unui modul: 10 ședințe, o ședință pe săptămână.

Locul desfăşurării: Teatrul Naţional “Marin Sorescu“.

Taxa de participare: 160 lei/lună.

Înscrierea se realizează în perioada 19-25 noiembrie, prin completarea formularului:   https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeCPPg9i8z4zl5EATuTMb3NISxwEdnVj7aV55OAA0I6p6btIA/viewform

 

Parteneri TNCMS:

Skoda și Autec Autotechnik.◾ CONCURSUL De PROIECTE Pentru TINERI REGIZORI Și SCENOGRAFI ROMÂNI Ediția A VII-A- 2017 - Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

Teatrul Național „Marin Sorescu” lansează concursul de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, ajuns la cea de-a VII-a ediție, 2017. Proiectele câștigătoare ale edițiilor anterioare au fost: 1. „Conu’ Leonida față cu reacțiunea” de I.L.Caragiale, regia Diana Dragoș, scenografia Adriana Dinulescu; 2. proiectul „Photoshop”, text și regie Catinca Drăgănescu, scenografia Sorana Țopa; proiectul cu piesa „Profu’ de religie” de Mihaela Michailov, regia și scenografia Bobi Pricop; 4. proiectul „Spargerea”, după nuvela ”Jaf armat” de Răzvan Petrescu, regia Dragoș Alexandru Mușoiu, scenografia arh. Andreea Simona Negrilă; 5. la cea de-a cincea ediţie, în mod excepțional, au fost declarate câştigătoare două proiecte: „Exploziv” de Elise Willk, regia Andrei Măjeri, scenografia Alexandra Panaite şi „Sfârşit”, dramatizare de Oana Hodade după proza lui Florin Lăzărescu, regia Leta Popescu, scenografia Gloria Gagu; 6. proiectul „Cealaltă țară”, după romanele Hertei Müller, „Omul este un mare fazan pe lume” și „Călătorie într-un picior”, scenariul dramatic, regia și scenografia Alexandru Istudor.

Proiectul constă în prezentarea scrisă a unei concepții regizoral-scenografice în vederea montării unui spectacol la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, la sala studio „Ion D. Sîrbu”, în anul 2017, la o dată ce va fi stabilită, de comun acord, în primul semestru al anului 2017.

 

Condiţii de participare:

• Textul proiectului va avea la bază o piesă românească contemporană, scrisă în ultimii 10 ani și care să aibă maxim 8 personaje
• Proiectul va fi conceput pentru Sala studio “Ion D. Sîrbu” (vezi detaliile tehnice ale sălii pe site-ul TNC)
• Regizorul și scenograful trebuie să fie absolvenți de studii superioare de specialitate, în ultimii 5 ani
• CV-ul și lista de creații artistice ale acestora vor fi anexate proiectului N.B.

 

1. Textele care nu au mai fost reprezentate pe scenă au prioritate. Aceasta nu este o condiție obligatorie, dar va funcționa ca și criteriu de departajare în cazul unui balotaj.

2. Proiectul nu este limitativ, numărul de pagini și forma acestuia sunt la libera inițiativă a candidatului.

3. Sunt acceptate și dramatizările, dar numai după autori români contemporani.

 

Data limită pentru depunerea proiectelor este 1 decembrie 2016 – transmise prin poștă la sediul teatrului, sau pe e-mail: artistic@tncms.ro  

Proiectul câştigător va fi anunţat la finalul lunii ianuarie 2017◾ SMARTELIER Teatreliere pentru copii, adolescenți, tineri și pasionați

Perioada de înscriere la Atelierele de teatru SMARTELIER s-a încheiat. Mulţumim tuturor celor care au răspuns afirmativ invitaţiei noastre şi îi anunțăm că, începând cu data de 22 octombrie, vor fi alături de profesorii noştri la cursuri.

Programul complet al grupelor, orele și locul de desfășurare a atelierelor vor fi comunicate fiecărei persoane telefonic, dar și pe site şi pagina de Facebook a Teatrului Național Craiova – tncms.oficial.

 

 

Parteneri:

BCR

Autec Autotechnik şi SKODA◾ SMARTELIER / TEATRELIERE

SMARTELIER

Teatreliere pentru copii, tineri, adolescenţi şi pasionaţi

 

Pentru toţi iubitorii de teatru, pentru copii, părinţi şi nu numai, am conceput  … teatrelierele !

 

Ce sunt teatrelierele?

Ateliere de teatru care îți stimulează creativitatea, exersează imaginaţia şi spontaneitatea, dezvoltă spiritul critic, încrederea şi lucrul în echipă. Participanţii îşi vor putea explora abilităţile corporale, vocale şi imaginative în ateliere săptămânale, prin intermediul actoriei, muzicii, mişcării şi artelor vizuale.

 

Cui se adresează?

Pasionatilor de teatru şi artă, indiferent de vârstă, personalitate şi talent.

 

Ce se studiază în cadrul teatrelierelor?

In cadrul cursurilor de teatru studiem diferite elemente de artă teatrală, structurate în 3 module.

 

Modulele sunt concepute astfel încât participanții la ateliere să poată experimenta toate etapele construcției unui spectacol de teatru și presupun susținerea unor Master Class-uri, de către profesioniști în domeniul Artelor Spectacolului de Teatru. Ele au ca scop final implicarea cursanților în tot ceea ce presupune producția unui spectacol de teatru.

 

Fiecare modul cuprinde 9 şedinţe şi explorează etape diferite din creaţia unei producţii teatrale.

 

Modulul I

Încălzire prin jocuri de teatru

Exerciții de vorbire

Mișcare scenică

Exerciții de improvizație

Exerciții de storytelling

Lecturi (scene din piese de teatru)

 

Modulul II

Improvizație

Actorie

Mișcare scenică

Design (Scenografie, propuneri grafice de promovare, video, sound)

Regie

Stage Management

 

Modulul III

Lucrul propriu-zis la o producție fie pe un text dat, fie pe un text care se va scrie pe parcursul atelierelor, împreună cu participanții. Modulul III este etapa în care cursanții pun în aplicare cunoștințele și abilitățile dobândite în cadrul primelor două module.

 

Toate aceste tehnici din cadrul cursurilor de teatru stimulează şi dezvoltă capacitatea de comunicare verbală şi non-verbală, capacitatea de concentrare, imaginaţia, atenţia distributivă, spiritul de observaţie, memoria vizuală şi verbală, gândirea. De asemenea, teatrelierele ajută foarte mult persoanele timide şi contribuie  la depăşirea unei probleme des întâlnită: tracul sau teama de a vorbi în faţa publicului.

 

Atelierele vor fi structurate pe diferite categorii de vârstă (5-8 ani, 9-14 ani, 15-18 ani, 18+ ani), astfel încât toţi participanţii să aibă un nivel asemănător de înţelegere şi percepţie a lecţiilor.

 

O şedinţă de curs durează 90-120 minute în funcţie de categorie, iar grupele se formează dintr-un număr de 10 persoane, repartizate pe categorii de vârstă. Cursurile vor avea loc în weekend, la sediul Teatrului Naţional Marin Sorescu.

 

Înscrierea se realizează în perioada 7-15 octombrie, prin completarea formularului:  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeg7_wOjtGdOpW2Tm1IBs4WuU7BXK1tMjsJ-vr_wrsSyQbIIw/viewform

 

Taxa de participare

Contravaloarea unei ședințe de curs este de 25 lei. Plata se face în numerar în cadrul primei ședințe pentru luna în curs, sub forma unui abonament lunar, în valoare de 100 lei.

 

Persoane de contact

Irina Cîrneanu - 0766.649.979

Laurențiu Tudor - 0729.575.612


resized image

◾ Bobi PRICOP a luat Premiul pentru Regie la FITO 2016

Bobi PRICOP a luat Premiul pentru Regie la FITO 2016

 

Bobi Pricop a luat Premiul pentru Cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Teatru de la Oradea, 2016, pentru regia spectacolelor „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, după un roman de Mark Haddon, de la Teatrul Național „I.L. Caragiale”, București și „Iluzii”, de Ivan Vîrîpaev, de la Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova. Juriul Festivalului de Teatru Scurt din acest an a fost format din Mircea Morariu – critic de teatru – președintele juriului, Ion Parhon – critic de teatru și Alexa Visarion – regizor și scenarist.

 

Spectacolul „Iluzii” vorbește despre destinul a două cupluri aflate în amurgul existenței lor. Cei patru prieteni vorbesc despre iubire, despre adevăruri și minciuni, despre iluzii și dorințe nemărturisite și vise netrăite sau frânte. Turnat sub forma unei succesiuni de monologuri, spectacolul se ține într-un spațiu deschis, în care culisele nu există, personajele pornesc a se dezvălui într-o călătorie despre iluzia vieții. Actorii Iluziilor ies în scenă căutând să respire curat, rostind monoloagele însoțiți de un violoncel live. Lipsit de un conflict propriu-zis, eliberat de povara intrigii, spectacolul lui Bobi Pricop orientează demersul său către om, ceea ce contează este să ființezi, nu neapărat să acționezi. Monologuri și, pe alocuri, diaoguri se derulează precum un film live în care joacă omul de azi: singur, însingurat și (auto)izolat – în ciuda tuturor sistemelor sofisticate de comunicare și atât de vulnerabil, încât numai mărturisirea adevărului din preajma morții îl mai poate liniști. Și totuși, totul e doar o iluzie!

 

Bobi Pricop a debutat în 2011 cu spectacolul „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, la Teatrul ACT din București, apoi a montat „Humpty Dumpty” de Eric Bogosian la Teatrul Clasic din Arad. A regizat „Amalia respire profondément” de Alina Nelega la Theatre Les Déchargeurs în Paris, „Contra Progresului” de Esteve Soler la Teatrul Bulandra din Bucureşti şi „Contra Iubirii” de Esteve Soler la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. La Teatrul Naţional din Craiova a montat „Profu’de Religie” de Michaela Michailov, spectacol câştigător al Premiului Publicului (locul II) la Bienala de Dramaturgie de la Wiesbaden 2014. În 2014 Bobi a fost asistent de regie pentru Robert Wilson la spectacolul „Rinocerii” de Eugen Ionescu la Teatrul Naţional din Craiova. În 2015 a regizat „Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas” de Dennis Kelly la Teatrul „Regina Maria” din Oradea. Spectacolul „Amalia respire profondément” regizat de Bobi Pricop a participat la Festivalul de Teatru de la Avignon în 2014, în cadrul secțiunii OFF. Spectacolele sale au fost selectate în diverse festivaluri din Romania, Moldova, Franța, Polonia, Macedonia, Finlanda, Germania sau Italia. Bobi a primit premii pentru regie la Festivalul de Teatru Independent Undercloud 2012 și la Festivalul de Teatru Scurt din Oradea în 2012 și în 2014, pentru spectacolul „Profu’de Religie”, de la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova. În 2014 a lucrat ca asistent de regie cu Robert Wilson în echipa care a pus în scenă spectacolul „Rinocerii, ” de E. Ionesco, la Teatrul Național Craiova.


resized image
resized image

◾ Actrița Gina Călinoiu apreciată în presa franceză la Festivalul Villerville 2016

Actrița Gina Călinoiu apreciată în presa franceză la Festivalul Villerville 2016

 

Ne bucurăm să facem cunoscut demersul artistic recent al actriței Gina Călinoiu, de la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova – participarea excepțională la Festivalul Villerville, Franța (2-4 sept. 2016), cu spectacolul Mâine totul se va sfârși (I), inspirat din romanul Jucătorul, de Dostoievski. Lector univ.dr. la Departamentul de Arte al Univ. din Craiova, autorul unui excelent studiu despre „Jerzy Grotowski – Metafizica artei actorului” care a constituit cercetarea pentru doctorat, Gina Călinoiu este într-o continuă perfecționare a mijloacelor de expresivitate artistică, participând frecvent la workshop-uri ținute de personalități precum Anatoly Vassiliev, Eugenio Barba, Grzegorz Bral, Zygmunt Molik, Andrei Şerban, Bruce Myers, Thomas Richards, Rena Mirecka. Absolventă la clasa profesorului Ilie Gheorghe și din 2001 în trupa de actori a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, Gina Călinoiu a lucrat cu regizori precum Kincses Elemér, Mircea Cornișteanu, Yiannis Paraskevopoulos, Peter Schneider. Gina Călinoiu este actor și asistent de regie la spectacolele „Apocalipsa după Shakespeare” (regia Janusz Wisniewski), „Ăl de l-a văzut pe Dumnezeu” (regia Mirela Cioabă), „HOT L Baltimore” (regia Peter Schneider), iar cel mai recent rol de pe scena craioveană este Portia, în spectacolul „Iulius Cezar”, de W.Shakespeare, în regia lui Peter Schneider.

 

În perioada 2-4 sept. 2016 s-a desfășurat Festivalul Villerville unde revelația festivalului a fost spectacolul Mâine totul se va sfârși (I), inspirat din romanul Jucătorul, de Dostoievski. Spectacolul este creat și produs de comania le balagan’ retrouvé, companie creată de actorii Gina Călinoiu și Lionel González. Titlul este, de fapt, ultima frază a romanului. Fiind vorba despre o producție cu actori din țări diferite, spectacolul a fost creat pe parcursul unui an și jumătate, din ianuarie 2015 până în sept.2016, repetițiile au durat efectiv opt săptămâni, cu mari perioade de pauză. Spectacolul a fost jucat atât la Craiova, cât și la Paris, iar în acest festival s-a jucat zilnic. Dincolo de evidentele merite ale acestui demers artistic, este important de menționat că nu există regizor și nu este nici creație colectivă. Astfel, actorii Gina Călinoiu și Lionel González au semnat direcția artistică, lucrul fiind făcut de actor și numai de el.

Gina este româncă. Lionel este francez. S-au întâlnit în Polonia, unde au lucrat cu un regizor rus, pe care l-au urmat în Italia. După aceea au hotârât să continue să lucreze împreună. Singuri. Pe textul „Jucătorul”, de Dostoievski, care vorbește chiar despre povestea rușilor aflați în călătorie, în Europa. Mai exact, la Ruletenbourg, un oraș unde ruleta este regină. Oameni din toată Europa se întâlnesc aici pentru a juca.

 

Deoarece în roman această relație nu se termină într-o scenă între Polina (Gina Călinoiu) și Alexei (Lionel González), spectacolul a fost completat cu scena în care relația se încheie și a fost invitat un alt actor pentru rolul englezului Astley (Damien Mongin ). Apoi, din rațiuni de compoziție, a intrat un alt personaj, Generalul (Léo-Antonin Lutinier). Prima ieșire la public cu această nouă formulă a spectacolului a fost în aceste zile la Festivalul Villerville, unde au fost prezenți unii dintre cei mai importanți jurnaliști culturali din Franța, iar ecourile au fost excepționale: „Lionel Gonzalez (...) a plecat să urmeze un curs lung condus de Anatoli Vasiliev, unde a cunoscut-o pe Gina Calinoiu, actriță româncă excepțională, membru al trupei Teatrului Național din Craiova. Împreună, ei au lucrat pe textul „Jucătorul”, de Dostoievski, în mai multe etape. Cel mai recent spectacol a fost prezentat într-o încăpere a castelului din Villerville, sub titlul „Mâine totul se va sfârși”. Scaune pentru spectatori de-a lungul pereților și cei patru actori care improvizează pe trama romanului. Magnifică lejeritate și vibrație a jocului: aceasta a fost frumoasa descoperire a festivalului. Vom putea vedea spectacolul la Teatrul-Studio Alfortville, în decembrie.” (Brigitte Salino, Le Monde, 5 septembrie 2016)

 

Spectacolul Mâine totul se va sfârși (I) se va juca între 5-11 Decembrie 2016 la Théâtre-Studio d’Alfortville din Paris. Va urma și un Mâine totul se va sfârși (II), care este continuarea proiectului, un alt spectacol inspirat de scenariul Scene din viața conjugală, de Ingmar Bergman și care se va juca între 12-17 Decembrie 2016, în același teatru din Paris.

 

resized image

◾ SpectActor nr 1 (31) Mai - August 2016

A apărut numarul 1 (31) al revistei SpectActor.

Va invităm să îl deschideţi accesându-l aici.

Lectură plăcută!◾ NEWSLETTER

Am creat secțiunea NEWSLETTER!
Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți despre evenimentele și spectacolele Teatrului Național din Craiova abonați-vă la newsletter-ul nostru și veți primi direct în e-mail tot ce aveți nevoie să știți despre cele mai importante evenimente de pe scena culturală a Craiovei.
 
Ce trebuie să faceți:
1. Scroll down pe pagina principală
2. Introduceți adresa dvs. de e-mail în secțiunea Newsletter
3. Apăsați ABONARE


◾ Regulament organizare spaţiul IA TE UITĂ!

Regulament de organizare și selecție de proiecte și
evenimente culturale pentru tineri artiști
în spațiul TNCMS “Ia te uită”


1.    Dispoziţii generale
Prezentul regulament stabileşte principiile şi procedurile de organizare ale evenimentelor culturale ce urmează a se desfășura în spațiul “Ia te uită!”
Spațiul face parte dintr-o instituţie publică de cultură aflată în serviciul societăţii, care pune în valoare talentul artiştilor din domeniul artelor interpretative, al regiei şi scenografiei şi sprijină debutul şi afirmarea tinerelor talente, realizează sau dezvoltă proiecte culturale naţionale şi internaţionale în domenii conexe artei teatrale în parteneriat cu artişti, organizaţii neguvernamentale, instituţii de spectacole, alte instituţii de cultură.

Spațiul se regăsește în incinta Teatrului Național “Marin Sorescu” , Craiova, strada A.I. Cuza, Nr.11, judeţul Dolj.
 

2.    Despre “Ia te uită”
 “Ia te uită” este un spațiu de primă importanță în viața artistică craioveană încorporând expoziții și dezbateri din artă, film, muzică, teatru și arhitectură, etc.
Scopul fundamental care generează şi guvernează activitățile desfășurate în spațiul „Ia te uită!” este promovarea tinerilor artiști din diverse domenii culturale precum și facilitarea comunicării între mediul artistic și comunitatea locală.
Se urmărește susținerea unui dialog cultural cu membrii comunității prin organizarea de expoziții, manifestări de sinteză a artelor, conferințe, cursuri, dezbateri și angrenarea publicului de toate categoriile, prin mijloace specifice, într-un sistem educaţional, destinat familiarizării acestuia cu mediul cultural.

 

3.    Termene și condiții
3.1. Vârsta maximă a candidaților: 32 ani.
3.2. Concertele de muzică ori spectacolele de teatru să nu depășească 4 participanți iar durata de maximă va fi de 50 min.
3.3. Prin evenimentele organizate să nu fie deranjată ordinea publică reglementată prin lege cât și activitățile Teatrului Național “Marin Sorescu”.
3.4. Manifestările și expozițiile să nu aibă scop comercial.
3.5. Răspunsul la solicitare va fi dat în termen de 20 de zile de la aplicare, iar programarea evenimentelor se va face după minim 30 de zile de la aplicare.

 

4.    Sunt eligibile proiectele din următoarele domenii:
4.1.    ARTELE SPECTACOLULUI (teatru, muzică, dans)
4.2.    ARTE VIZUALE (pictură, sculptură, grafică, arte decorative, fotografie, video-art, instalaţii, ceramică, animaţie, colaj, film experimental și de animaţie, artă textilă, tehnici mixte, noi media, design, arhitectură, proiecte curatoriale)
4.3.    Patrimoniu imaterial

 

5.    Contact
Tel: 0371.124.777
E-mail: pr@tncms.ro
      maketing.pr.tncms@gmail.com◾ Teatrul Național ”Marin Sorescu” Craiova în parteneriat cu Intergate Europe

 

Ce este Inter Gate Europe?
Inter Gate Europe este scoala marketingului si a comunicarii cu oamenii. Colegii nostri invata nu doar tehnici perfecte de negociere, ci au capacitatea de a lua cele mai bune decizii in orice situatie intalnita. Credem in faptul ca titlurile si pozitiile nu spun multe despre calitatile de lider a unei persoane si liderii sunt caracterizati mai degraba de catre valorile si principiile lor. Acesta este domeniul in care puteti conta pe ajutorul nostru.


resized image
resized image


Noutați

 • „Adunarea Poeților și a SpectActorilor cra ...
  La invitația lui Nicolae Coande, poeții Emilian Mirea și Silviu Gongonea vor lansa cele mai recente cărți de poezie la „Adunarea Poeților și a SpectActorilor craioveni”. Întâlnirea va avea loc la sala „Ia te uită!” a Naționalului craiovean, vineri, 28 aprilie, de la ora 17,00. Intrarea publicului este liberă.   Emilian Mirea a publicat în 2016 placheta de poezi ...
 • „RÂSUL-PLÂNSUL-IUBIREA” la ...
  Sergiu Cioiu revine la Craiova, la un an după lansarea la sala „Ia te uită!” a T.N. „Marin Sorescu” a cărții autobiografice Nu știm aproape nimic, semnată în colaborare cu Pușa Roth. Teatrul Național „Marin Sorescu” va găzdui pe 9 mai, de la ora 19, la sala Amza Pellea, spectacolul „RÂSUL-PLÂNSUL-IUBIREA”, un eveniment artistic în care Sergiu Cioiu este înso ...
 • Teatrul Național „Marin Sorescu” Crai ...
   Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova anunță rezultatele concursului de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, ediția a VII-a, 2016. La această ediție au participat unsprezece proiecte. Juriul constituit din experți și profesioniști ai TNC a propus în faza finală trei proiecte cu șanse reale de a fi puse în scenă:„Monstrul Nisipurilor” de Csaba Székely, ...
 • ATELIER DE STORYTELLING ÎN CADRUL PROIECTULU ...
  ATELIER DE STORYTELLING ÎN CADRUL PROIECTULUI SMARTELIER       Tot mai puțin timp liber, dependența de gadget-uri și internet determină mulți părinți să rateze din bucuria de a construi povești împreună cu copilul sau copiii. Primim povești gata imaginate de cineva, e rapid și nu necesită un efort prea mare, nici din partea copilului, nici din partea părintelui. Atel ...
 • Festival Internațional dedicat Tinerilor Regizori ...
  THEATER NETWORKING TALENTS INTERATIONAL YOUNG THEATRE DIRECTOR SHOWCASE Festival Internațional dedicat Tinerilor Regizori prima ediție (Craiova, 28 iun.-1 iul. 2017)     Departamentul de Arte al Universității din Craiova, în parteneriat cu Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova lansează deschiderea înscrierilor pentru prima ediție a Festivalului  Internațio ...
 • Concursul de proiecte pentru tineri regizori și s ...
  Dezbaterile privind câștigătorul CONCURSULUI DE PROIECTE pentru TINERI REGIZORI și SCENOGRAFI ROMÂNI, lansat de Teatrul Național „Marin Sorescu”, ediția a VII-a, 2017, au ajus în faza finală. Din motive care țin de definitivarea bugetului instituției, ne vedem nevoiți să amânăm anunțarea proiectului câștigător. ...
 • Proiectul P3M5 ...
    Proiectul Plurality of Privacy in Five-Minute Plays (P3M5) (Pluralitatea Intimității în Piese de Cinci Minute) este un proiect teatral transatlantic despre importanța intimității. 15 teatre (zece din UE și cinci din SUA) colaborează cu Institutul Goethe din Washington pentru a explora întrebarea centrală ”Ce înseamnă pentru voi viața privată în era digitală?” Teatrele au ...
 • Concursul „Cea mai buna piesa romaneasca a a ...
  Uniunea Teatrala din Romania – UNITER anunta ca editia 2016 a Concursului de dramaturgie „Cea mai buna piesa romaneasca a anului” primeste piese de teatru pentru inscrierea in competitie pana la data de 30 ianuarie 2017 (data postei).   Autorii vor trimite piesele prin posta sau prin depunere individuala la Secretariatul UNITER in format electronic (salvate pe un CD, nu prin e-mail ...
 • Cealaltă Țară ...
  CEALALTĂ ȚARĂ este o adaptare după trei romane de Herta Müller: Călătorie într-un picior şi Omul este un mare fazan pe lume, Încă de pe atunci vulpea era vânătorul. Regie şi scenariu dramatic: Alexandru Istudor Scenografie: Francesca Cioanca Cu Romanița Ionescu, Adrian Andone, Ștefan Cepoi, Gabriela Baciu, Marian Politic, Corina Druc, Vlad Udrescu, Raluca Păun. Cealaltă ...
 • SMARTELIER – Modul nou la Teatrul Naţional ...
  SMARTELIER – Modul nou la Teatrul Naţional Atelier de tehnica și arta vorbirii și bune maniere aplicate   Personalitatea şi identitatea noastră în faţa celorlalți, în viaţa de zi cu zi, se definesc după două elemente esenţiale: imaginea vizuală şi limbajul, exprimarea. Prima impresie pe care o faci are un impact major asupra imaginii pe care și-o conturează ceilalți d ...
 • CONCURSUL De PROIECTE Pentru TINERI REGIZORI Și S ...
  Teatrul Național „Marin Sorescu” lansează concursul de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, ajuns la cea de-a VII-a ediție, 2017. Proiectele câștigătoare ale edițiilor anterioare au fost: 1. „Conu’ Leonida față cu reacțiunea” de I.L.Caragiale, regia Diana Dragoș, scenografia Adriana Dinulescu; 2. proiectul „Photoshop”, text și regie Catinca Drăgănesc ...
 • SMARTELIER Teatreliere pentru copii, adolescenți, ...
  Perioada de înscriere la Atelierele de teatru SMARTELIER s-a încheiat. Mulţumim tuturor celor care au răspuns afirmativ invitaţiei noastre şi îi anunțăm că, începând cu data de 22 octombrie, vor fi alături de profesorii noştri la cursuri. Programul complet al grupelor, orele și locul de desfășurare a atelierelor vor fi comunicate fiecărei persoane telefonic, dar și pe site  ...
 • SMARTELIER / TEATRELIERE ...
  SMARTELIER Teatreliere pentru copii, tineri, adolescenţi şi pasionaţi   Pentru toţi iubitorii de teatru, pentru copii, părinţi şi nu numai, am conceput  … teatrelierele !   Ce sunt teatrelierele? Ateliere de teatru care îți stimulează creativitatea, exersează imaginaţia şi spontaneitatea, dezvoltă spiritul critic, încrederea şi lucrul în echipă. Participan ...
 • Bobi PRICOP a luat Premiul pentru Regie la FITO 20 ...
  Bobi PRICOP a luat Premiul pentru Regie la FITO 2016   Bobi Pricop a luat Premiul pentru Cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Teatru de la Oradea, 2016, pentru regia spectacolelor „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, după un roman de Mark Haddon, de la Teatrul Național „I.L. Caragiale”, București și „Iluzii”, de Ivan Vîrîpaev, de la Tea ...
 • Actrița Gina Călinoiu apreciată în presa ...
  Actrița Gina Călinoiu apreciată în presa franceză la Festivalul Villerville 2016   Ne bucurăm să facem cunoscut demersul artistic recent al actriței Gina Călinoiu, de la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova – participarea excepțională la Festivalul Villerville, Franța (2-4 sept. 2016), cu spectacolul Mâine totul se va sfârși (I), inspirat din romanul Jucătorul ...
 • SpectActor nr 1 (31) Mai - August 2016 ...
  A apărut numarul 1 (31) al revistei SpectActor. Va invităm să îl deschideţi accesându-l aici. Lectură plăcută! ...
 • NEWSLETTER ...
  Am creat secțiunea NEWSLETTER! Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți despre evenimentele și spectacolele Teatrului Național din Craiova abonați-vă la newsletter-ul nostru și veți primi direct în e-mail tot ce aveți nevoie să știți despre cele mai importante evenimente de pe scena culturală a Craiovei.   Ce trebuie să faceți: 1. Scroll down pe pagina principal ...
 • Regulament organizare spaţiul IA TE UITĂ! ...
  Regulament de organizare și selecție de proiecte și evenimente culturale pentru tineri artiști în spațiul TNCMS “Ia te uită” 1.    Dispoziţii generale Prezentul regulament stabileşte principiile şi procedurile de organizare ale evenimentelor culturale ce urmează a se desfășura în spațiul “Ia te uită!” Spațiul face parte dintr-o instituţie publică de cultură ...
 • Teatrul Național ”Marin Sorescu” Crai ...
    Ce este Inter Gate Europe? Inter Gate Europe este scoala marketingului si a comunicarii cu oamenii. Colegii nostri invata nu doar tehnici perfecte de negociere, ci au capacitatea de a lua cele mai bune decizii in orice situatie intalnita. Credem in faptul ca titlurile si pozitiile nu spun multe despre calitatile de lider a unei persoane si liderii sunt caracterizati mai degraba de catre val ...