Noutati

◾ Preselecție casting – Reconstituire 100 pentru România – Reenactment

Preselecție casting –100 pentru România – Teatru documentar

 

Teatrul Național „Marin Sorescu din Craiova anunță preselecția online pentru casting-ul spectacolului 100 pentru România – Teatru documentar, regia Alexandru Boureanu. Acest spectacol este parte a proiectului 100 pentru România, un proiect cultural-artistic dedicat aniversării a 100 de ani de la Marea Unire din anul 1918. Spectacolul va fi prezentat la Craiova pe 1 Decembrie 2018.

 

Cerințe:

 • Se caută actori profesioniști care să semene cât se poate de mult cu figurile personalităților din imaginile anexate acestui anunț. 

 • Participanții trebuie să trimită un CV și una sau mai multe fotografii, la adresa de e-mail castingtncms@gmail.com, până la data de 1 octombrie, ora 23:00.

 • Este foarte important ca fotografiile participanților să fie cât se poate de fidele realității. Nu se vor lua în calcul fotografiile editate de profesioniști.

 • Bărbații nu se vor tunde și nu se vor bărbieri.

 

În urma acestei preselecții va avea loc un casting la sediul Naționalului craiovean ce va fi anunțat în timp util.◾ 11plus1 castigatori - stagiunea 2018/2019

Ne bucurăm să anunțăm spectacolele selecționate anul acesta în programul 11plus1 independent/contemporan. 
În total, am primit 43 de propuneri, din care am selecționat 6 spectacole de teatru independent și 6 de dans contemporan. Acestea vor fi prezentate în stagiunea 18/19, începând cu luna octombrie.
 

TEATRU
O FEMEIE SINGURĂ de Dario Fo și Franca, regia: Daniel Grigore-Simion  // Teatrul de Artă BUCUREȘTI

POVESTE DIN TRANSILVANIA de George Stefan, regia: Andi Gherghe //Studio Act- ORADEA

NOI NU, NICIODATĂ de: Alexandra Caras, Radu Dogaru, Olivia Grecea, Petro Ionescu, Paula Rotar și Cosmin Stănilă // Reactor de creație și experiment, CLUJ

BODY OF DEFIANCE De: Ana Cucu-Popescu, regia: Raul Coldea // Reactor de creație și experiment, CLUJ

EAT ME de Alexandra Felseghi, Regia: Adina Lazăr // Create.Act.Enjoy, CLUJ

FAPTE VITEJEȘTI de: Ruxandra Coman, Paul Dunca, Selma Dragoș, Smaranda Găbudeanu, Cristina Lilienfeld și Răzvan Rotaru // Asociația PETEC, Centrului National al Dansului, BUCUREȘTI

 

DANS CONTEMPORAN
CĂLĂTORIE CĂTRE MINE ÎNSUMI, coregrafia: Cosmin Manolescu // Fundatia Gabriela Tudor și DeVIR/ CAPa-Centro de Artes Performativas do Algarve(PORTUGALIA)

HETEROCROMIA de Oana Mureșan și Cătălin Mardale, coregrafia: Oana Mureșan // Fabrica de Pensule, CLUJ

INSIDE MY SIDE concept si coregrafie Alina Radu // BUCUREȘTI

FRAGILE. HANDLE WITH CARE de Adrian Ionescu 
concept și coregrafie: Mariana Gavriciuc // BUCUREȘTI

DE FAPT_ , coregrafia: Simona Dabija // BUCUREȘTI

NU TOTI SUNT EROI , coregrafia: Cristina Lilienfeld şi Smaranda Găbudeanu// Asociația PETEC și Colectiv A, BUCUREȘTI

 


◾ Concursul de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, ediția a 9-a

Teatrul Național „Marin Sorescu” lansează concursul de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români,ediția a 9-a. Proiectul constă în prezentarea scrisă a unei concepții regizoral-scenografice în vederea montării unui spectacol la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, la sala studio „Ion D. Sîrbu”, în stagiunea 2019-2020.

 

Condiţii de participare:

• Textul proiectului va avea la bază o piesă românească contemporană, scrisă în ultimii 10 ani și care să aibă maxim 8 actori;

• Textul piesei trebuie să fie în limba română. În cazul în care textul dramaturgului român este scris într-o altă limbă, nu se plătesc drepturi de traducere;

• Proiectul va fi conceput pentru Sala studio “Ion D. Sîrbu” (vezi detaliile tehnice ale sălii pe site-ul TNC http://tncms.ro/tehnic.php)

• Suma alocată proiectului este 50.000 lei brut (incluzând costuri de producție decor și onorarii echipa de creație – regizor, scenograf, compozitor, costuri drepturi de autor, etc.)

• Regizorul și scenograful trebuie să fie absolvenți de studii superioare de specialitate, în ultimii 5 ani

• CV-ul și lista de creații artistice ale acestora vor fi anexate proiectului

 

N.B.1. Textele care nu au mai fost reprezentate pe scenă au prioritate. Aceasta nu este o condiție obligatorie, dar va funcționa drept criteriu de departajare în cazul egalității de punctaj.

2. Proiectul nu este limitativ, numărul de pagini și forma acestuia sunt la libera inițiativă a candidatului.

3. Sunt acceptate și dramatizările, dar numai după autori români contemporani.

4. Câștigătorul va definitiva distribuția actorilor cel mai târziu la data 31 martie 2019.

5. Câștigătorul va prezenta schițele de scenografie(finale) Serviciului Producție până la data de 1 iunie 2019

6. Perioada de lucru va fi cuprinsă între 5 noiembrie și 7 decembrie 2019, premiera urmând să aibă loc în data de 7 decembrie.
Data limită pentru depunerea proiectelor este 10 decembrie 2018 – transmise prin e-mail: concurs@tncms.ro sau prin poștă la sediul teatrului (Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 11, 200585, Craiova, Dolj, România - cu mențiunea în atenția Serviciului Dramaturgie).


resized image

◾ Open-call 11plus1 independent/ contemporan continuă și în stagiunea 18/19

11plus1 independent/ contemporan continuă și în stagiunea 18/19

La Teatrul Național Craiova

 

 

Teatrul Național “Marin Sorescu” anunță deschiderea unei noi sesiuni de înscrieri în programul 11plus1 independent/contemporan.

 

Apelul a fost deschis pe 15 iunie, iar artiștii independenți din toată țara pot trimite propuneri până pe 15 iulie 2018, primul spectacol din cele 12 care vor fi selecționate urmând să aibă loc în octombrie.

11plus1 înseamnă 6 spectacole de teatru create de companii independente și 6 spectacole de dans contemporan, pe care publicul le va vedea în stagiunea 18/19 la Teatrul Național “Marin Sorescu”.

Primul spectacol 11plus1, în octombrie, la sala Studio

Cele 6 spectacole de teatru și 6 de dans contemporan selectate vor fi prezentate în stagiunea 2018/2019 la Teatrul Național “Marin Sorescu”, sala Studio, începând cu luna octombrie, iar lista câștigătorilor va fi făcută publică pe 25 august 2018.

 

Prima ediție 11plus1 a adus pe scena craioveană spectacole din cele mai diverse

 

București, Târgu-Mureș, Iași, Cluj sunt orașele din care au ajuns la Craiova artiști, regizori, coregrafi, actori în prima ediție a programului.

Spectacole de dans fizic, spectacole-documentare ce au încercat să redea percepția persoanelor cu autism, comedii pe tema rasismului, spectacole puzzle de sunet, text și video-proiecții, spectacole despre experiența maternității și condiția femeii în societatea actuală, au fost câteva dintre subiectele la care publicul a fost expus în stagiunea 17/18, în seria de spectacole 11plus1.

 

11plus1 , o rampă de lansare pentru artiștii independenți

Programul 11plus1 independent/ contemporan a debutat în stagiunea 17/18 fiind creat cu scopul de a susține și încuraja segmentul producțiilor de teatru independent și de dans contemporan.

11plus1  este gândit să funcționeze ca o rampă de lansare pentru artiștii independenți, ce vor avea ocazia să se manifeste pe scena Teatrului Național. În același timp, publicul craiovean va fi expus unor reprezentații culturale alternative, multe dintre acestea,  cu impact educativ, un important aspect fiind faptul că în orașul Craiova scena de dans contemporan este inexistentă. Proiectul va reuni la Craiova artiști, regizori, coregrafi, dansatori, actori din toată țara creând un mediu cultural divers.

 

 

 

OPEN-CALL 11plus1 în stagiunea 18/19

 

 

Avem plăcerea să anunțăm deschiderea celei de-a doua sesiuni de înscrieri în programul 11plus1 independent/contemporan.
Cele 6 spectacole de teatru și 6 de dans contemporan selectate vor fi prezentate în stagiunea 18/19 la Teatrul Național “Marin Sorescu”, sala Ion D. Sîrbu.

Înscrierea se face prin completarea formularului:https://goo.gl/forms/t6hMa0z4YNrNPYip1 

Vă rugăm să consultați planul sălii și planul de lumini al sălii Ion D. Sîrbu (sală studio, tip black box) disponibile aici: http://tncms.ro/tehnic.php

CALENDAR OPEN-CALL
start înscrieri// 15 iunie
deadline înscrieri// 15 iulie, ora 23:59
anunț câștigători// 25 august

Condiții de participare:
Spectacolele trebuie să se încadreze într-un buget de 4.500 lei BRUT (transport, cazare, onorarii)
Spectacolele nu trebuie să aibă în distribuție actori ai Teatrului Național “Marin Sorescu”.
Spectacolele de teatru trebuie să aparțină unor companii independente.
Spectacolele de dans pot fi atât producții independente cât și ale unor instituții publice.
*transmiterea informațiilor in altă formă decât cea solicitată nu vor fi luate în considerare
**înscrierea în programul 11plus1 presupune implicit că spectacolul se pretează/ ori poate fi adaptat condițiilor tehnice existente, în caz contrar va fi exclus din program.

*contact info: pr@tncms.ro


resized image

◾ THEATER NETWORKING TALENTS - premii

THEATER NETWORKING TALENTS

INTERNATIONAL YOUNG THEATRE DIRECTOR SHOWCASE

Festival Internațional dedicat Tinerilor Regizori

ediția a II-a (Craiova, 27-30 iun. 2018)

 

 

Comunicat acordare premii

 

 

Pe 30 iunie s-a încheiat a doua ediție a Festivalului  Internațional al Tinerilor Regizori THEATER NETWORKING TALENTS, după patru zile cu un program cu spectacole, conferințe, lansări de carte și ateliere de lucru cu tinerii regizori. La această ediție a festivalului au fost organizatori Departamentul de Arte al Universității din Craiova, Teatrul Național „Marin Sorescu” și Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova.

Anul acesta selecția a reunit producții ale tuturor facultăților de teatru cu specializarea regie de teatru din România și două producții din țările vecine Bulgaria și Serbia. La Craiova au poposit studenți și profesori de la specializările regie teatru, actorie, teatrologie. Un mare impact între participanți a avut conferința regizorului Charles Chemin și a scenografului Adrian Damian și întâlnirea regizorului Bobi Pricop împreună cu Vlad Drăgulescu, directorul artistic al Teatrului Național „Marin Sorescu”, sub forma unui mic îndrumar pentru concursurile de proiecte pentru tineri regizori.

 

Membrii juriului festivalului, Charles Chemin – regizor, Bobi Pricop – regizor, Alina Epîngeac – critic de teatru, Andreea Simona Negrilă – scenograf, Andreea Ciocîrlan – regizor laureat TNT 2017, în urma deliberării realizate după vizionarea tuturor celor opt spectacole aflate în competiție, „au hotărât să acorde trofeul TNT 2018 pentru regie lui Patrik Lazić, pentru regia spectacolului „Antigona” de Sofocle, de la Facultatea de Arte Dramatice din Belgrad/Serbia, cu specificația că premiul constând în invitația de a regiza un spectacol în stagiunea 2018-2019 la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova nu poate fi acordat. Trofeul TNT este însoțit de recomandarea unanimă a membrilor juriului pentru conducerea Teatrului Național„Marin Sorescu” de a îl invita pe tânărul regizor să monteze un spectacol în stagiunea 2019-2020, după absolvirea anului al IV-lea / licență ”, au transmis membrii juriului festivalului.

 

Membrii juriului elevilor al festivalului, Iulia Didu, Ana Maria Berceanu și Emilia Ciobanu, în urma deliberării realizate după vizionarea tuturor celor opt spectacole aflate în competiție, au hotărât că Premiul Juriului Elevilor se acordă regizorului Sebastian Marina pentru spectacolul „Sub apă” de Ella Carmen Greenhil - coproducție Universitatea de Arte din Târgu-Mureș cu Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava / România.

 

Spectacolele s-au jucat la Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova și la Departamentul de Arte al Universității din Craiova.

Festivalul THEATER NETWORKING TALENTS 2018 s-a desfășurat grație finanţării acordate de Ministerul Educaţiei din România.◾ TNT 2018 - program

TNT 2018 - program spectacole
 
27 iunie
·  17:00 - „Năpasta” de I.L.Caragiale, regia Iana-Frezia Elena Oprișa-Sulyok, Facultatea de Teatru și Televiziune, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj Napoca / România - Sala Studio Departamentul de Arte (80 min.)
· 20:00 - Deschiderea oficială - Foaier T.N.C. 
· 20:15 - Lansare volumul Dinăuntru. Un curs masteral de regie a teatrului contemporan și o selecție de articole, de Theodor Cristian Popescu
· 21:00 - „Lecția” de Eugène Ionesco, regia Diana Tănase, UNATC București - Sala Ion D.Sîrbu / T.N.C. (1h,10 min.)
 
28 iunie
· 12:00 - „Colecționarul” de John Fowles, regia Ciprian Huțanu – coproducție Universitatea Națională de „Arte George Enescu” din Iași cu Teatrul „Ion D. Sîrbu” din Petroșani / România - Sala Ion D.Sîrbu / T.N.C. (1h,20 min.)
· 17:00 – conferință Charles Chemin & Adrian Damian  - Foaier T.N.C. 
· 20:00 - „Antigona” de Sofocle, regia Patrik Lazić - Facultatea de Arte Dramatice din Belgrad / Serbia – Sala Ion D.Sîrbu / T.N.C. (50 min.)
· 21:30 - „Cum am mâncat un câine” de Evgenii Grișkoveț, regia laurențiu Tudor - FollowSpot – Independent Theatre Company / România - Sala Studio / Departamentul de Arte  *TNT off (60 min. fără pauză)
 
29 iunie
· 11:00 – Mic îndrumar de participare la concursuri de proiecte pentru tineri regizori Bobi Pricop & Vlad Drăgulescu
· 17:00 - „In(Cerc)” de Paul M.Sava, regia Bianca Baraboi - coproducție FTT-UBB şi compania independentă Create.Act.Enjoy, Cluj Napoca / România - Sala Studio / Departamentul de Arte (45 min.)
· 20:00 - „Pisica pe acoperișul fierbinte” de Tennessee Williams, regia Denislav Yanev – Academia Națională de Teatru și Film din Sofia / Bulgaria - Sala Ion D.Sîrbu / T.N.C. (1,40 min.)
 
30 iunie
· 16:00 - „Caii la fereastră” de Matei Vișniec, regia Ester Mitrofan – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București / România - Sala Studio Departamentul de Arte (1h,10 min.)
· 19:00 – „Sub apă”, de Carmen Ella Greenhil, regia Sebastian Marina - coproducție Universitatea de Arte din Târgu-Mureș cu Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava / România - Sala Ion D.Sîrbu / T.N.C. (1h, 45 min, fără pauză)
· 21.30 - Gala de premiere - Foaier T.N.C. 


◾ THEATER NETWORKING TALENTS - Regulament

THEATER NETWORKING TALENTS

INTERNATIONAL YOUNG THEATRE DIRECTOR SHOWCASE

Festival Internațional dedicat Tinerilor Regizori

ediția a II-a (Craiova, 27-30 iun. 2018)

 

Regulament

 

 1. Dispoziții generale
 • Festivalul Tinerilor Regizori THEATER NETWORKING TALENTS este un eveniment cultural care se adresează regizorilor de teatru absolvenți în anul universitar 2018, studenților regizori din ultimul an de studiu (anul III – Licență; anul II – Master) ai Facultăților de Teatru din România, Bulgaria, Serbia și Ungaria. 
 • Festivalul este organizatîn parteneriat de către Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, Casa de Cultură „Traian Demetrescu” și Universitatea din Craiova, cu sprijinul  U.N.I.T.E.R. și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” (U.N.A.T.C.).
 • Festivalul THEATER NETWORKING TALENTS se va desfășura sub formă de competiție de proiecte teatrale, devenind o importantă rampă de lansare pentru absolvenții specializării regie de teatru.Regizorii participanți se vor prezenta cu creațiilescenice rezultate în urma studiului aprofundat din perioada școlarizării universitare în cadrul universităților de proveniență sau cu opere de creație în parteneriat cu o instituții de spectacol.

 

 1. Scopul festivalului

Descoperirea tinerilor regizori de teatru care pot aborda noi forme de expresie regizorală, susținerea creațiilor autentice și crearea unui mediu prielnic pentru lansarea către publicul larg, dar mai ales către oamenii de teatru (directori de instituții teatrale, critici, studenți-artiști), a tinerilor absolvenți ai specializării Regie precum și promovarea și susținerea unui climat cultural activ în Mun. Craiova.

 

 1. Înscriere și condiții de participare
 • Regizorii de teatru participanți se vor prezenta cu creația spectacolului de licență/disertație.
 • Selecția de spectacole aparține universităților de proveniență a regizorului.
 • Pentru înscrieri, universitățile sunt rugate să desemneze maxim două propuneri  de spectacole pentru fiecare universitate, până la data de 10 mai 2018, pe adresa de e-mailtntfest@yahoo.com următoarele: numele spectacolului (*sau al piesei), numele regizorului, CV regizor, înregistrări video cu specatcolul integral sau fragmente din spectacol, (preferabil și trailer), echipa de producție.
 • Spectacolele vor fi găzduite pe scenele Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova și ale Departamentului de Arte al Universității din Craiova.

 

 

 1. Jurizarea și Premierea
 • Organizatoriivor constitui un juriu format din specialişti: regizori de teatru, scenografi, actori, teatrologi sau personalităţi recunoscute ale vieţii teatrale româneşti sau internaționale.
 • Din juriu nu pot face parte: autori ai pieselor prezentate în festival; persoane care prin activitatea lor profesională contribuie sau au contribuit la realizarea variantei finale a pieselor/scenariilor prezentate în concurs; rude de până la gradul II ale participanților
 • Juriul va avea un președinte, desemnat de organizatori, care are rolul de a modera dezbaterile juriului, invitat din străinătate.
 • Membrii juriului primesc înainte de începerea festivalului, programul reprezentaţiilor (pe zile şi ore), precum şi fişele tuturor trupelor participante, conţinând sinopsisul, distribuţiile respective (personaj / actor). La acestea se adaugă şi câte o fişă de jurizare pentru fiecare trupă în parte, cu rubrici pentru premii (nominalizări) şi observaţii.
 • Juriul va viziona toate piesele prezentate în secţiunea festivalului pe care o jurizează şi va aprecia evoluţia trupelor pe baza următoarelor criterii de jurizare:
 • originalitate şi creativitatea contribuției (regizorale, scenografice, sau actoricești) – 50 puncte
 • adecvarea abordării şi unitate stilistică – 25 puncte
 • performanţă artistică – 25 puncte
 • Va exista un juriu al elevilor, format din adolescenți craioveni desemnați de conducerea liceelor.
 • Se vor acorda următoarele premii:
 1. Premiul pentru regie – câștigătorul va fi invitat să monteze un spectacol la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, sala Ion D. Sîrbu, în stagiunea 2018-2019.

***regizorul câștigător va face propunerile de spectacol până la data de 1 august 2018, cu maxim 8 actori în distribuție ; până la 15 august se va organiza casting pentru spectacol, iar până la 1 sept. se vor preda schițele de decor și afișul.

 1. Premiul Juriului Elevilor
 • Toți membrii juriului au drept egal de decizie în ceea ce privește notarea și evaluarea spectacolelor vizionate.
 • Centralizarea rezultatelor finale ale juriului este făcută de către Organizator, verificate şi contrasemnate de membrii fiecărui juriu.
 • Nu se admit contestații pentru deciziile juriului de acordare a premiilor.
 • În cazul în care la o anumită categorie prestația nu va atinge așteptările juriului, premiul respectiv nu se va acorda.

 

 1. Obligațiile participanților
 • Să completeze formularul de înscriere pus la dispoziție de organizatorii festivalului
 • Trupele au obligația de a furniza prin reprezentanţii lor informații reale și complete în cadrul formularului de înscriere al concursului.
 • Să fie prezenţi la locul desfășurării evenimentului prezentat în cadrul festivalului cu cel puţin o oră înainte de începerea spectacolului.
 • Să ofere organizatorilor toate materialele solicitate.
 • Să respecte clauzele stipulate în contractul de participare la festival.
 • Să respecte programul de repetiţii și de conferinţe de presă stabilit de către organizatori.

 

 1. Obligațiile organizatorilor
 • Organizatorii vor deconta cheltuielile de cazare, masă și transportul trupei și al decorurilor trupelor din afara Craiovei.
 • Asigură locul de desfășurare a repetițiilor și a spectacolelor pentru fiecare trupă participant, în funcție de locul stabilit pentru prezentarea spectacolelor, la T.N.C. (Sala Ion D.Sîrbu, Sala Atelier) și la Departamentul de Arte - Universitatea din Craiova (Sala Studio și Aula Buia).
 • Înştiinţează participanţii de conferinţele de presă și evenimentele promoţionale ce vor avea loc în timpul festivalului şi asigură prezenţa membrilor trupelor la acestea.
 • Organizează festivitatea de deschidere şi închidere a festivalului.

 

 1. Dispoziții finale
 • Acest Regulament este valabil pentru ediția din anul 2018 a Festivalului InternaționalTHEATER NETWORKING TALENTS și are caracter obligatoriu, atât pentru organizatori, cât și pentru participanți.
 • Ediția a II-a, din anul 2018 a Festivalului InternaționalTHEATER NETWORKING TALENTS se va desfășura între 27-30 iunie 2018.
 • Organizatorii au dreptul de a face modificări Regulamentului de faţă oricând în perioada organizării sau desfășurării evenimentului. În acest caz, participanții vor fi înștiințați în timp util de modificările survenite (prin email sau alte mijloace de comunicare/socializare).
 • Directorul artistic al Festivalului InternaționalTHEATER NETWORKING TALENTS este Haricleea NICOLAU.
 • Prezentul Regulament este disponibil în format online pe site-ul www.tncms.ro

 

 

Haricleea NICOLAU

Director TNT◾ OPEN-CALL 11plus1 independent/contemporan

Avem plăcerea să anunțăm deschiderea celei de-a doua sesiuni de înscrieri în programul 11plus1 independent/contemporan.
Cele 6 spectacole de teatru și 6 de dans contemporan selectate vor fi prezentate în stagiunea 18/19 la Teatrul Național “Marin Sorescu”, sala Ion D. Sîrbu.

Înscrierea se face prin completarea formularului: https://goo.gl/forms/t6hMa0z4YNrNPYip1

Vă rugăm să consultați planul sălii și planul de lumini al sălii Ion D. Sîrbu (sală studio, tip black box) disponibile aici: http://tncms.ro/tehnic.php

CALENDAR OPEN-CALL
start înscrieri// 15 iunie
deadline înscrieri// 15 iulie, ora 23:59
anunț câștigători// 25 august

Condiții de participare:
Spectacolele trebuie să se încadreze într-un buget de 4.500 lei BRUT (transport, cazare, onorarii)
Spectacolele nu trebuie să aibă în distribuție actori ai Teatrului Național “Marin Sorescu”.
Spectacolele de teatru trebuie să aparțină unor companii independente.
Spectacolele de dans pot fi atât producții independente cât și ale unor instituții publice.
*transmiterea informațiilor in altă formă decât cea solicitată nu vor fi luate în considerare
**înscrierea în programul 11plus1 presupune implicit că spectacolul se pretează/ ori poate fi adaptat de către regizor condițiilor tehnice existente, în caz contrar va fi exclus din program.

*contact info: pr@tncms.ro


resized image

◾ ANUNȚ

Din motive tehnice, spectacolul ILUZII, programat inițial pe 8 iunie, la ora 20, va fi mutat pe 7 iunie, ora 20:30, iar SALVATORII MELCILOR, programat inițial pe 7 iunie, ora 19:00, va fi mutat pe 8 iunie, de la 20:00. 
Ne cerem scuze pentru neplacerile create si va asteptam la spectacol. Detalii suplimentare la Agentie. t. 0251413677◾ CNDB ORGANIZEAZĂ CAMPING DE DANS CONTEMPORAN LA CRAIOVA

Camping de dans contemporan 2018 este un proiect de cercetare coregrafică și explorare artistică individuală și de grup, care își propune să ofere, prin intermediul unei tabere de vară, ateliere de practică și teorie, coregrafilor care au la activ minimum 2 creații personale. Organizată la Craiova, în perioada 9-26 iulie 2018, tabăra de vară va deveni un cadru formativ și artistic de dezvoltare coregrafică aplicată, articulată pe dimensiunea educativ-creativă a procesului de lucru pentru artiștii care doresc să intre într-un dialog creativ și evaluativ cu nume importante ale scenei coregrafice contemporane românești și internaționale.

 

Beneficii formative ale camping-ului de dans contemporan:

Un stagiu de formare performativ și performant

Procesul artistic va urmări mai multe etape: dezvoltarea unei idei de spectacol, structurarea unui concept, definirea unei dramaturgii proprii pentru lucrările propuse, articularea unui discurs care să însoțească conceptele artistice (comunicat de presă, descriere succintă, descriere detaliată, prezentare amplă, statement de artist). Camping-ul devine astfel un context fluid de partajare artistică, un cadru educațional mobil, care va privilegia diversitatea abordărilor coregrafice și formarea exploratorie, modelându-se în funcție de propunerile concrete ale fiecărui participant.

Participanții la procesul formativ vor beneficia de sesiuni de antrenament corporal, vor dezbate concepte, idei și practici din biografiile date de mentori, vor propune spre analiză cărți și spectacole care au avut un rol important în formarea lor.

Acompanierea procesului de formare de mentori de notorietate

Cadrul general propus de formatele creative va fi axat pe structura și analiza discursului coregrafic contemporan. Mentorii, Jan Burkhardt, Mădălina Dan, Mihaela Michailov, Sandra Noeth, își vor adapta conceptul atelierelor la necesitățile de dezvotare artistică a participanților, având deopotrivă funcția de antrenori de practici și discursuri, și de acompaniatori de laborator intim de creație.

Dialog formativ-performativ de nivel european

Desfășurat la Craiova, în parteneriat cu Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, proiectul răspunde astfel nevoilor de formare și dezvoltare profesională identificate în cadrul comunității artistice românești, dar și internaționale, în cadrul unor proiecte de cooperare desfășurate sub egida rețelei Dance Roads, a întâlnirilor AEROWAVES sau cu ocazia Bienalei Regionale de Coregrafie, în 2016 ediția pilot, la care participă artiști și companii de dans contemporan din centrul și estul Europei.

Toate atelierele se vor desfășura în limba engleză.

 

Detalii organizatorice:

Selecția participanților (maximum 12 persoane) va fi făcută de către mentori și echipa CNDB.

Organizatorii asigură cazarea și mesele, transportul revenind fiecărui participant.
Taxa de participare este de 300 euro. CNDB oferă două burse care acoperă costul taxei.

 

Toți cei interesați să participe la tabăra de vară coregrafică, sunt rugați să trimită următoarele documente la adresa office@cndb.roRE: candidatură stagiu formativ 9-26 iulie 2018 - Craiova:

o biografie artistică (engleză),

două texte personale (engleză – maximum 2000 de semne fiecare) despre două creații realizate recent/în curs de finalizare,

o descriere a lucrării pe care urmează să o dezvolte ( engleză - 1000 de semne), însoțită de un text argumentativ (engleză – maximum 1000 de semne) și

două fotografii cu imaginile pe care le văd cel mai des în fiecare zi.


Termenul pentru trimiterea aplicațiilor este 25 mai. Anunțarea rezultatelor: 1 iunie.

 

BIO Mentori

 

Jan Burkhardt este un dansator, coregraf și muzician care lucrează în Berlin, Germania. Este specializat în metodele Laban și Bartenieff și explorează de mulți ani Contact Improvisation, Body-Mind Centering (BMC), tehnici de dans contemporan și abordări improvizaționale.

Jan predă, performează și antrenează la nivel internațional în diferite contexte artistice și pedagogice (printre ele se numără catedrele de dans din Berlin, Köln, Stockholm și Copenhaga). Din 2007, Jan lucrează în strânsă colaborare cu regizorul Laurent Chetouane, iar din 2011 o face alături de Sebastian Matthias și continuă să creeze propriile lucrări, cele mai recente fiind "vexations", alături de colegul său Kerstin Kussmaul, în co-producție cu ImpulsTanz, Viena (2009), și "schweigstück", cu F. Willens, pentru Tanztage, Berlin (2010).

 

Sandra Noeth locuiește în Berlin și lucrează ca dramaturg, curator și cercetător cultural. Din 2015 este membră a grupului Loose Couplings: Collectivity at the Intersection of Digital and Urban Space de la Universitatea din Hamburg. Între 2009 și 2014 a fost șefa departamentului de Dramaturgie și Cercetare de la Tanzquartier Viena, unde a dezvoltat o serie de proiecte și publicații teoretic-artistice bazate pe concepte și practici de responsabilitate, religie, integritate și protest, în raport cu corpul uman. Din 2012 este Lector Senior și membru al comitetului artistic de la programul de master în Coregrafie de la DOCH/Universitatea de Arte din Stockholm. Între 2006 și 2009 a fost cercetător asociat la Institute for Human Movement/Performance Studies din cadrul Universității din Hamburg. Activitatea ei se concentrează pe dramaturgie în dans și coregrafie, perspective etice și politice asupra practicii corporale și a teoriei, precum și culturi de mișcare și corporale non-occidentale. Într-un dialog cu practici artistice din Liban și Palestina, disertația ei abordează experiența interconectată a granițelor și colectivității. Predă la HZT Berlin, Hochschule für Musik und Theater Frankfurt am Main, Theaterakademie Hamburg, Sareyyet Ramallah, ashkal alwan Beirut (profesor rezident în programul HWP 2015-2016) și a fost cercetător asociat la Tanzkongress în 2016.

 

Mădălina Dan, creatoare și facilitatoare, a studiat la Liceul de Coregrafie și la departamentul de coregrafie al Universității Naționale de Teatru și Film I.L. Caragiale din București. A fost membră a Companiei de balet Oleg Danovski din 1998 până în 2003. A fost artist invitat la Herberger Institute, School of Dance (Arizona State University) în 2009, iar în 2008 a primit o bursă danceWEB la Viena. A studiat la HZT Berlin în programul de master Solo/Dance/Authorship (2014-2016). De-a lungul anilor, a fost un membru activ al comunității de dans contemporan din România, la CNDB, predând și dezvoltând programe educaționale și sociale. În 2015 a primit un Premiu CNDB pentru contribuția adusă la dezvoltarea artei contemporane din România.

 

Mihaela Michailov este dramaturg și critic de arte performative. Este interesată de artă educațională și artă politică, de dramaturgii performative fluide, de teoria performance-ului și de pedagogii emoționale. A ținut, începând cu 2007, conferințe și prezentări centrate pe evoluția artelor spectacolului din România la Avignon, Paris, Nancy, Viena, Tokyo. Piesele ei de teatru au fost traduse în bulgară, engleză, franceză, germană, greacă, spaniolă.

 

Program cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)◾ La plecarea Ducelui Ilie Gheorghe

Actor mitic, Ilie Gheorghe transcende în eternitate, luminând constelația marilor spirite ale scenei românești. Teatrul Naţional din Craiova este cernit în aceste zile când se desfăşoară Festivalul Internaţional Shakespeare: după o lungă suferinţă, a trecut în lumea celor drepţi marele actor Ilie Gheorghe, unicul Iona al teatrului românesc, preferatul lui Marin Sorescu, Logicianul lui Robert Wilson, Ducele lui Silviu Purcărete, Ubu Rex, Timon, Theseu, Sir Toby Belch, Caliban, Prospero în montările aceluiaşi maestru a cărui întâlnire providenţială în teatru şi în viaţă a numit-o „revelaţia vieţii mele”: „Colaborarea mea cu Silviu a însemnat pentru mine o triadă dumnezeiască – sănătate trupească, liniște sufletească și, mai ales, desăvârșirea talentului de actor”.

 

Stingerea din viață a marelui actor așterne lacrimi și tristețe în sufletele celor care l-au admirat, l-au iubit și i-au fost colegi o viață pe scena Teatrului Național Craiova. Peste 100 de roluri create de domnia sa au devenit prilej de bucurie pentru o comunitate care l-a prețuit întotdeauna. Actor cu vocația incandescenței, Ilie Gheorghe electriza spațiul scenic, înnobilând necontenit prin prezență desăvârșită. Discret, cu ochi pătrunzători și zâmbet bonom, cu o extraordinară conduită morală și profesională, profesor generos, Ilie Gheorghe a devenit model pentru generații de actori care au avut bucuria să-i fie în preajmă. A fost onorat cu Premiul criticii pentru cel mai bun actor al anului 1994, Premiul Naţional „Marin Sorescu”, acordat de Academia Română, Premiul Uniter pentru Cel mai bun actor în rol principal, Premiul Uniter pentru întreaga activitate, Meritul Cultural în grad de Cavaler. A fost premiat și aclamat pe scenele internaționale din întreaga lume. În Estonia, unde a jucat Iona, presa s-a întrecut în superlative: „Vedeta teatrului din Craiova, aflat la apogeul forței sale artistice, s-a ridicat fără îndoială, la dimensiuni mitologice cu rolul Iona... Un adevărat maestru de mare clasă.” (Martin Kruus, „Sirp”, iulie 1998). Marin Sorescu l-a onorat cu prietenia sa și l-a considerat cel mai bun Iona. American Biographical Institute l-a nominalizat pentru titlul „Omul anului”/1996. A colindat lumea cu spectacolele lui Silviu Purcărete, iar englezii au exclamat după ce l-au văzut în rolul Caliban din Furtuna: „Un alt Caliban nu mai poate fi în Anglia!”

 

Ilie Gheorghe a tulburat prin rolurile din spectacolele regizate de Silviu Purcărete căruia i-a devenit actor emblematic: Iros – „Piticul din grădina de vară” de D.R.Popescu, Dom’Ubu – „Ubu Rex cu scene din Macbeth” după Alfred Jarry şi W. Shakespeare; Aaron – „Titus Andronicus” de W. Shakespeare; Theseu – „Phaedra” după Euripide şi Seneca; Caliban – „Furtuna” de W. Shakespeare, 1995; Nottingham (Anglia) şi Marchizul de Sade „Marchizul de Sade”, Limoges (Franţa); Agamemnon / Pylade / Apollon – „Orestia” după Eschil; Sir Toby Belch – „Cum doriţi sau Noaptea de la spartul târgului” de W. Shakespeare; Faust – „Faust”, la T.N.„Radu Stanca” din Sibiu; Vicenţio – „Măsură pentru măsură” de W. Shakespeare; Prospero – „O furtună” după W. Shakespeare; „Undeva la Palilula” / 2012. A devenit de neuitat în rolul Iona – „Iona” de Marin Sorescu, regia Ilie Gheorghe; Polonius – „Hamlet” de W.Shakespeare, regia Tompa Gabor; Timon – „Timon din Atena” de W.Shakespeare, regia Mihai Măniuţiu; Pantalone de Bisognosi – „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni, regia Vlad Mugur; Sgualda – „Carnavalul bârfelor” după Carlo Goldoni, regia Vlad Mugur; Harpagon – „Avarul” de Molière, regia Laszlo Bocsardi. La Singapore, unde se afla în turneu cu același spectacol, la conferința de presă de după spectacol, un redactor al televiziunii care l-a transmis a exclamat: „Acum după ce am văzut Iona, avem sentimentul că știm să vorbim românește.” Modest în viaţa personală, Ilie Gheorghe era Ducele pe o scenă unde au strălucit atâţia actori importanţi ai generaţiei sale. Ultimul mare rol a fost Logicianul, din „Rinocerii” de Eugene Ionesco, regia Robert Wilson, care a fost cucerit iremediabil de arta sa, iar la finalul repetițiilor cu „Rinocerii” a scris: „În cei 47 de ani în care am lucrat cu actori tu ești cu siguranță în topul celor mai buni! Ceea ce faci tu este genial.” George Banu l-a numit „Faustul generaţiei noastre... actor care s-a dăruit unui teatru şi unui oraş... căci scena a tratat-o ca un altar privat, niciodată pervertit sau murdărit.”

 

Familia teatrului craiovean se înclină în faţa unui actor cu un destin exceptional, creator al atâtor roluri memorabile, admirat şi iubit de marele public timp de 50 de ani cât s-a dăruit artei teatrale. La aniversarea jubileului de creaţie pe scena sălii „Amza Pellea”, Ilie Gheorghe a făcut o reverenţă în faţa admiratorilor săi: „Măria Ta, public craiovean, care timp de 50 de ani m-ai răsfăţat cu aplauzele tale în care ai pus şi dragoste, şi admiraţie. Îngăduitu-mi fie acum, la rându-mi, cu aceleaşi sentimente dublu întreite să-mi plec fruntea cu nemărginită recunoştinţă, şi din toată fiinţa mea să strig ÎŢI MULŢUMESC”.

 

Adio, Maestre! Teatrul Naţional Craiova îşi va aduce mereu aminte de căldura şi zâmbetul dumneavoastră, de curăţia credinţei statornice în misiunea pe care aţi îndeplinit-o timp de o jumătate de secol pe scena care azi plânge: „N-am trăit degeaba, n-am trecut prin teatru ca o umbră...”

 

Dumnezeu să vă odihnească în lumină!


resized image

◾ THEATER NETWORKING TALENTS

THEATER NETWORKING TALENTS

INTERNATIONAL YOUNG THEATRE DIRECTOR SHOWCASE

Festival Internațional dedicat Tinerilor Regizori

ediția a II-a (Craiova, 27-30 iun. 2018)

 

 

Dăm startul înscrierilor pentru ediția a II-a a Festivalului Internațional al Tinerilor Regizori THEATER NETWORKING TALENTS / Craiova / 27-30 iunie 2018.

 

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova lansează deschiderea înscrierilor pentru a doua ediție a Festivalului  Internațional al Tinerilor Regizori THEATER NETWORKING TALENTS / 2018, care se adresează regizorilor de teatru absolvenți în anul universitar 2018, studenților regizori din ultimul an de studiu (anul III – Licență; anul II – Master) ai Facultăților de Teatru din România, Bulgaria, Serbia și Ungaria.     

Festivalul THEATER NETWORKING TALENTS se va desfășura sub formă de competiție, devenind o importantă rampă de lansare pentru absolvenții specializării regie de teatru. Participanţii se vor prezenta cu producția de licență/disertație. Vor fi acordate următoarele premii: 

• Premiul pentru regie - câștigătorul va fi invitat să regizeze un spectacol la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova

 

***regizorul câștigător va face propunerile de spectacol până la data de 1 august 2018, cu maxim 8 actori în distribuție ; până la 15 august se va organiza casting pentru spectacol, iar până la 1 sept. se vor preda schițele de decor și afișul

 

• Premiul Juriului Elevilor

 

Detalii înscriere:

 

Pentru înscrieri, universitățile sunt rugate să desemneze maxim 2 propuneri  de spectacole pentru fiecare universitate, și să transmită următoarele date până pe 10 mai 2018, pe adresa de e-mail tntfest@yahoo.com:

• Numele spectacolului (*sau al piesei)

• Numele regizorului, CV regizor

• linktransfer cu înregistrarea spectacolului

• DVD cu înregistrarea spectacolul integral sau fragmente din spectacol (preferabil și trailer), trimis la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 11, 200585, Craiova, Dolj, România, cu specificarea: în atenția Festivalului TNT 2018 (data limită a poştei: 10 mai 2018)

• fișa de participare completă

• echipa de producție

 

Organizatorii vor deconta cheltuielile de cazare, masă și transportul trupei și al decorurilor.

Selecția spectacolelor propuse aparține Facultății de Teatru de unde provine regizorul, iar spectacolele se vor juca la Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova (Sala Ion D.Sîrbu, Sala Atelier) și la Departamentului de Arte al Universității din Craiova (Sala Studio și Aula Buia).

 

*Fișa de participare
**Regulament

 


resized image

◾ Reacție Urbană- Azi sau Mâine?

In urma castingului din acest week-end, Proiectul Reacție Urbană- Azi sau Mâine? merge mai departe în urmatoarea formulă:

 

1. Daniela Carmen Stan

2.Petruta Cristiana

3.Golea Marius

4.Lorena Barbuleanu

5. Andreea Mitroi

6. Theodora Călin

7.Vlădulescu Gabriela

8.Iulia Demetrescu

9.Florita Karyna Maria

10.Neagoie Diana

11.Radu Mirigel

12.Praja Cătălin

13. Alexandru Mihai

14.Liliana Toana

15.Rotaru Diana

16.Popescu Gabriela Elisabeta

17. Miruna Mitruț

18.Boiangiu Ioan Petruț

19.David Mitran

20.Popescu Alexandru Cristian

 

Mulțumim tuturor pentru participare! Repetițiile vor începe vineri, 23 martie, ora 19:00. Vă așteptăm!


resized image

◾ Ziua Mondială a Teatrului – 27 martie

Ziua Mondială a Teatrului – 27 martie
 
La cea de-a 70-a aniversare a Institutului Internațional de Teatru (ITI), pentru a sublinia aspectul transcultural și internațional al teatrului și al ITI, Consiliul Executiv ITI a selectat cinci personalităţi (câte unul pentru fiecare regiune UNESCO: Africa, America, țările arabe, Asia și Europa) pentru a scrie un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului – 27 martie.
Redăm câteva fragmente din mesajele pentru Ziua Mondială a Teatrului – 27 martie.
 
(...) Ce paradox! Azi, pe ultima treaptă a Umanismului – epoca numită Antropocen – era în care omul este forţa naturală care a schimbat şi schimbă cel mai mult planeta – misiunea teatrului este exact opusul a ceea ce a strâns împreună tribul atunci când teatrul se juca în adâncul peşterii: azi trebuie să ne salvăm legătura cu lumea naturală. (...)
Sabina Berman, Mexic – scriitoare, jurnalistă (America)
 
 
(...) Mulţi sunt cei care spun că teatrul nu schimbă sau nu poate schimba nimic din toate acestea. Dar teatrul nu va pleca. Pentru că teatrul e un loc, sunt tentat să spun un refugiu. Unde oamenii se adună şi formează instantaneu comunităţi. Aşa cum am făcut dintotdeauna. Toate teatrele sunt de mărimea primelor comunităţi umane, de la 50 până la 14.000 de suflete. De la o caravană nomadă la o treime din Atena antică. (...)
Simon McBurney, Marea Britanie
Actor, scriitor, regizor de teatru şi co-fondator Théâtre de Complicité (Europa)
 
 
 
(...) Azi, viteza informaţiei este mai importantă decât cunoaşterea, sloganurile sunt mai preţioase decât cuvintele, iar imaginile cadavrelor sunt mai venerate decât corpurile umane vii, adevărate. Teatrul are menirea de a ne aminti că suntem făcuţi din carne şi sânge, iar corpurile noastre au greutate. Rolul lui este acela de a ne trezi toate simţurile şi de a ne spune că nu trebuie să luăm şi să consumăm numai cu privirea. Teatrul este aici pentru a ne restitui puterea şi sensul cuvintelor, pentru a le fura discursul politicienilor şi de a-l repune la locul lui… în arena ideilor şi a dezbaterilor, spaţiul viziunii colective (...).
Maya Zbib, Liban
Regizoare de teatru, interpretă, scriitoare, co-fondatoarea companiei de teatru Zoukak (Țările Arabe)
 
 
(...) Mass media, ştiinţa şi tehnologia, ne-au făcut puternici precum nişte demoni. De aceea, azi nu forma teatrului se află în criză, ci conţinutul, ceea ce transmite. Trebuie să atragem omul de azi, pentru a salva planeta şi, implicit, „teatrul”. La nivel pragmatic, arta actorului şi spectacolele live trebuie să fie accesibile încă de la vârste mici, să fie incluse în educaţia primară. Astfel, generaţiile viitoare vor fi mai sensibile, mai generoase cu viaţa şi cu natura. Folosim limba în acest mod, prin teatru, putem educa oamenii să fie mai respectuoşi cu Pământul şi cu alte planete. Mai mult, teatrul va deveni foarte important pentru viaţă şi supravieţuire; el va da putere atât actorului, cât şi spectatorului, fără ca aceştia să se ameninţe reciproc, în această eră cosmică aşezată sub semnul apropierii, al vieţuirii împreună (...).
Ram Gopal Bajaj, India
Regizor de teatru, actor de teatru şi film, academician,
fost director al Școlii Naţionale de Teatru din Delhi (Asia Pacific)
 
 
 
Într-o zi,
Un Om se hotărăşte să-şi pună întrebări în faţa unei oglinzi (un public),
Să-şi inventeze răspunsuri şi, în faţa acestei oglinzi (publicul său),
Să se critice, să-şi ia în râs propriile întrebări şi răspunsuri,
Să râdă sau să plângă, nu contează ce, dar la final
Să salute şi să binecuvânteze oglinda (Publicul său)
Pentru că i-a acordat această clipă de ciudă şi de răgaz,
Se apleacă şi o salută pentru a-şi exprima recunoştinţa şi respectul…
În adâncul lui, căuta Pacea,
Pacea cu el însuşi şi cu oglinda lui:
Făcea teatru…(...)
Were Were Liking, Coasta de Fildeş
Artist pluridisciplinar (Africa)
  (traducerea în limba română: Ligia Soare)
 
 
 
Aici https://www.uniter.ro/ziua-mondiala-a-teatrului-27-martie/ găsiți cele 5 mesaje, integral, precum și biografiile celor cinci autori.


◾ ANUNȚ

Spectacolul „O LUNĂ LA ȚARĂ” programat vineri, 16 martie, ora 19:00, sala Amza Pellea, SE ANULEAZĂ din motive medicale.

 

Ne cerem scuze pentru neplăcerile create și vă așteptăm la Agenția teatrală pentru returnarea contravalorii biletelor, ori schimbarea lor cu altele, la un alt spectacol. Tel. 0251413677◾ Teatrul Național „Marin Sorescu” nominalizat la Gala Premiilor UNITER

Teatrul Național „Marin Sorescu” anunță cu satisfacție trei nominalizări ale unor spectacole din repertoriul său, la Gala Premiilor UNITER, ediţia a XXVI-a, care va avea loc pe 7 mai la Alba-Iulia. Pentru această ediție a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Călin Ciobotari și Alina Epîngeac.
Spectacolul Naționalului craiovean, „Dacă am gândi cu voce tare”  de Adnan Lugonić, nominalizat la două categorii:

Cea mai bună regie: Radu Afrim
Cea mai bună scenografie: Vanda Maria Sturdza

 „Dacă am gândi cu voce tare” este povestea a cincisprezece personaje de vârste diferite, dar de condiții apropiate, imaginate de Adnan Lugonić și tot atâtea figuri ale epocii consumeriste: oameni furioși, cu problemele lor, iar când acestea intră în coliziune devin și mai furioși..
Radu Afrim inventează o lume-show, care nu ascunde însă drama fiecăruia dintre protagoniști. Lumea pensionarilor Constantin şi Tamara (Constantin Cicort şi Tamara Popescu), a copiiilor de cartier Raluca, Claude şi Cala (Raluca Păun, Claudiu Mihail şi Alex Calangiu), a şoferului de taxi Juvete (Marian Politic), văduv, care de abia acum îşi descoperă propriul copil (Cătălin Stratone), a gravidei (Costinela Ungureanu), a prostituatei (Romaniţa Ionescu), a tânărului gay (George Albert Costea) iritat de jocul dublu al iubitului său, Dragoş, a învăţătorului terorist de altădată care astăzi face box (Eugen Titu) – lumea celor astfel confruntați cu violența și cu moartea  îi determină să redevină, măcar pentru o clipă, sinceri, să spună ceea ce gândesc cu adevărat, să gândească cu voce tare însăşi viaţa.◾ 16 martie - O lună la ţară // campania Artiștii pentru Artiști

Cu Claudiu BLEONȚ, Iulia COLAN, Claudiu MIHAIL, Ioana MANCIU, Costinela UNGUREANU, Cătălin VIERU, Alex CALANGIU, Iulia LAZĂR, Valentin MIHALI, Adrian ANDONE, Tamara POPESCU, Dragoș MĂCEȘANU, Alina MANGRA și copilul Alexandru DRAGOMIR.

Trailer spectacol: https://www.youtube.com/watch?v=nIKCLZLNRxY

Furtunile interioare ale personajelor sunt cele care țin în tensiune o poveste rusească de familie tradițională, unde femeia joacă un rol progresist prin însăși insistența cu care vrea să iubească și să fie iubită. Inadecvarea pare a fi tema pe care o dezvoltă regizorul Cristi Juncu: Natalia este iubită de o persoană pe care n-o iubește, cel pe care îl iubește ea o atrage și pe Katia, servitoarea, dar este iubit și de personajul Verocika. Totul este redus (sau dezvoltat) la dimensiunile unui imbroglio generalizat. În această devălmășie a simțurilor și a pasiunilor se detașează personajul doctorului Șpighelski, cel care încearcă să profite, pecuniar și amoros, negoiciind relații și interese financiare.
Rapacitatea și gelozia unor personaje contrastează cu naivitatea altora, prinse în cercul de pasiuni care dezvăluie în final ratarea provincială și apatia unei clase sociale obosită să supraviețuiască.

Regia: Cristian JUNCU
Decor: Cosmin ARDELEANU

“O lună la ţară este cehoviană avant la lettre şi, pe undeva, aminteşte de Jocul de-a vacanţa, cu care ar face pandant. Natalia este Corina care s-a casătorit cu bărbatul de la Civita Vecchia. Cristian Juncu a spus povestea cu timbrul său. Poveste care se încheie cu un singur cuvânt: „Bine.”
Cosmin Ardeleanu a construit trei pereţi uriaşi, plus un tavan pe toată deschiderea scenei. Scânduri de lemn pe o înălţime considerabilă, alcătuind un spaţiu care absoarbe spectatorul, aducându-l în poveste. Lemnul, cu aspect de nefinisat, mi-a amintit de superbul spectacol Nathan der Weise, ale celor de la Deutsches Theater din Berlin, prezent aici cu ocazia Premiului Europa pentru Teatru (...) Spectacolul are un deliberat grad de libertate faţă de piesa originală, şi costumele create de Cristina Milea au aportul lor de inedit (...) Alt element care dă farmec acestui spectacol este măiestrita vizibilitate a fiecărui actor din scenă, mai ales că e o distribuţie largă.”, Marius Dobrin, SpectActor, nr 2/2016.

***Spectacolul se joacă în cadrul Campaniei Naționale ARTIȘTII PENTRU ARTIȘTI, eveniment organizat de UNITER, aflat la cea de-a 17-a ediție, dedicat sprijinirii artiştilor cu probleme de sănătate şi existenţă. Sumele strânse din vânzarea de bilete, donaţii şi sponsorizări se pot vira în contul RO40RZBR0000060007801286 deschis la Raiffeisen Bank, Agenţia Piaţa Amzei, Fondul de Solidaritate Teatrală. Alătură-te Campaniei, cumpără bilete, bucură-te de teatru şi fă o faptă bună!

**Prețul biletelor este 20 lei si sunt disponibile doar la Agentia teatrala. 
Contact: 
Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 11
Telefon: 0251.413.677


resized image

◾ Rezultatele Concursului de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, ediția a VIII-a, 2017

Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova anunță rezultatele Concursului de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, ediția a VIII-a, 2017. La această ediție au participat unsprezece proiecte, iar proiectul câștigător a fost desemnat „WHITE ROOM” de Alexandra Badea, traducerea Cristina Toma, multimedia Marian Mina, un spectacol de Florin Caracala.

 

În faza finală de dezbatere, juriul constituit din experți și profesioniști ai TNC a remarcat și proiectele: „Tigru”, de Geanina Cărbunariu, regia Mădălin Hîncu, scenografia Răzvan Bordoș; „Mustața lui Hitler”, de Mihai Ignat, regia Laura Moldovan, decor Szoke Zsuzsi, costume Evelyn Hotykai. Juriul încurajează participarea acestor regizori și la edițiile viitoare.

 

Proiectul inițiat de TNCMS constă în prezentarea scrisă a unei concepții regizoral-scenografice în vederea montării unui spectacol la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, la sala studio „Ion D. Sîrbu”.

 

Proiectele câștigătoare ale edițiilor anterioare au fost: 1. „Conu’ Leonida față cu reacțiunea” de I.L.Caragiale, regia Diana Dragoș, scenografia Adriana Dinulescu; 2. proiectul „Photoshop”, text și regie Catinca Drăgănescu, scenografia Sorana Țopa; proiectul cu piesa „Profu’ de religie” de Mihaela Michailov, regia și scenografia Bobi Pricop; 4. proiectul „Spargerea”, după nuvela ”Jaf armat” de Răzvan Petrescu, regia Dragoș Alexandru Mușoiu, scenografia arh. Andreea Simona Negrilă; 5. la cea de-a cincea ediţie, în mod excepțional, au fost declarate câştigătoare două proiecte: „Exploziv” de Elise Willk, regia Andrei Măjeri, scenografia Alexandra Panaite şi „Sfârşit”, dramatizare de Oana Hodade după proza lui Florin Lăzărescu, regia Leta Popescu, scenografia Gloria Gagu; 6. proiectul „Cealaltă țară”, după romanele Hertei Müller, „Omul este un mare fazan pe lume” și „Călătorie într-un picior”, scenariul dramatic & regia Alexandru Istudor, scenografia Francesca-Antonia Cioancă; 7.  „Monstrul Nisipurilor” de Csaba Székely, regia Irina Crăiţă-Mândră, scenografia Cezarina Iulia Popescu. ◾ OnStage2018

2018 este Anul Moștenirii Culturale Europene
Cu această ocazie, ETC, Opera Europa &  PEARLE au lansat zilele trecute un program, cofinanțat de UE, ce are ca scop informarea publicului asupra evenimentelor culturale (teatru, operă, balet) ce au loc in 2018 pe continent. OnStage 2018 este un ghid în permanentă modificare- organizațiile culturale care și-au anunțat participarea la program pot include producții proprii pe tot parcursul anului.
 
Criteriile de selecție ale spectacolelor sunt: 
- text clasic al unui scriitor național
- text clasic al unui scriitor european
- text al unui scriitor național contemporan
- regizor contemporan
 
TNCMS are deja pe platformă  ( www.onstage2018.eu) trei spectacole
- Pescărușul 
- Dacă am gândi cu voce tare 
- Nopti ateniene 


◾ Recital Emil Boroghină - „Sunt suflet în sufletul neamului meu”

Recital Emil Boroghină

SUNT SUFLET ÎN SUFLETUL NEAMULUI MEU

 LIMBA ROMÂNĂ ESTE PATRIA MEA

 

            Cu ocazia aniversării Unirii Principatelor Române, miercuri, 24 ianuarie 2018, ora 17, este programată în sala „Ion D. Sîrbu” a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” Craiova, cea de a doua premieră din cadrul proiectului „Glasurile patriei-glasurile istoriei, glasurile poeziei”, dedicat sărbătoririi Centenarului făuririi Marii Uniri şi desăvârşirii Statului Naţional Unitar Român, recitalul „Sunt suflet în sufletul neamului meu-Limba română este patria mea”, susţinut de actorul Emil Boroghină, Societar de Onoare al Teatrului Naţional Craiova, regia fiind semnată de Alina Hiristea, iar conceptul video de Cristian Negoescu.

            Proiectul, din care mai face parte şi recitalul „Treptele Unirii” al  aceluiaşi actor, prezentat până acum la Alba Iulia, Bucureşti, Craiova şi de curând la Paris, Bruxelles şi Haga, transmis şi de TVR 3, TVR Craiova şi TVR Internaţional, este realizat în parteneriat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova şi Teatrul Nottara din Bucureşti.

            Recitalul SUNT SUFLET ÎN SUFLETUL NEAMULUI MEU-LIMBA ROMÂNĂ ESTE PATRIA MEA încearcă să reunească, ca într-un singur glas, cele mai răsunătoare voci ale literaturii române, de la Grigore Ureche, Dosoftei şi Miron Costin, Vasile Alecsandri şi Mihai Eminescu, George Coşbuc şi Octavian Goga, Tudor Arghezi şi Lucian Blaga, Geo Dumitrescu şi Ştefan Augustin Doinaş, Nichita Stănescu, Nicolae Labiş, Marin Sorescu şi Ioan Alexandru, până la Ana Blandiana, Adrian Păunescu şi Mircea Dinescu. 


resized image

◾ Față în față

Incepând de luna aceasta, Teatrul Național „Marin Sorescu” lansează o invitație inedită publicului fidel: FAȚĂ ÎN FAȚĂ, la cină cu un actor.

Impreună cu restaurantul Elipse Ramada Plaza Craiova, invităm cei mai norocoși spectatori ai noștri să ia cina cu unul dintre actorii Teatrului Național.

Pe 29 ianuarie puteți sta față în față cu Iulia Colan, la Restaurantul Elipse. Anul trecut, Iulia a câștigat Premiul Publicului pentru cea mai populară actriță, iar pe scenă o vedem  în „Dacă am gândi cu voce tare”, „O lună la țară”, „Pescărușul”, „Spargerea” și „Monstrul Nisipurilor”.

Câstigătorul care va ieși la cină, va fi ales prin tragere la sorți pe 22 ianuarie, pe baza biletelor de intrare la spectacolele TNC, completate cu numele și numărul de telefon și  introduse în urna amplasată in foaierul teatrului.

Mai multe informații la adresa de e-mail pr@tncms.ro

Regulament:

 • Concursul este organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” și Ramada Plaza Craiova
 • Concursul se adresează persoanelor peste 16 ani
 • Inscrierea în concurs se face prin completarea datelor personale (Nume, prenume, nr de telefon) pe spatele biletelor de intrare la spectacolele TNC.
 • Câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți pe 22 ianuarie
 • In cazul în care câștigătorul nu va putea onora invitația, se va face o nouă extragere
 • Cina va avea loc pe data de 29 ianuarie la restaurantul Elipse Ramada Plaza Craiova
 • Cina este pentru 2 persoane( actor si câștigător), iar costurile sunt suportate in totalitate de către Ramada Plaza Craiova

resized image

◾ Anunț reprogramare Ministagiune CNDB @ TNC

În urma decretării doliului național în perioada 14-16 decembrie, suntem nevoiți să reprogramăm Ministagiunea Centrului Național al Dansului la Teatrul Național Craiova [Ministagiunea CNDB @ TNC].
Spectacolele și atelierele de dans contemporan vor fi reprogramate pentru o perioadă pe care o vom comunica ulterior.
 
Revenim cu detalii cât de curând!

resized image

◾ AVERTISMENT

Stimați spectatori,

 

Vă informăm că anumite spectacole din repertoriul curent al teatrului conțin limbaj licențios, violență, nuditate, fumat, zgomote puternice si flash-uri de lumină, fum sau scene care pot afecta emoțional.

 

Totodată, următoarele spectacole au indicații în ceea ce privește prezența în sală a minorilor:

 

-„Dacă am gândi cu voce tare”, de Adnan Lugonic, în regia lui Radu Afrim- recomandat publicului peste 16 ani

-„Autorul”, de Tim Crouch, în regia lui Bobi Pricop- nerecomandat publicului sub 18 ani

-„Elefantul din camera sau The Vibrator Play”, de Sarah Ruhl, în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu- interzis copiilor sub 16 ani

 

Detalii specifice fiecarui spectacol vă pot fi oferite la Agenția teatrală sau la adresa pr@tncms.ro

 

Dorim sa vă informam ca nu ne asumăm responsabilitatea conținutului spectacolelor și concertelor care nu sunt produse de  Teatrul National „ Marin Sorescu” și pe care doar le găzduim în sălile noastre.

 

Vă mulțumim,

Echipa TNCMS◾ CONCURSUL de PROIECTE pentru TINERI REGIZORI și SCENOGRAFI ROMÂNI ediția a VIII-a- 2018

Teatrul Național „Marin Sorescu” lansează concursul de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, ajuns la cea de-a VIII-a ediție, 2018. Proiectul constă în prezentarea scrisă a unei concepții regizoral-scenografice în vederea montării unui spectacol la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, la sala studio „Ion D. Sîrbu”, în anul 2018, la o dată ce va fi stabilită, de comun acord. 
Proiectele câștigătoare ale edițiilor anterioare au fost: 
1. „Conu’ Leonida față cu reacțiunea” de I.L.Caragiale, regia Diana Dragoș, scenografia Adriana Dinulescu
2. „Photoshop”, text și regie Catinca Drăgănescu, scenografia Sorana Țopa
3. „Profu’ de religie” de Mihaela Michailov, regia și scenografia Bobi Pricop
4. „Spargerea”, după nuvela ”Jaf armat” de Răzvan Petrescu, regia Dragoș Alexandru Mușoiu, scenografia arh. Andreea Simona Negrilă
5. La cea de-a cincea ediţie, în mod excepțional, au fost declarate câştigătoare două proiecte: „Exploziv” de Elise Willk, regia Andrei Măjeri, scenografia Alexandra Panaite şi „Sfârşit”, dramatizare de Oana Hodade după proza lui Florin Lăzărescu, regia Leta Popescu, scenografia Gloria Gagu; 
6. proiectul „Cealaltă țară”, după romanele Hertei Müller, „Omul este un mare fazan pe lume” și „Călătorie într-un picior”, scenariul dramatic & regia Alexandru Istudor, scenografia Francesca-Antonia Cioancă
7. „Monstrul Nisipurilor” de Csaba Székely, regia Irina Crăiţă-Mândră, scenografia Cezarina Iulia Popescu
Condiţii de participare:
• Textul proiectului va avea la bază o piesă românească contemporană, scrisă în ultimii 10 ani și care să aibă maxim 8 personaje
• Proiectul va fi conceput pentru Sala studio “Ion D. Sîrbu” (vezi detaliile tehnice ale sălii pe site-ul TNC)
• Regizorul și scenograful trebuie să fie absolvenți de studii superioare de specialitate, în ultimii 5 ani
• CV-ul și lista de creații artistice ale acestora vor fi anexate proiectului 
N.B.
1. Textele care nu au mai fost reprezentate pe scenă au prioritate. Aceasta nu este o condiție obligatorie, dar va funcționa drept criteriu de departajare în cazul egalității de punctaj.
2. Proiectul nu este limitativ, numărul de pagini și forma acestuia sunt la libera inițiativă a candidatului.
3. Sunt acceptate și dramatizările, dar numai după autori români contemporani.

Data limită pentru depunerea proiectelor este 10 decembrie 2017 – transmise prin poștă la sediul teatrului (cu mențiunea în atenția Serviciului Dramaturgie), sau pe e-mail: artistic@tncms.ro

Proiectul câştigător va fi anunţat la finalul lunii ianuarie 2018.


resized image

◾ „Exploziv” - Premiul pentru cea mai bună regie la Festivalului Internațional de Teatru „FEST(in) pe Bulevard”

Premiile celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional de Teatru „FEST(in) pe Bulevard”
Ediția a cincea a Festivalului Internațional de Teatru „FEST(in) pe Bulevard” s-a încheiat. Au fost zile pline de bucurie, spectacole, evenimente, reflecție și amuzament. Festivalul a înregistrat un palmares bogat: 12 zile cu 39 de reprezentații din 8 țări de pe 3 continente, 14 discuții cu publicul după spectacole, 2 evenimente stradale, 5 spectacole-lectură, 4 colocvii, 4 lansări de carte de teatru, 2 expoziții de fotografie, 7 spații diferite: Teatrul Nottara, Teatrul Țăndărică, Teatrul Odeon, Teatrul Național București, Teatrul ACT, Institutul Maghiar Balassi, Librăria Cărturești-Verona.
Juriul, format din Doina Modola, Emil Boroghină, Doru Mareș, Pompiliu Onofrei și Claudiu Groza, a decis premiile la secțiunea care a dat tema acestei ediții, „Criza pubertății, criza adolescenței”:
Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal: Anda Saltelechi pentru rolul Francesca din spectacolul independent Pe jumătate cântec, conceput de Crista Bilciu
Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal: Alex Călin pentru rolul Don din spectacolul Fluturii sunt liberi de Leonard Gershe, în regia lui Erwin Șimșensohn, producție a Teatrului Excelsior
Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar: Mihaela Teleoacă pentru rolul Debra Watts din spectacolul Kimberly de David Lindsay-Abaire, în regia Andreei Vulpe, producție a Teatrului de Comedie
Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar: Constantin Cojocaru pentru rolul Valerio din spectacolul Leonce și Lena de Georg Büchner, în regia lui Vlad Cristache, producție a Teatrului Maria Filotti, Brăila
Premiul pentru cea mai bună regie: Andrei Măjeri pentru spectacolul Exploziv de Elise Wilk, producție a Teatrului Național Marin Sorescu, Craiova
Premiul pentru cel mai bun spectacol: Somnambulism de Iaroslava Pulinovici, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, producție a Teatrului Nottara, București
Juriul a acordat și două Premii speciale:
Premiul Juriului: spectacolului Visul unei nopți de vară după William Shakespeare, regia Cristian Pepino, producție a Teatrului Țăndărică, București, pentru dinamica și accesibilitatea unei adaptări shakespeariene în teatrul de animație destinat tinerilor
Premiul Special al Juriului: spectacolului Heartbeat de Kim Doo-Hwan, în regia lui Bae Eun-Wook, producție a Companiei Donghwa Tree Theatre din Seul, Coreea de Sud, pentru perfecțiunea folosirii instrumentelor muzicale în spectacolul de teatru și pentru poezia acestuia
Pentru că Teatrul Nottara dorește să-și apropie publicul, la ediția aceasta a format Juriul publicului din spectatorii săi cei mai fideli: Luiza Ciorpan, Alina Maer, Alexandru Constantin, Marcel Frunte-Lată și Florin Frunză. Acesta a jurizat spectacolele din secțiunea „Bulevardul comediei” și a acordat următoarele premii:
Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal: Florina Cercel pentru rolul Aneta Duduleanu din spectacolul Gaițele de Alexandru Kirițescu, în regia lui Mc Ranin, producție a Teatrului Tony Bulandra, Târgoviște
Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal: Marius Bodochi pentru rolul Grigori Stepanovici Smirnov din spectacolul Ursul de Anton Pavlovici Cehov, în regia lui Felix Alexa, producție a Teatrului de Stat Constanța
Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar: Catrinel Dumitrescu pentru rolul Sheila din spectacolul Totul e relativ de Alan Ayckbourn, în regia lui Felix Alexa, producție a Teatrului Nottara, București
Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar: Sebastian Marina pentru rolul Florin din spectacolul Orb de mină de Székely Csaba, în regia Catincăi Drăgănescu, producție a Teatrului Andrei Mureșanu, Sfântu Gheorghe
Premiul pentru cel mai bun spectacol din Secțiunea „Bulevardul Comediei”: Jurnalul lui Robinson Crusoe după Insula de Gellu Naum, în regia lui Mihai Măniuțiu, producție a Teatrului Odeon, Bucureşti
Echipa Departamentului de Marketing, Vânzări și PR și aceea a Serviciului de Specialitate artistică a acordat trei Premii pentru cea mai populară actriță a Teatrului Nottara actrițelor Ioana Calotă, Crenguța Hariton și Ada Navrot. Unul dintre sponsorii Festivalului, Demetria ART atelier (www.demetria.ro), le va oferi un voucher prin care își pot achiziționa o rochie din colecția sa.


◾ Premiul “Radu Enescu” pentru scriitorul Nicolae Coande

Ne face placere să vă anunţăm un premiu literar obţinut de colegul nostru, Nicolae Coande

 

Scriitorului Nicolae Coande i-a fost recent decernat Premiul „Radu Enescu”, pentru eseistică și poezie, la cea de-a XXVII-a ediție a Zilelor Revistei „Familia” (Oradea, 5-7 octombrie 2017).

 

Ultimele versuri ale poetului le puteţi asculta vineri, 13 octombrie, ora 17:30, la sala Ia te uită a TNC, când Nicolae Coande îşi va lansa cea de-a opta carte de poezie, PLAGIATOR. 1962 (Ed. Măiastra, 2017).

 

Una dintre cele mai prestigioase reviste de cultură românești, Revista „Familia” a aniversat în 2015, 150 de ani de existență. Revista se mândrește cu publicarea primului poem al lui Mihai Eminescu („De-aș avea”, 25 februarie 1866). Ediția din acest an a reunit în sala mare a Primăriei Oradea peste 30 de scriitori din țară care au participat la Colocviul Revistei „Familia”, cu tema „Viaţa literară – centru/centre, noduri de reţele, marginalităţi, grupuri”, lansări de carte, mese rotunde ale revistelor Convorbiri literare și România literară. Directorul revistei „Familia”, poetul Ioan Moldovan, secondat de redactorul șef, Traian Ștef, a acordat următoarele premii: Premiul pentru debut, „De-aş avea”, poetului braşovean Ioan Şerbu. Lucian Vasile Szabo (Timișoara) a primit un premiu special pentru memoria culturală. Premiul „M.G. Samarineanu” i-a revenit criticului şi istoricului literar orădean Marius Miheţ. Premiul „Radu Enescu” poetului, eseistului şi creatorului de revistă Nicolae Coande, Premiul „Ovidiu Cotruş”, pentru excelenţă în proză şi dramaturgie, i-a revenit prozatorului și dramaturgului clujean Radu Ţuculescu. De asemenea, Premiul „Octav Şuluţiu” i-a revenit poetului, prozatorului şi criticului Adrian Alui Gheorghe, din Piatra Neamţ; Premiul „Alexandru Andriţoiu” i-a revenit poetului arădean Remulus Bucur. Premiul „Iosif Vulcan”, pentru excelenţa în creaţie literară şi construcţie culturală, i-a fost înmânat poetului şi editorului Călin Vlasie (Pitești).


resized image

◾ „Cealaltă țară” se joacă în Burgtheaterul orăvițan, dar și la Palatul Costescu!

Zile frumoase pentru actorii Naționalului craiovean, care vor juca în două clădiri istorice, la o distanță de două zile, spectacolul Cealaltă țară, o adaptare după romane ale deținătoarei premiului Nobel pentru Literatură, Herta Muller, în regia lui Alexandru Istudor.

 

Din distribuție fac parte Romaniţa Ionescu, Adrian Andone, Marian Politic, Gabriela Baciu, Ştefan Cepoi, Vlad Udrescu, Corina Druc, Raluca Păun.

 

Astăzi, 3 octombrie, de la ora 19 spectacolul va fi jucat în faimosul teatru de la Oravița, copia fidelă a Burgtheater Viena (construit în 1720 și dezafectat în 1890), în cadrul Galei Teatrelor Naționale. Evenimentul este prilejuit de împlinirea a 200 de ani de la înființarea sa. Teatrul din Oravița a fost construit în doar un an, în perioada 1816-1817, iar prima reprezentație a avut loc la 5 octombrie 1817. De remarcat faptul că Mihai Eminescu a călcat în acest teatru în anul 1868, prezent ca sufleor în trupa lui Pascali, care a susținut aici două reprezentații. În calitate de student la Viena, Eminescu a asistat și la spectacole ale Burgtheater, în Michaelerplatz, „la intrarea în Curtea împărătească”, unde a văzut, între altele, “Regele Lear”.

 

Pe 5 octombrie, spectacolul va fi jucat la Palatul Costescu, Turnu Severin, o altă clădire renumită, construită în perioada 1912-1924 la inițiativa unui mare iubitor de cultură, Theodor Costescu, care și-a sacrificat averea pentru finalizarea acestei impozante clădiri.

 

Cealaltă ţară este un scenariu dramatic care urmărește istoria personajului Irina și a familiei acesteia din România anului 1989 şi a încercărilor acestora de a părăsi ţară cu destinaţia Germania. Piesa explorează o serie de aspecte asociate cu emigrarea, fenomen legat intrinsec de istoria recentă a României. Textul propune o examinare complexă a fenomenului emigrării, nuanţând atât cauzele şi resorturile deciziei personajelor de a-şi părăsi ţara, cât şi efectele şi provocările cărora acestea sunt nevoite să le facă faţă odată ajunse în noua patrie. Scenariul dramatic a fost adaptat după trei dintre romanele scriitoarei române de etnie germană, Herta Muller. Cele trei romane sunt „Omul este un mare fazan pe lume” şi „Călătorie într-un picior”, „Incă de pe atunci vulpea era vânătorul”.

 

Craiovenii pot vedea spectacolul „Cealaltă țară” în data de 5 noiembrie, ora 17:00, la sala „I.D.Sîrbu”.

Bilete disponbile la Agenția teatrală și online.◾ Rezultate selecţie 11plus1 independent/contemporan

În urma apelului de propuneri în cadrul proiectului 11 plus 1 independent/contemporan, care se va derula în stagiunea 2017-2018, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova a selectat  6 spectacole de teatru ce aparţin unor companii independente şi alte 6 de dans – atât producţii independente, cât şi ale unor instituţii publice –, toate urmând să fie prezentate în noua stagiune artistică, începând din octombrie 2017 până în mai 2018. În total au fost primite 62 de aplicaţii (46 spectacole de teatru şi 16 spectacole de dans contemporan).

 

Dans contemporan

 

1.     ME, MYSELF AND I - Conceptul și coregrafia : Carla Waltner, Scenografia : Inocentiu Ieremia.

2.     DOUĂ FEMEI CONTEMPORANE - coproducție LINOTIP- Centru independent coregrafic și Centrul Național al Dansului, București.

Autor, coregraf, dramaturg: Ioana Marchidan
Interpreți: Ioana Marchidan & Flavia Giurgiu

3.     WHEN DARKNESS BECOMES LIGHT - Contemporary Creative Dreamers, regia Dragomir Daniel Alexandru.

4.     LAY(ERS) - Asociația pentru Teatru și Carte (PETEC), produs de George Apostu Bacau în colaborare cu Trois C-L Luxembourg. Cu Cristina Lilienfeld și Smaranda Găbudeanu.

5.     LASĂ-MĂ SĂ OM, Teatru FiX, Coregrafia : Beatrice Volbea. Distribuția : Alexandra Bandac, Bianca Lidia Cuteanu, Camelia Dilbea, Stanca Jabenițan, Ovidiu Ivan

6.     THE GREAT SCHEME OF THINGS- A PUZZLE BY FIERBINȚEANU, spectacol realizat de Gabriela și Cristian Fierbințeanu.

 

Teatru

 

1.     MaRó de Székely Csaba, regia Andi Gherghe, Scenografia: Adrian Ganea.

2.     HABEMUS BEBE de Elena Vlădăreanu, Regia: Robert Bălan.

3.     PE JUMĂTATE CÂNTEC, de Crista Bîlciu. Producţie independentă Teatrul de Foc, Regie, scenografie: Crista Bîlciu.

4.     REFRACȚIE. O perspectivă asupra autismului. Produs de Rodica Buzoianu, Performeri: Nicoleta Lefter, Silvia Călin, Andrei Ostrowski.

5.     O FEMEIE - Trupa Țais, București, după O femeie de Peter Esterhazy. Conceptul și regia: Andrea Gavriliu.

6.     OMUL PERNĂ de Martin McDonagh, Regizor și coproducator: Eugen Gyemant, Scenografia și grafica: Maria Nicola. Realizat de Fundația Calea Victoriei, în parteneriat cu Teatrul Act.


resized image

◾ Start 2018 - CONCURSUL de PROIECTE pentru TINERI REGIZORI și SCENOGRAFI ROMÂNI, ediția a VIII-a, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

Teatrul Național „Marin Sorescu” lansează concursul de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, ajuns la cea de-a VIII-a ediție, 2018. Și în acest an, Naționalul craiovean își propune să câștige un pariu pe care și l-a asumat de la prima ediție, acela de a descoperi un tandem de creatori, regizor-scenograf, care să propună un spectacol performant la nivel național.
 
Proiectele câștigătoare ale edițiilor anterioare au fost: 1. „Conu’ Leonida față cu reacțiunea” de I.L.Caragiale, regia Diana Dragoș, scenografia Adriana Dinulescu; 2. proiectul „Photoshop”, text și regie Catinca Drăgănescu, scenografia Sorana Țopa; proiectul cu piesa „Profu’ de religie” de Mihaela Michailov, regia și scenografia Bobi Pricop; 4. proiectul „Spargerea”, după nuvela ”Jaf armat” de Răzvan Petrescu, regia Dragoș Alexandru Mușoiu, scenografia arh. Andreea Simona Negrilă; 5. la cea de-a cincea ediţie, în mod excepțional, au fost declarate câştigătoare două proiecte: „Exploziv” de Elise Willk, regia Andrei Măjeri, scenografia Alexandra Panaite şi „Sfârşit”, dramatizare de Oana Hodade după proza lui Florin Lăzărescu, regia Leta Popescu, scenografia Gloria Gagu; 6. proiectul „Cealaltă țară”, după romanele Hertei Müller, „Omul este un mare fazan pe lume” și „Călătorie într-un picior”, scenariul dramatic & regia Alexandru Istudor, scenografia Francesca-Antonia Cioancă. 7. proiectul „Monstrul Nisipurilor” de Csaba Székely, regia Irina Crăiţă-Mândră, scenografia Cezarina Iulia Popescu. 
 
Proiectul constă în prezentarea scrisă a unei concepții regizoral-scenografice în vederea montării unui spectacol la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, la sala studio „Ion D. Sîrbu”, în anul 2018, la o dată ce va fi stabilită, de comun acord.
 
Condiţii de participare:
• Textul proiectului va avea la bază o piesă românească contemporană, scrisă în ultimii 10 ani și care să aibă maxim 8 personaje
• Proiectul va fi conceput pentru Sala studio “Ion D. Sîrbu” (vezi detaliile tehnice ale sălii pe site-ul TNC)
• Regizorul și scenograful trebuie să fie absolvenți de studii superioare de specialitate, în ultimii 5 ani
• CV-ul și lista de creații artistice ale acestora vor fi anexate proiectului N.B.
1. Textele care nu au mai fost reprezentate pe scenă au prioritate. Aceasta nu este o condiție obligatorie, dar va funcționa ca și criteriu de departajare în cazul unui balotaj.
2. Proiectul nu este limitativ, numărul de pagini și forma acestuia sunt la libera inițiativă a candidatului.
3. Sunt acceptate și dramatizările, dar numai după autori români contemporani.
Data limită pentru depunerea proiectelor este 10 decembrie 2017 – transmise prin poștă la sediul teatrului, sau pe e-mail: artistic@tncms.ro  
 
Proiectul câştigător va fi anunţat la finalul lunii ianuarie 2018.
 
Proiectul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova dedicat tinerilor regizori şi scenografi interesaţi de noua literatură dramatică din România, proiect inaugurat în vremea directoratului lui Mircea Cornişteanu, dobândeşte cu fiecare an ce trece tot mai multă consistenţă. Indiscutabil, ne aflăm în faţa unui fapt artistic şi nu a unei acţiuni, a unei operaţiuni de imagine prin intermediul căreia să se ia ochii lumii, să se poată spună că la Craiova tinerii creatori „au căutare”.
 
Mircea Morariu, Adevărul.ro, 9 ianuarie 2017


◾ OPEN-CALL 11plus1/independent/contemporan

Spectacolele vor avea loc la sala I.D. Sîrbu în stagiunea 2017/2018.

Vă rugăm să ne transmiteți filmarea spectacolului și alte informații relevante la adresa pr@tncms.ro

Data limită pentru primirea aplicațiilor: 15.08.2017

Pentru a verifica detaliile tehnice ale sălii vă rugăm să consultați planul tehnic și de lumini: http://tncms.ro/tehnic.php

Vor fi selectate 6 spectacole de teatru și 6 spectacole de dans contemporan.

 

Condiții de participare:

Spectacolele trebuie să se încadreze într-un buget de 4.500 lei brut(transport, cazare, onorarii)

Spectacolele nu trebuie să aibă în distribuție actori ai Teatrului Național Marin Sorescu.

Spectacolele de teatru trebuie să aparțină unor companii independente.

Spectacolele de dans pot fi atât producții independente cât și ale unor instituții publice.

 ◾ Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova anunță rezultatele concursului de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, ediția a VII-a, 2016

 Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova anunță rezultatele concursului de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, ediția a VII-a, 2016. La această ediție au participat unsprezece proiecte. Juriul constituit din experți și profesioniști ai TNC a propus în faza finală trei proiecte cu șanse reale de a fi puse în scenă:„Monstrul Nisipurilor” de Csaba Székely, regia Irina Crăiţă-Mândră, scenografia Cezarina Iulia Popescu, „Sala motoarelor”, dramaturg Petro Ionescu, regia Raul Coldea, scenograf Ioana Ungureanu, „Outsourcing”, concept, regie şi scenografie: Olivia Grecea.


 

Proiectul câștigător a fost desemnat „Monstrul Nisipurilor” de Csaba Székely, regia Irina Crăiţă-Mândră, scenografia Cezarina Iulia Popescu.


 

Proiectul inițiat de TNCMS constă în prezentarea scrisă a unei concepții regizoral-scenografice în vederea montării unui spectacol la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, la sala studio „Ion D. Sîrbu”. Textul proiectului trebuie să aibă la bază o piesă românească contemporană, scrisă în ultimii 10 ani, și care să aibă maxim 8 personaje. Regizorul și scenograful trebuie să fie absolvenți de studii superioare de specialitate, în ultimii 5 ani proiectele câștigătoare ale edițiilor anterioare au fost: 1. „Conu’ Leonida față cu reacțiunea” de I.L.Caragiale, regia Diana Dragoș, scenografia Adriana Dinulescu; 2. proiectul „Photoshop”, text și regie Catinca Drăgănescu, scenografia Sorana Țopa; proiectul cu piesa „Profu’ de religie” de Mihaela Michailov, regia și scenografia Bobi Pricop; 4. proiectul „Spargerea”, după nuvela ”Jaf armat” de Răzvan Petrescu, regia Dragoș Alexandru Mușoiu, scenografia arh. Andreea Simona Negrilă; 5. la cea de-a cincea ediţie, în mod excepțional, au fost declarate câştigătoare două proiecte: „Exploziv” de Elise Willk, regia Andrei Măjeri, scenografia Alexandra Panaite şi „Sfârşit”, dramatizare de Oana Hodade după proza lui Florin Lăzărescu, regia Leta Popescu, scenografia Gloria Gagu; 6. proiectul „Cealaltă țară”, după romanele Hertei Müller, „Omul este un mare fazan pe lume” și „Călătorie într-un picior”, scenariul dramatic & regia Alexandru Istudor, scenografia Francesca-Antonia Cioancă.

 

„Proiectul Teatrului Naţional Marin Sorescu din Craiova dedicat tinerilor regizori şi scenografi interesaţi de noua literatură dramatică din România, proiect inaugurat în vremea directoratului lui Mircea Cornişteanu, dobândeşte cu fiecare an ce trece tot mai multă consistenţă. Indiscutabil, ne aflăm în faţa unui fapt artistic şi nu a unei acţiuni, a unei operaţiuni de imagine prin intermediul căreia să se ia ochii lumii, să se poată spună că la Craiova tinerii creatori „au căutare”. Tot la fel cum ar avea şi dramaturgii români.”

Mircea Morariu, Adevărul. Ro◾ Concursul „Cea mai buna piesa romaneasca a anului 2016”

Uniunea Teatrala din Romania – UNITER anunta ca editia 2016 a Concursului de dramaturgie „Cea mai buna piesa romaneasca a anului” primeste piese de teatru pentru inscrierea in competitie pana la data de 30 ianuarie 2017 (data postei).

 

Autorii vor trimite piesele prin posta sau prin depunere individuala la Secretariatul UNITER in format electronic (salvate pe un CD, nu prin e-mail), intr-un singur exemplar. Pe prima pagina se vor scrie un motto scurt (ce va tine loc de numele autorului) si titlul piesei.

 

CD-ul ce contine piesa inscrisa la Concurs va fi insotit de un plic inchis in care vor figura datele de identificare ale autorului (nume, adresa, telefon, e-mail). Acelasi motto de pe pagina de titlu a piesei va fi scris si pe plicul inchis cu datele de identificare.

 

Nu se primesc in concurs piese foarte scurte (intr-un act), dramatizari, piese publicate sau reprezentate. Textele inscrise in concurs nu se inapoiaza.

 

Adresa postala pentru trimiterea pieselor: Str. George Enescu nr.2-4, sector 1 Bucuresti, cod postal 010305, cu mentiunea „Pentru Concursul Cea mai buna piesa romaneasca a anului 2016”.

 

Concursul se desfasoara sub egida Casei Regale a Romaniei.◾ SMARTELIER – Modul nou la Teatrul Naţional

SMARTELIER – Modul nou la Teatrul Naţional

Atelier de tehnica și arta vorbirii și bune maniere aplicate

 

Personalitatea şi identitatea noastră în faţa celorlalți, în viaţa de zi cu zi, se definesc după două elemente esenţiale: imaginea vizuală şi limbajul, exprimarea. Prima impresie pe care o faci are un impact major asupra imaginii pe care și-o conturează ceilalți despre tine, de aceea este foarte important ca această imagine să fie cât mai fidelă realităţii tale şi cât mai plăcută. 

 

Vorbirea este un proces care se învaţă pe tot parcursul vieţii si nu este niciodată prea devreme sau prea târziu să învăţăm cum să ne exprimăm corect, clar şi concis. Atelierul de tehnica și arta vorbirii stimulează încrederea în sine, atitudinea și te ajută să descoperi tehnici pentru discursuri memorabile.

 

Capacitatea de a te exprima liber, de a pronunţa corect cuvintele poate fi dobândită prin exerciţii speciale de dicţie, respiraţie, coordonare şi corelare a vorbirii cu gesturile. Acest atelier te va ajuta să fii tu însuți, și, în același timp, să te adaptezi altor personalități, pentru o comunicare mai facilă cu semenii. Prin aceste ateliere, ne propunem să vă stimulăm capacitatea de autocunoaştere, empatizare şi relaţionare, să vă dezvoltaţi capacitatea de comunicare verbală şi nonverbală adecvată oricărei situații.

 

Bunele maniere nu sunt doar un cod de reguli despre ceea ce este permis şi ceea ce nu este permis să faci în societate, despre cum să te îmbraci şi cum să nu te îmbraci la o anumită ocazie, maniera în care ne prezentăm sau ţinem tacâmurile şi ne bem ceaiul. În contextul actual, bunele maniere sunt mai mult decât un cod de reguli, sunt acel comportament civilizat, respectuos pe care toţi ar trebui să îl aplicăm în activităţile noastre. Mânuite şi aplicate cu inteligenţă şi eleganţă, bunele maniere pot fi un instrument pentru a comunica mai uşor cu cei din jurul nostru, pentru a ne atinge scopurile şi a obţine satisfacţie atât în viaţa profesională, cât şi în cea personală.

 

Trainer:

Cursul va fi susţinut de mult îndrăgita actriţă a Teatrului Naţional din Craiova, Natașa Raab.

 

Cui se adresează?

Persoanelor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 35 de ani, celor care vor să aibă mai multă încredere în sine, celor care vor să-și perfecționeze vorbirea şi atitudinea în faţa unui public.

 

Atelierul cuprinde 2 module:

Modulul I:  noiembrie 2016 - februarie 2017

Modulul II: martie 2017- mai 2017

Durata unui modul: 10 ședințe, o ședință pe săptămână.

Locul desfăşurării: Teatrul Naţional “Marin Sorescu“.

Taxa de participare: 160 lei/lună.

Înscrierea se realizează în perioada 19-25 noiembrie, prin completarea formularului:   https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeCPPg9i8z4zl5EATuTMb3NISxwEdnVj7aV55OAA0I6p6btIA/viewform

 

Parteneri TNCMS:

Skoda și Autec Autotechnik.◾ SMARTELIER Teatreliere pentru copii, adolescenți, tineri și pasionați

Perioada de înscriere la Atelierele de teatru SMARTELIER s-a încheiat. Mulţumim tuturor celor care au răspuns afirmativ invitaţiei noastre şi îi anunțăm că, începând cu data de 22 octombrie, vor fi alături de profesorii noştri la cursuri.

Programul complet al grupelor, orele și locul de desfășurare a atelierelor vor fi comunicate fiecărei persoane telefonic, dar și pe site şi pagina de Facebook a Teatrului Național Craiova – tncms.oficial.

 

 

Parteneri:

BCR

Autec Autotechnik şi SKODA◾ SMARTELIER / TEATRELIERE

SMARTELIER

Teatreliere pentru copii, tineri, adolescenţi şi pasionaţi

 

Pentru toţi iubitorii de teatru, pentru copii, părinţi şi nu numai, am conceput  … teatrelierele !

 

Ce sunt teatrelierele?

Ateliere de teatru care îți stimulează creativitatea, exersează imaginaţia şi spontaneitatea, dezvoltă spiritul critic, încrederea şi lucrul în echipă. Participanţii îşi vor putea explora abilităţile corporale, vocale şi imaginative în ateliere săptămânale, prin intermediul actoriei, muzicii, mişcării şi artelor vizuale.

 

Cui se adresează?

Pasionatilor de teatru şi artă, indiferent de vârstă, personalitate şi talent.

 

Ce se studiază în cadrul teatrelierelor?

In cadrul cursurilor de teatru studiem diferite elemente de artă teatrală, structurate în 3 module.

 

Modulele sunt concepute astfel încât participanții la ateliere să poată experimenta toate etapele construcției unui spectacol de teatru și presupun susținerea unor Master Class-uri, de către profesioniști în domeniul Artelor Spectacolului de Teatru. Ele au ca scop final implicarea cursanților în tot ceea ce presupune producția unui spectacol de teatru.

 

Fiecare modul cuprinde 9 şedinţe şi explorează etape diferite din creaţia unei producţii teatrale.

 

Modulul I

Încălzire prin jocuri de teatru

Exerciții de vorbire

Mișcare scenică

Exerciții de improvizație

Exerciții de storytelling

Lecturi (scene din piese de teatru)

 

Modulul II

Improvizație

Actorie

Mișcare scenică

Design (Scenografie, propuneri grafice de promovare, video, sound)

Regie

Stage Management

 

Modulul III

Lucrul propriu-zis la o producție fie pe un text dat, fie pe un text care se va scrie pe parcursul atelierelor, împreună cu participanții. Modulul III este etapa în care cursanții pun în aplicare cunoștințele și abilitățile dobândite în cadrul primelor două module.

 

Toate aceste tehnici din cadrul cursurilor de teatru stimulează şi dezvoltă capacitatea de comunicare verbală şi non-verbală, capacitatea de concentrare, imaginaţia, atenţia distributivă, spiritul de observaţie, memoria vizuală şi verbală, gândirea. De asemenea, teatrelierele ajută foarte mult persoanele timide şi contribuie  la depăşirea unei probleme des întâlnită: tracul sau teama de a vorbi în faţa publicului.

 

Atelierele vor fi structurate pe diferite categorii de vârstă (5-8 ani, 9-14 ani, 15-18 ani, 18+ ani), astfel încât toţi participanţii să aibă un nivel asemănător de înţelegere şi percepţie a lecţiilor.

 

O şedinţă de curs durează 90-120 minute în funcţie de categorie, iar grupele se formează dintr-un număr de 10 persoane, repartizate pe categorii de vârstă. Cursurile vor avea loc în weekend, la sediul Teatrului Naţional Marin Sorescu.

 

Înscrierea se realizează în perioada 7-15 octombrie, prin completarea formularului:  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeg7_wOjtGdOpW2Tm1IBs4WuU7BXK1tMjsJ-vr_wrsSyQbIIw/viewform

 

Taxa de participare

Contravaloarea unei ședințe de curs este de 25 lei. Plata se face în numerar în cadrul primei ședințe pentru luna în curs, sub forma unui abonament lunar, în valoare de 100 lei.

 

Persoane de contact

Irina Cîrneanu - 0766.649.979

Laurențiu Tudor - 0729.575.612


resized image

◾ Bobi PRICOP a luat Premiul pentru Regie la FITO 2016

Bobi PRICOP a luat Premiul pentru Regie la FITO 2016

 

Bobi Pricop a luat Premiul pentru Cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Teatru de la Oradea, 2016, pentru regia spectacolelor „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, după un roman de Mark Haddon, de la Teatrul Național „I.L. Caragiale”, București și „Iluzii”, de Ivan Vîrîpaev, de la Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova. Juriul Festivalului de Teatru Scurt din acest an a fost format din Mircea Morariu – critic de teatru – președintele juriului, Ion Parhon – critic de teatru și Alexa Visarion – regizor și scenarist.

 

Spectacolul „Iluzii” vorbește despre destinul a două cupluri aflate în amurgul existenței lor. Cei patru prieteni vorbesc despre iubire, despre adevăruri și minciuni, despre iluzii și dorințe nemărturisite și vise netrăite sau frânte. Turnat sub forma unei succesiuni de monologuri, spectacolul se ține într-un spațiu deschis, în care culisele nu există, personajele pornesc a se dezvălui într-o călătorie despre iluzia vieții. Actorii Iluziilor ies în scenă căutând să respire curat, rostind monoloagele însoțiți de un violoncel live. Lipsit de un conflict propriu-zis, eliberat de povara intrigii, spectacolul lui Bobi Pricop orientează demersul său către om, ceea ce contează este să ființezi, nu neapărat să acționezi. Monologuri și, pe alocuri, diaoguri se derulează precum un film live în care joacă omul de azi: singur, însingurat și (auto)izolat – în ciuda tuturor sistemelor sofisticate de comunicare și atât de vulnerabil, încât numai mărturisirea adevărului din preajma morții îl mai poate liniști. Și totuși, totul e doar o iluzie!

 

Bobi Pricop a debutat în 2011 cu spectacolul „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, la Teatrul ACT din București, apoi a montat „Humpty Dumpty” de Eric Bogosian la Teatrul Clasic din Arad. A regizat „Amalia respire profondément” de Alina Nelega la Theatre Les Déchargeurs în Paris, „Contra Progresului” de Esteve Soler la Teatrul Bulandra din Bucureşti şi „Contra Iubirii” de Esteve Soler la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. La Teatrul Naţional din Craiova a montat „Profu’de Religie” de Michaela Michailov, spectacol câştigător al Premiului Publicului (locul II) la Bienala de Dramaturgie de la Wiesbaden 2014. În 2014 Bobi a fost asistent de regie pentru Robert Wilson la spectacolul „Rinocerii” de Eugen Ionescu la Teatrul Naţional din Craiova. În 2015 a regizat „Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas” de Dennis Kelly la Teatrul „Regina Maria” din Oradea. Spectacolul „Amalia respire profondément” regizat de Bobi Pricop a participat la Festivalul de Teatru de la Avignon în 2014, în cadrul secțiunii OFF. Spectacolele sale au fost selectate în diverse festivaluri din Romania, Moldova, Franța, Polonia, Macedonia, Finlanda, Germania sau Italia. Bobi a primit premii pentru regie la Festivalul de Teatru Independent Undercloud 2012 și la Festivalul de Teatru Scurt din Oradea în 2012 și în 2014, pentru spectacolul „Profu’de Religie”, de la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova. În 2014 a lucrat ca asistent de regie cu Robert Wilson în echipa care a pus în scenă spectacolul „Rinocerii, ” de E. Ionesco, la Teatrul Național Craiova.


resized image
resized image

◾ Actrița Gina Călinoiu apreciată în presa franceză la Festivalul Villerville 2016

Actrița Gina Călinoiu apreciată în presa franceză la Festivalul Villerville 2016

 

Ne bucurăm să facem cunoscut demersul artistic recent al actriței Gina Călinoiu, de la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova – participarea excepțională la Festivalul Villerville, Franța (2-4 sept. 2016), cu spectacolul Mâine totul se va sfârși (I), inspirat din romanul Jucătorul, de Dostoievski. Lector univ.dr. la Departamentul de Arte al Univ. din Craiova, autorul unui excelent studiu despre „Jerzy Grotowski – Metafizica artei actorului” care a constituit cercetarea pentru doctorat, Gina Călinoiu este într-o continuă perfecționare a mijloacelor de expresivitate artistică, participând frecvent la workshop-uri ținute de personalități precum Anatoly Vassiliev, Eugenio Barba, Grzegorz Bral, Zygmunt Molik, Andrei Şerban, Bruce Myers, Thomas Richards, Rena Mirecka. Absolventă la clasa profesorului Ilie Gheorghe și din 2001 în trupa de actori a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, Gina Călinoiu a lucrat cu regizori precum Kincses Elemér, Mircea Cornișteanu, Yiannis Paraskevopoulos, Peter Schneider. Gina Călinoiu este actor și asistent de regie la spectacolele „Apocalipsa după Shakespeare” (regia Janusz Wisniewski), „Ăl de l-a văzut pe Dumnezeu” (regia Mirela Cioabă), „HOT L Baltimore” (regia Peter Schneider), iar cel mai recent rol de pe scena craioveană este Portia, în spectacolul „Iulius Cezar”, de W.Shakespeare, în regia lui Peter Schneider.

 

În perioada 2-4 sept. 2016 s-a desfășurat Festivalul Villerville unde revelația festivalului a fost spectacolul Mâine totul se va sfârși (I), inspirat din romanul Jucătorul, de Dostoievski. Spectacolul este creat și produs de comania le balagan’ retrouvé, companie creată de actorii Gina Călinoiu și Lionel González. Titlul este, de fapt, ultima frază a romanului. Fiind vorba despre o producție cu actori din țări diferite, spectacolul a fost creat pe parcursul unui an și jumătate, din ianuarie 2015 până în sept.2016, repetițiile au durat efectiv opt săptămâni, cu mari perioade de pauză. Spectacolul a fost jucat atât la Craiova, cât și la Paris, iar în acest festival s-a jucat zilnic. Dincolo de evidentele merite ale acestui demers artistic, este important de menționat că nu există regizor și nu este nici creație colectivă. Astfel, actorii Gina Călinoiu și Lionel González au semnat direcția artistică, lucrul fiind făcut de actor și numai de el.

Gina este româncă. Lionel este francez. S-au întâlnit în Polonia, unde au lucrat cu un regizor rus, pe care l-au urmat în Italia. După aceea au hotârât să continue să lucreze împreună. Singuri. Pe textul „Jucătorul”, de Dostoievski, care vorbește chiar despre povestea rușilor aflați în călătorie, în Europa. Mai exact, la Ruletenbourg, un oraș unde ruleta este regină. Oameni din toată Europa se întâlnesc aici pentru a juca.

 

Deoarece în roman această relație nu se termină într-o scenă între Polina (Gina Călinoiu) și Alexei (Lionel González), spectacolul a fost completat cu scena în care relația se încheie și a fost invitat un alt actor pentru rolul englezului Astley (Damien Mongin ). Apoi, din rațiuni de compoziție, a intrat un alt personaj, Generalul (Léo-Antonin Lutinier). Prima ieșire la public cu această nouă formulă a spectacolului a fost în aceste zile la Festivalul Villerville, unde au fost prezenți unii dintre cei mai importanți jurnaliști culturali din Franța, iar ecourile au fost excepționale: „Lionel Gonzalez (...) a plecat să urmeze un curs lung condus de Anatoli Vasiliev, unde a cunoscut-o pe Gina Calinoiu, actriță româncă excepțională, membru al trupei Teatrului Național din Craiova. Împreună, ei au lucrat pe textul „Jucătorul”, de Dostoievski, în mai multe etape. Cel mai recent spectacol a fost prezentat într-o încăpere a castelului din Villerville, sub titlul „Mâine totul se va sfârși”. Scaune pentru spectatori de-a lungul pereților și cei patru actori care improvizează pe trama romanului. Magnifică lejeritate și vibrație a jocului: aceasta a fost frumoasa descoperire a festivalului. Vom putea vedea spectacolul la Teatrul-Studio Alfortville, în decembrie.” (Brigitte Salino, Le Monde, 5 septembrie 2016)

 

Spectacolul Mâine totul se va sfârși (I) se va juca între 5-11 Decembrie 2016 la Théâtre-Studio d’Alfortville din Paris. Va urma și un Mâine totul se va sfârși (II), care este continuarea proiectului, un alt spectacol inspirat de scenariul Scene din viața conjugală, de Ingmar Bergman și care se va juca între 12-17 Decembrie 2016, în același teatru din Paris.

 

resized image

◾ SpectActor nr 1 (31) Mai - August 2016

A apărut numarul 1 (31) al revistei SpectActor.

Va invităm să îl deschideţi accesându-l aici.

Lectură plăcută!◾ NEWSLETTER

Am creat secțiunea NEWSLETTER!
Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți despre evenimentele și spectacolele Teatrului Național din Craiova abonați-vă la newsletter-ul nostru și veți primi direct în e-mail tot ce aveți nevoie să știți despre cele mai importante evenimente de pe scena culturală a Craiovei.
 
Ce trebuie să faceți:
1. Scroll down pe pagina principală
2. Introduceți adresa dvs. de e-mail în secțiunea Newsletter
3. Apăsați ABONARE


◾ Regulament organizare spaţiul IA TE UITĂ!

Regulament de organizare și selecție de proiecte și
evenimente culturale pentru tineri artiști
în spațiul TNCMS “Ia te uită”


1.    Dispoziţii generale
Prezentul regulament stabileşte principiile şi procedurile de organizare ale evenimentelor culturale ce urmează a se desfășura în spațiul “Ia te uită!”
Spațiul face parte dintr-o instituţie publică de cultură aflată în serviciul societăţii, care pune în valoare talentul artiştilor din domeniul artelor interpretative, al regiei şi scenografiei şi sprijină debutul şi afirmarea tinerelor talente, realizează sau dezvoltă proiecte culturale naţionale şi internaţionale în domenii conexe artei teatrale în parteneriat cu artişti, organizaţii neguvernamentale, instituţii de spectacole, alte instituţii de cultură.

Spațiul se regăsește în incinta Teatrului Național “Marin Sorescu” , Craiova, strada A.I. Cuza, Nr.11, judeţul Dolj.
 

2.    Despre “Ia te uită”
 “Ia te uită” este un spațiu de primă importanță în viața artistică craioveană încorporând expoziții și dezbateri din artă, film, muzică, teatru și arhitectură, etc.
Scopul fundamental care generează şi guvernează activitățile desfășurate în spațiul „Ia te uită!” este promovarea tinerilor artiști din diverse domenii culturale precum și facilitarea comunicării între mediul artistic și comunitatea locală.
Se urmărește susținerea unui dialog cultural cu membrii comunității prin organizarea de expoziții, manifestări de sinteză a artelor, conferințe, cursuri, dezbateri și angrenarea publicului de toate categoriile, prin mijloace specifice, într-un sistem educaţional, destinat familiarizării acestuia cu mediul cultural.

 

3.    Termene și condiții
3.1. Vârsta maximă a candidaților: 32 ani.
3.2. Concertele de muzică ori spectacolele de teatru să nu depășească 4 participanți iar durata de maximă va fi de 50 min.
3.3. Prin evenimentele organizate să nu fie deranjată ordinea publică reglementată prin lege cât și activitățile Teatrului Național “Marin Sorescu”.
3.4. Manifestările și expozițiile să nu aibă scop comercial.
3.5. Răspunsul la solicitare va fi dat în termen de 20 de zile de la aplicare, iar programarea evenimentelor se va face după minim 30 de zile de la aplicare.

 

4.    Sunt eligibile proiectele din următoarele domenii:
4.1.    ARTELE SPECTACOLULUI (teatru, muzică, dans)
4.2.    ARTE VIZUALE (pictură, sculptură, grafică, arte decorative, fotografie, video-art, instalaţii, ceramică, animaţie, colaj, film experimental și de animaţie, artă textilă, tehnici mixte, noi media, design, arhitectură, proiecte curatoriale)
4.3.    Patrimoniu imaterial

 

5.    Contact
Tel: 0371.124.777
E-mail: pr@tncms.ro
      maketing.pr.tncms@gmail.com◾ Teatrul Național ”Marin Sorescu” Craiova în parteneriat cu Intergate Europe

 

Ce este Inter Gate Europe?
Inter Gate Europe este scoala marketingului si a comunicarii cu oamenii. Colegii nostri invata nu doar tehnici perfecte de negociere, ci au capacitatea de a lua cele mai bune decizii in orice situatie intalnita. Credem in faptul ca titlurile si pozitiile nu spun multe despre calitatile de lider a unei persoane si liderii sunt caracterizati mai degraba de catre valorile si principiile lor. Acesta este domeniul in care puteti conta pe ajutorul nostru.


resized image
resized image

Noutati


Noutați

 • Preselecție casting – Reconstituire 100 pen ...
  Preselecție casting –100 pentru România – Teatru documentar   Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova anunță preselecția online pentru casting-ul spectacolului 100 pentru România – Teatru documentar, regia Alexandru Boureanu. Acest spectacol este parte a proiectului 100 pentru România, un proiect cultural-artistic dedicat aniversării a 100 de ani de la Marea Unire di ...
 • 11plus1 castigatori - stagiunea 2018/2019 ...
  Ne bucurăm să anunțăm spectacolele selecționate anul acesta în programul 11plus1 independent/contemporan.  În total, am primit 43 de propuneri, din care am selecționat 6 spectacole de teatru independent și 6 de dans contemporan. Acestea vor fi prezentate în stagiunea 18/19, începând cu luna octombrie.   TEATRU O FEMEIE SINGURĂ de Dario Fo și Franca, regia: Daniel Grigore- ...
 • Concursul de proiecte pentru tineri regizori și s ...
  Teatrul Național „Marin Sorescu” lansează concursul de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români,ediția a 9-a. Proiectul constă în prezentarea scrisă a unei concepții regizoral-scenografice în vederea montării unui spectacol la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, la sala studio „Ion D. Sîrbu”, în stagiunea 2019-2020.   Condiţii de participare: ...
 • Open-call 11plus1 independent/ contemporan continu ...
  11plus1 independent/ contemporan continuă și în stagiunea 18/19 La Teatrul Național Craiova     Teatrul Național “Marin Sorescu” anunță deschiderea unei noi sesiuni de înscrieri în programul 11plus1 independent/contemporan.   Apelul a fost deschis pe 15 iunie, iar artiștii independenți din toată țara pot trimite propuneri până pe 15 iulie 2018, primul specta ...
 • THEATER NETWORKING TALENTS - premii ...
  THEATER NETWORKING TALENTS INTERNATIONAL YOUNG THEATRE DIRECTOR SHOWCASE Festival Internațional dedicat Tinerilor Regizori ediția a II-a (Craiova, 27-30 iun. 2018)     Comunicat acordare premii     Pe 30 iunie s-a încheiat a doua ediție a Festivalului  Internațional al Tinerilor Regizori THEATER NETWORKING TALENTS, după patru zile cu un program cu spectacole, ...
 • TNT 2018 - program ...
  TNT 2018 - program spectacole   27 iunie ·  17:00 - „Năpasta” de I.L.Caragiale, regia Iana-Frezia Elena Oprișa-Sulyok, Facultatea de Teatru și Televiziune, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj Napoca / România - Sala Studio Departamentul de Arte (80 min.) · 20:00 - Deschiderea oficială - Foaier T.N.C.  · 20:15 - Lansare volumul Dinăuntru. Un curs masteral de r ...
 • THEATER NETWORKING TALENTS - Regulament ...
  THEATER NETWORKING TALENTS INTERNATIONAL YOUNG THEATRE DIRECTOR SHOWCASE Festival Internațional dedicat Tinerilor Regizori ediția a II-a (Craiova, 27-30 iun. 2018)   Regulament   Dispoziții generale Festivalul Tinerilor Regizori THEATER NETWORKING TALENTS este un eveniment cultural care se adresează regizorilor de teatru absolvenți în anul un ...
 • OPEN-CALL 11plus1 independent/contemporan ...
  Avem plăcerea să anunțăm deschiderea celei de-a doua sesiuni de înscrieri în programul 11plus1 independent/contemporan. Cele 6 spectacole de teatru și 6 de dans contemporan selectate vor fi prezentate în stagiunea 18/19 la Teatrul Național “Marin Sorescu”, sala Ion D. Sîrbu. Înscrierea se face prin completarea formularului: https://goo.gl/forms/t6hMa0z4YNrNPYip1 Vă rugăm ...
 • ANUNȚ ...
  Din motive tehnice, spectacolul ILUZII, programat inițial pe 8 iunie, la ora 20, va fi mutat pe 7 iunie, ora 20:30, iar SALVATORII MELCILOR, programat inițial pe 7 iunie, ora 19:00, va fi mutat pe 8 iunie, de la 20:00.  Ne cerem scuze pentru neplacerile create si va asteptam la spectacol. Detalii suplimentare la Agentie. t. 0251413677 ...
 • CNDB ORGANIZEAZĂ CAMPING DE DANS CONTEMPORAN LA C ...
  Camping de dans contemporan 2018 este un proiect de cercetare coregrafică și explorare artistică individuală și de grup, care își propune să ofere, prin intermediul unei tabere de vară, ateliere de practică și teorie, coregrafilor care au la activ minimum 2 creații personale. Organizată la Craiova, în perioada 9-26 iulie 2018, tabăra de vară va deveni un cadru formativ și artis ...
 • La plecarea Ducelui Ilie Gheorghe ...
  Actor mitic, Ilie Gheorghe transcende în eternitate, luminând constelația marilor spirite ale scenei românești. Teatrul Naţional din Craiova este cernit în aceste zile când se desfăşoară Festivalul Internaţional Shakespeare: după o lungă suferinţă, a trecut în lumea celor drepţi marele actor Ilie Gheorghe, unicul Iona al teatrului românesc, preferatul lui Marin Sorescu, Logician ...
 • THEATER NETWORKING TALENTS ...
  THEATER NETWORKING TALENTS INTERNATIONAL YOUNG THEATRE DIRECTOR SHOWCASE Festival Internațional dedicat Tinerilor Regizori ediția a II-a (Craiova, 27-30 iun. 2018)     Dăm startul înscrierilor pentru ediția a II-a a Festivalului Internațional al Tinerilor Regizori THEATER NETWORKING TALENTS / Craiova / 27-30 iunie 2018.   Teatrul Național „Marin Sorescu” din ...
 • Reacție Urbană- Azi sau Mâine? ...
  In urma castingului din acest week-end, Proiectul Reacție Urbană- Azi sau Mâine? merge mai departe în urmatoarea formulă:   1. Daniela Carmen Stan 2.Petruta Cristiana 3.Golea Marius 4.Lorena Barbuleanu 5. Andreea Mitroi 6. Theodora Călin 7.Vlădulescu Gabriela 8.Iulia Demetrescu 9.Florita Karyna Maria 10.Neagoie Diana 11.Radu Mirigel 12.Praja Cătălin ...
 • Ziua Mondială a Teatrului – 27 martie ...
  Ziua Mondială a Teatrului – 27 martie   La cea de-a 70-a aniversare a Institutului Internațional de Teatru (ITI), pentru a sublinia aspectul transcultural și internațional al teatrului și al ITI, Consiliul Executiv ITI a selectat cinci personalităţi (câte unul pentru fiecare regiune UNESCO: Africa, America, țările arabe, Asia și Europa) pentru a scrie un mesaj cu prilejul Zil ...
 • ANUNȚ ...
  Spectacolul „O LUNĂ LA ȚARĂ” programat vineri, 16 martie, ora 19:00, sala Amza Pellea, SE ANULEAZĂ din motive medicale.   Ne cerem scuze pentru neplăcerile create și vă așteptăm la Agenția teatrală pentru returnarea contravalorii biletelor, ori schimbarea lor cu altele, la un alt spectacol. Tel. 0251413677 ...
 • Teatrul Național „Marin Sorescu” nomi ...
  Teatrul Național „Marin Sorescu” anunță cu satisfacție trei nominalizări ale unor spectacole din repertoriul său, la Gala Premiilor UNITER, ediţia a XXVI-a, care va avea loc pe 7 mai la Alba-Iulia. Pentru această ediție a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Călin Ciobotari și Alina Epîngeac. Spectacolul Nați ...
 • 16 martie - O lună la ţară // campania Artiști ...
  Cu Claudiu BLEONȚ, Iulia COLAN, Claudiu MIHAIL, Ioana MANCIU, Costinela UNGUREANU, Cătălin VIERU, Alex CALANGIU, Iulia LAZĂR, Valentin MIHALI, Adrian ANDONE, Tamara POPESCU, Dragoș MĂCEȘANU, Alina MANGRA și copilul Alexandru DRAGOMIR. Trailer spectacol: https://www.youtube.com/watch?v=nIKCLZLNRxY Furtunile interioare ale personajelor sunt cele care țin în tensiune o poveste ruseas ...
 • Rezultatele Concursului de proiecte pentru tineri ...
  Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova anunță rezultatele Concursului de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, ediția a VIII-a, 2017. La această ediție au participat unsprezece proiecte, iar proiectul câștigător a fost desemnat „WHITE ROOM” de Alexandra Badea, traducerea Cristina Toma, multimedia Marian Mina, un spectacol de Florin Caracala.   În faza ...
 • OnStage2018 ...
  2018 este Anul Moștenirii Culturale Europene Cu această ocazie, ETC, Opera Europa &  PEARLE au lansat zilele trecute un program, cofinanțat de UE, ce are ca scop informarea publicului asupra evenimentelor culturale (teatru, operă, balet) ce au loc in 2018 pe continent. OnStage 2018 este un ghid în permanentă modificare- organizațiile culturale care și-au anunțat participarea la progra ...
 • Recital Emil Boroghină - „Sunt suflet &icir ...
  Recital Emil Boroghină SUNT SUFLET ÎN SUFLETUL NEAMULUI MEU  LIMBA ROMÂNĂ ESTE PATRIA MEA               Cu ocazia aniversării Unirii Principatelor Române, miercuri, 24 ianuarie 2018, ora 17, este programată în sala „Ion D. Sîrbu” a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” Craiova, cea de a doua premieră din cadrul proiectului „Glasurile patriei-glasurile ist ...
 • Față în față ...
  Incepând de luna aceasta, Teatrul Național „Marin Sorescu” lansează o invitație inedită publicului fidel: FAȚĂ ÎN FAȚĂ, la cină cu un actor. Impreună cu restaurantul Elipse Ramada Plaza Craiova, invităm cei mai norocoși spectatori ai noștri să ia cina cu unul dintre actorii Teatrului Național. Pe 29 ianuarie puteți sta față în față cu Iulia Colan, la Restaurantul E ...
 • 07122017165620.jpg
  Anunț reprogramare Ministagi ...
  În urma decretării doliului național în perioada 14-16 decembrie, suntem nevoiți să reprogramăm Ministagiunea Centrului Național al Dansului la Teatrul Național Craiova [Ministagiunea CNDB @ TNC]. Spectacolele și atelierele de dans contemporan vor fi reprogramate pentru o perioad ...
 • AVERTISMENT ...
  Stimați spectatori,   Vă informăm că anumite spectacole din repertoriul curent al teatrului conțin limbaj licențios, violență, nuditate, fumat, zgomote puternice si flash-uri de lumină, fum sau scene care pot afecta emoțional.   Totodată, următoarele spectacole au indicații în ceea ce privește prezența în sală a minorilor:   -„Dacă am gândi cu voce tare ...
 • 15112017175303.jpg
  CONCURSUL de PROIECTE pentru ...
  Teatrul Național „Marin Sorescu” lansează concursul de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, ajuns la cea de-a VIII-a ediție, 2018. Proiectul constă în prezentarea scrisă a unei concepții regizoral-scenografice în vederea montării unui spectacol la Teatrul Național ...
 • „Exploziv” - Premiul pentru cea mai bu ...
  Premiile celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional de Teatru „FEST(in) pe Bulevard” Ediția a cincea a Festivalului Internațional de Teatru „FEST(in) pe Bulevard” s-a încheiat. Au fost zile pline de bucurie, spectacole, evenimente, reflecție și amuzament. Festivalul a înregistrat un palmares bogat: 12 zile cu 39 de reprezentații din 8 țări de pe 3 continente, 14 d ...
 • Premiul “Radu Enescu” pentru scriitoru ...
  Ne face placere să vă anunţăm un premiu literar obţinut de colegul nostru, Nicolae Coande   Scriitorului Nicolae Coande i-a fost recent decernat Premiul „Radu Enescu”, pentru eseistică și poezie, la cea de-a XXVII-a ediție a Zilelor Revistei „Familia” (Oradea, 5-7 octombrie 2017).   Ultimele versuri ale poetului le puteţi asculta vineri, 13 octombrie, ora 17:30,  ...
 • „Cealaltă țară” se joacă în ...
  Zile frumoase pentru actorii Naționalului craiovean, care vor juca în două clădiri istorice, la o distanță de două zile, spectacolul Cealaltă țară, o adaptare după romane ale deținătoarei premiului Nobel pentru Literatură, Herta Muller, în regia lui Alexandru Istudor.   Din distribuție fac parte Romaniţa Ionescu, Adrian Andone, Marian Politic, Gabriela Baciu, Ştefan C ...
 • 28082017152345.jpg
  Rezultate selecţie 11plus1 i ...
  În urma apelului de propuneri în cadrul proiectului „11 plus 1 independent/contemporan”, care se va derula în stagiunea 2017-2018, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova a selectat  6 spectacole de teatru ce aparţin unor companii independente şi alte 6 de dans – atât prod ...
 • Start 2018 - CONCURSUL de PROIECTE pentru TINERI R ...
  Teatrul Național „Marin Sorescu” lansează concursul de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, ajuns la cea de-a VIII-a ediție, 2018. Și în acest an, Naționalul craiovean își propune să câștige un pariu pe care și l-a asumat de la prima ediție, acela de a descoperi un tandem de creatori, regizor-scenograf, care să propună un spectacol performant la nivel națion ...
 • OPEN-CALL 11plus1/independent/contemporan ...
  Spectacolele vor avea loc la sala I.D. Sîrbu în stagiunea 2017/2018. Vă rugăm să ne transmiteți filmarea spectacolului și alte informații relevante la adresa pr@tncms.ro Data limită pentru primirea aplicațiilor: 15.08.2017 Pentru a verifica detaliile tehnice ale sălii vă rugăm să consultați planul tehnic și de lumini: http://tncms.ro/tehnic.php Vor fi selectate 6 spec ...
 • Teatrul Național „Marin Sorescu” Crai ...
   Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova anunță rezultatele concursului de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, ediția a VII-a, 2016. La această ediție au participat unsprezece proiecte. Juriul constituit din experți și profesioniști ai TNC a propus în faza finală trei proiecte cu șanse reale de a fi puse în scenă:„Monstrul Nisipurilor” de Csaba Székely, ...
 • Concursul „Cea mai buna piesa romaneasca a a ...
  Uniunea Teatrala din Romania – UNITER anunta ca editia 2016 a Concursului de dramaturgie „Cea mai buna piesa romaneasca a anului” primeste piese de teatru pentru inscrierea in competitie pana la data de 30 ianuarie 2017 (data postei).   Autorii vor trimite piesele prin posta sau prin depunere individuala la Secretariatul UNITER in format electronic (salvate pe un CD, nu prin e-mail ...
 • SMARTELIER – Modul nou la Teatrul Naţional ...
  SMARTELIER – Modul nou la Teatrul Naţional Atelier de tehnica și arta vorbirii și bune maniere aplicate   Personalitatea şi identitatea noastră în faţa celorlalți, în viaţa de zi cu zi, se definesc după două elemente esenţiale: imaginea vizuală şi limbajul, exprimarea. Prima impresie pe care o faci are un impact major asupra imaginii pe care și-o conturează ceilalți d ...
 • SMARTELIER Teatreliere pentru copii, adolescenți, ...
  Perioada de înscriere la Atelierele de teatru SMARTELIER s-a încheiat. Mulţumim tuturor celor care au răspuns afirmativ invitaţiei noastre şi îi anunțăm că, începând cu data de 22 octombrie, vor fi alături de profesorii noştri la cursuri. Programul complet al grupelor, orele și locul de desfășurare a atelierelor vor fi comunicate fiecărei persoane telefonic, dar și pe site  ...
 • SMARTELIER / TEATRELIERE ...
  SMARTELIER Teatreliere pentru copii, tineri, adolescenţi şi pasionaţi   Pentru toţi iubitorii de teatru, pentru copii, părinţi şi nu numai, am conceput  … teatrelierele !   Ce sunt teatrelierele? Ateliere de teatru care îți stimulează creativitatea, exersează imaginaţia şi spontaneitatea, dezvoltă spiritul critic, încrederea şi lucrul în echipă. Participan ...
 • Bobi PRICOP a luat Premiul pentru Regie la FITO 20 ...
  Bobi PRICOP a luat Premiul pentru Regie la FITO 2016   Bobi Pricop a luat Premiul pentru Cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Teatru de la Oradea, 2016, pentru regia spectacolelor „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, după un roman de Mark Haddon, de la Teatrul Național „I.L. Caragiale”, București și „Iluzii”, de Ivan Vîrîpaev, de la Tea ...
 • Actrița Gina Călinoiu apreciată în presa ...
  Actrița Gina Călinoiu apreciată în presa franceză la Festivalul Villerville 2016   Ne bucurăm să facem cunoscut demersul artistic recent al actriței Gina Călinoiu, de la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova – participarea excepțională la Festivalul Villerville, Franța (2-4 sept. 2016), cu spectacolul Mâine totul se va sfârși (I), inspirat din romanul Jucătorul ...
 • SpectActor nr 1 (31) Mai - August 2016 ...
  A apărut numarul 1 (31) al revistei SpectActor. Va invităm să îl deschideţi accesându-l aici. Lectură plăcută! ...
 • NEWSLETTER ...
  Am creat secțiunea NEWSLETTER! Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți despre evenimentele și spectacolele Teatrului Național din Craiova abonați-vă la newsletter-ul nostru și veți primi direct în e-mail tot ce aveți nevoie să știți despre cele mai importante evenimente de pe scena culturală a Craiovei.   Ce trebuie să faceți: 1. Scroll down pe pagina principal ...
 • Regulament organizare spaţiul IA TE UITĂ! ...
  Regulament de organizare și selecție de proiecte și evenimente culturale pentru tineri artiști în spațiul TNCMS “Ia te uită” 1.    Dispoziţii generale Prezentul regulament stabileşte principiile şi procedurile de organizare ale evenimentelor culturale ce urmează a se desfășura în spațiul “Ia te uită!” Spațiul face parte dintr-o instituţie publică de cultură ...
 • Teatrul Național ”Marin Sorescu” Crai ...
    Ce este Inter Gate Europe? Inter Gate Europe este scoala marketingului si a comunicarii cu oamenii. Colegii nostri invata nu doar tehnici perfecte de negociere, ci au capacitatea de a lua cele mai bune decizii in orice situatie intalnita. Credem in faptul ca titlurile si pozitiile nu spun multe despre calitatile de lider a unei persoane si liderii sunt caracterizati mai degraba de catre val ...