Richard III

W. Shakespeare, regia Wang Xiaoying
Durata: -
28032014105433.jpg
28032014105450.jpg


DESPRE:

Teatrul Naţional din Beijing (China)

 

RICHARD III

CREATORII
Regizor: Wang Xiaoying
Producător executiv: Li Jiaou
Planificator literatură: Luo Dajun
Instructor Xi Qu: Chen Tao
Scenograf de Prim Rang: Liu Jianzhong
Scenograf: Liu Kedong
Designer Machiaj de Rang Secund: Shen Miao
Designer muzică: Cheng Jiajia
Designer muzică/percuționist: Wang Jianan
Designer sunet: Zhou Tao
Designer caligrafie square-word*: Xu Bing
Designer costume: Peng Dinghuang

*arta de a scrie cuvinte occidentale (englezești) folosind elemente ale caracterelor chinezești
 

DISTRIBUȚIE
Richard III (Duce de Gloucester) – Zhang Dongyu
Duce de Buckingham – Wu Xiaodong
Edward IV/ Episcop/ Primar – Chen Qiang
Bătrâna Regină Margaret/ Vrăjitoare – She Nannan
Regina Elizabeth/ Vrăjitoare – Zhang Yifang
Lady Anne/ Prințul de Wales/ Vrăjitoare – Zhang Xin
Hastings – Wang Nan
Asasin/ Tyrell/ Mesager – Xu Mengke
Asasin/ Tyrell/ Mesager – Cai Jingchao
Richmond/ Căpitan/ Negustor ambulant – Li Jianpeng
Ducele de Clarence/ Stanley/ Negustor ambulant – Wang Lifu
Casspi/ Reeves – Chang Di
Toboșar – Wang Jianan

 

CV ARTISTIC REGIZOR
Wang Xiaoying a regizat în ultimii ani numeroase spectacole după marile opere; printre ele se numără Fu Sheng, Burned by the Sun, The Salem Witch, Copenhagen, Jane Eyre, Chopin, The Man in Wasteland, The Blind City, și altele. Domnul Wang are realizări înalte în studiile teoretice regizorale. Una din monografiile sale teoretice este From Hypothetical to Poetic Images (De la imagini ipotetice la imagini poetice). În prezent, este vice președinte al Teatrului Național din China, vice președinte al Asociației Teatrale Chineze, și este regizor de nivel național, cu un doctorat în Regie de Teatru.
Printre numeroasele premii pe care le-a primit Wang Xiaoying, se numără: Premiul Five Top Project, Premiul Wenhua (Premiul Splendorii pentru opere teatrale profesionale), Premiul Golden Lion, și premiile pentru Cel mai bun regizor și Premiul Criticii al Cao Yu Drama, etc.

 

TĂIETURI PRESĂ
„În producțiile britanice, au devenit la modă muzicalizarea și psihologizarea a ceea ce Richard descrie ca diformitate; aici, șchiopătatul și cocoașa au fost abia vizibile. Zhang a țopăit abil pe scenă, insinuându-se timid după cum se cerea, și doar ocazional scoțând la iveală armele ce bagă frica în dușmani. Una din scenele mai dificil de realizat în mod verosimil, fermecarea unei recent văduvite Lady Anne (o mică schimbare față de original) de către Richard, devine aici un asalt frontal de seducție: pe când Anne îl scuipă în dezgust, Richard prinde din aer picăturile și le tamponează pe piele ca un parfum. Cel mai insidios și perfid personaj al lui Shakespeare a apărut, pentru o secundă, curios de convingător.
În rolul lui Anne, Zhang Xin a oferit imaginea emoționantă a unei femei care cunoaște prea bine tragedia situației sale (bocetul ei pentru soțul mort devine o elegie eterică, în stilul operei Peking), deși în restul spectacolului, regia vioaie a lui Wang, precis ordonată, a lăsat prea puțin loc pentru o caracterizare individuală. Două excepții glorioase au fost asasinii plătiți de Richard, jucați ca niște bandiți circari și bășcălioși din benzi desenate – un memento bun că șeful lor nu prinde întotdeauna cele mai bune poante.”
Andrew Dickson, The Guardian

 

„Surprize, tăieturi și modificări au fost vizibile încă de la început, deși dedublarea rolurilor care a urmat a mers mână în mână cu ideologia Globe to Globe. Sărind peste monologul de început, unul din cele mai faimoase ale limbii engleze, am primit în schimb un rezumat precis al Războiului Rozelor, împreună cu trei vrăjitoare din Macbeth ce apar pentru a profeți lui Richard de Gloucester calea sa sângeroasă spre tron. Interesant însă este faptul că acest suplu Richard nu este diform, și nu apare nicio referință la diformitatea sa, cu toate că mentalitatea sa perversă, invidia, malițiozitatea și umorul sardonic sunt evidente pentru toată lumea, când Zhang își atinge nervos sabia, schimonosindu-se în spasme de furie și rânjind cu deliciu la propria viclenie nemiloasă. Rolul bătrânei regine Margaret, extras din Shakespeare foarte eficient, o vede apărând pentru a cicăli și batjocori la fiecare pas criminal, precum o apariție dintr-o poveste cu fantome chinezească. Wang a împletit elemente de teatru chinez clasic și Opera Beijing în propriul său naturalism.”
Angie Errigo,  theartsdesk.com

 

SCURT SINOPSIS
Victoria în război îl face pe Edward Rege al Angliei, iar maiestatea și gloria tronului aprind gelozia și ambiția eroului acestui război, Ducele de Gloucester. Mânat de lăcomie, Ducele creează condiții pentru omorârea fratelui său George Clarence, scăpând astfel de primul impediment, iar apoi o seduce pe Lady Anne și se căsătorește cu ea, ceea ce reprezintă încă un pas spre uzurparea tronului. Apoi creează o schemă pentru a câștiga încrederea și susținerea Ducelui de Buckingham, Lordului Hastings și Lordului Stanley, provocându-le ură pentru Edward al IV-lea. După moartea lui Edward, fiul său, Prinț de Wales, se întoarce la Londra pentru tron. Încă o dată, sofisticatul Duce de Gloucester concepe un plan pentru a-l închide pe tânărul prinț în Turnul Londrei, pentru a păcăli publicul, și a-și măcelări oponenții. Într-un final, este încoronat ca Richard al III-lea.
Accedând la tron, și sfidând orice virtuți morale, Richard al III-lea face orice pentru a-și satisface capriciile și își trădează susținătorii, dezvăluindu-și toate trăsăturile de tiran. Tronul, ca de fiecare dată, acceptă toți tiranii și curând, îi trimite la ghilotina istoriei… Contele de Richmond își trimite trupele pentru a lupta cu izolatul Richard. În noaptea dinaintea ultimei lupte, Richard al III-lea vede sufletele tuturor victimelor sale. Printre condamnări nemiloase, acuze, și reproșuri, Richard nu poate decât să urle disperat: un cal, un cal, regatul meu pentru un cal… Tronul și puterea nu se vor schimba niciodată; ceea ce se schimbă sunt doar oamenii de la succesiune.

 

SCURTĂ ISTORIE A TEATRULUI/COMPANIEI
Teatrul Național din China (NTC), afiliat Ministerului de Cultură, este o organizație de arte performative cu bogate resurse în creativitatea artistică și tradiții culturale splendide în teatru. Teatrul este format dintr-un grup de bine-cunoscuți artiști precum Ouyang Yuqian, Liao Chengzhi, Wu Xue, Shu Qiang, Jin Shan și Sun Weishi, care au ajutat la crearea unei fundații solide la fiecare stadiu al fondării, dezvoltării, moștenirii și inovării teatrului.
NTC se dedică producerii și realizării de teatru chinez modern și antic, dar și piese de teatru străine de înaltă calitate. NTC se concentrează pe producerea de spectacole excelente, punând mare importanță pe cultivarea talentului și dezvoltarea cu determinare a pieței.
Teatrul Național din China are trei teatre moderne, potrivite pentru o varietate de spectacole. Pe deasupra, centrul NTC este în Beijing, influențând astfel întreaga țară, și promovând schimburile și cooperarea teatrală internațională, pentru a prezenta un teatru național și internațional avansat publicului chinez. Actualul Președinte este Zhou Yuyuan, Secretarul de Comitet al Partidului este Jing Xiaoyong. Wang Xiaoying, Zha Mingzhe, Shi Lifen, Ge Dali sunt Vice-președinți. Luo Dajun servește ca Asistent al Președintelui.

 


Noutați

 • Ziua Culturii Naționale- Eminescu 170 ...
  Teatrul Național Craiova sărbătorește și în acest an Ziua Culturii Naționale omagiindu-l pe Mihai Eminescu, poet din mantaua căruia se trage o întreagă cohortă de poeți care au făcut proba marii poezii românești. Vorba lui Nichita Stănescu: “Cel mai mare poet sunt vreo optsprezece, printre care mă număr şi eu. Mari poeți sunt vreo patru (respectiv Lucian Blaga, Tudor Ar ...
 • Marius Oprea vine la „Întâlniril ...
   Marius Oprea, expert arheolog și întemeietor al arheologiei victimelor comunismului în România, va conferenția la Craiova, în cadrul proiectului „Întâlnirile SpectActor 2019”. Marius Oprea va susține pe 27 octombrie, ora 11.00, conferința „În căutarea poporului pierdut. Arheologia victimelor comunismului în România” – la sala Ion D. Sîrbu a Teatrului Național Cra ...
 • Selecție 11plus1 independent/ contemporan ...
  Spectacolele selectate în cadrul celei de-a treia ediții a programului 11plus1 independent / contemporan, care vor fi prezentate la Teatrul Național "Marin Sorescu", în sezonul 19/20, sunt următoarele: DANS CONTEMPORAN 🔵CAPTAIN RECLUSE, concept Gabriela și Cristian Fierbințeanu, co-producție Asociația PETEC, București 🔵OST(Organic Sound Twist), concept și coregrafi ...
 • Adio, Europa! ...
  TRAILER   Adio, Europa! – un spectacol tulburător în onoarea unui scriitor care ne-a „citit” pe toți Teatrul Național „Marin Sorescu” sărbătorește în 2019 Centenarul Ion D. Sîrbu, în onoarea unuia dintre cei mai importanți scriitori români din secolul al XX-lea. Instituția noastră îl omagiază pe intelectualul și scriitorul unic Ion D. Sîrbu, punând în sce ...
 • CONCURSUL de PROIECTE pentru TINERI REGIZORI și ...
  CONCURSUL de PROIECTE pentru TINERI REGIZORI și SCENOGRAFI ROMÂNI ediția a X-a - Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova   Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova lansează concursul de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, ajuns la cea de-a X-a ediție, 2019. Proiectul constă în prezentarea scrisă a unei concepții regizoral-scenografice în v ...
 • OPEN CALL 11plus1 independent/contemporan ...
  Avem plăcerea să anunțăm deschiderea celei de-a treia sesiuni de înscrieri în programul 11plus1 independent/contemporan. Cele 6 spectacole de teatru și cele 6 de dans contemporan selectate vor fi prezentate în stagiunea 19/20 la Teatrul Național “Marin Sorescu”, sala Ion D. Sîrbu. CALENDAR OPEN CALL start înscrieri-- 24 mai 2019 deadline înscrieri-- 25 iunie 2019, ora 23: ...
 • THEATER NETWORKING TALENTS ...
  THEATER NETWORKING TALENTS INTERNATIONAL YOUNG THEATRE DIRECTOR SHOWCASE Festival Internațional dedicat Tinerilor Regizori ediția a III-a (Craiova, 28-30 iun. 2019)     Dăm startul înscrierilor pentru ediția a III-a a Festivalului Internațional al Tinerilor Regizori THEATER NETWORKING TALENTS / Craiova / 28-30 iunie 2019.   Teatrul Național „Marin Sorescu” di ...
 • rezultatul Concursului de proiecte pentru tineri r ...
  Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova anunță rezultatul Concursului de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, ediția a IX-a, din 2018. La această ediție au participat nouă proiecte eligibile, iar proiectul câștigător a fost desemnat „PLAYGROUND” de Raul Coldea, regia Raul Coldea, scenografia Alexandra Budianu. Spectacol va fi montat la sala studio „Ion D ...
 • Concursul de proiecte pentru tineri regizori și s ...
  Teatrul Național „Marin Sorescu” lansează concursul de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români,ediția a 9-a. Proiectul constă în prezentarea scrisă a unei concepții regizoral-scenografice în vederea montării unui spectacol la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, la sala studio „Ion D. Sîrbu”, în stagiunea 2019-2020.   Condiţii de participare: ...
 • AVERTISMENT ...
  Stimați spectatori,   Vă informăm că anumite spectacole din repertoriul curent al teatrului conțin limbaj licențios, violență, nuditate, fumat, zgomote puternice si flash-uri de lumină, fum sau scene care pot afecta emoțional.   Totodată, următoarele spectacole au indicații în ceea ce privește prezența în sală a minorilor:   -„Dacă am gândi cu voce tare ...
 • NEWSLETTER ...
  Am creat secțiunea NEWSLETTER! Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți despre evenimentele și spectacolele Teatrului Național din Craiova abonați-vă la newsletter-ul nostru și veți primi direct în e-mail tot ce aveți nevoie să știți despre cele mai importante evenimente de pe scena culturală a Craiovei.   Ce trebuie să faceți: 1. Scroll down pe pagina principal ...