Căpşunile şi Orfanii/Erdbeerwaisen

Werkgruppe2, regia Julia Roesler
Durata: 90 min.
Scenografia: Adrian Damian
Muzica: Kim Efert
Genul spectacolului: drama
Traducerea: Alexandru Sterescu
Decor: Adrian Damian
Costume: Adrian Damian
Asistent Regie: Max Hanisch
Asistent Scenografie: Veronika Kaleja
Regia Tehnica: George Dulămea, Mircea Vărzaru
22092014211516.jpg
22092014211533.jpg
22092014211547.jpg
22092014211559.jpg
25092014104417.jpg
25092014104423.jpg
25092014104429.jpg
25092014104434.jpg
26092014121201.jpg
26092014121209.jpg
26092014121223.jpg
26092014121235.jpg


DESPRE:

www.artofageing.eu

 

 

 

O călătorie spre o generație abandonată, realizată de werkgruppe2
Un proiect în colaboare dintre Teatrul Național „Marin Sorescu”, Teatrul de Stat Braunschweig și werkgruppe2

»The Art of Ageing« este participant la Programele Culturale ale Comisiei Europene.

»The Art of Ageing« este un proiect internațional al ETC în colaborare cu Teatrul de Stat Braunschweig și Teatrul Național »Marin Sorescu« Craiova, România.

Premieră absolută

 

Regia artistică: Julia Roesler

Documentare: Julia Roesler, Silke Merzhäuser, Gina Călinoiu

Muzică originală: Kim Efert
Scenografie & costume: Adrian Damian

Asistent costume: Veronika Kaleja
Text: Silke Merzhäuser, Axel Preuß

Translator: Alexandru Sterescu
Cu: 

Gabriela Baciu

Gina Călinoiu

Sven Hönig

Oliver Simon

și Kim Efert (muzician)

 

Asistent regie: Max Hanisch

Asistenți stagiari: Florian Berghöfer, Merle Kirchberger, Hanna Puder

Regie tehnică: George Dulămea, Mircea Vărzaru

 

Direcție tehnică: Ralf Wrobel

Coordonator lumini: Frank Kaster

Echipamente lumini: Jörg Schmidt

Director sunet: Burkhard Brunner

Director costume: Ernst Herlitzius

Director măști: Nicolaus Guth

Director ateliere: Petra Röder

Inginer producție: Stephan Busemann

Lăcătușerie: Armin Zühlke

Coordonator protocol: Sonja Bähr

Tâmplărie: Peter Kranzmann

Director decorațiuni și mobilier: Axel Schneider

 

Mașiniști: Cristi Petec, Stan Alin

Sunet: George Udrea

Lumini: Dodu Ispas

Recuzită: Nina Răducanu

Cabiniere: Lavinia Petec Mariana Săceanu

Machiaj: Minela Popa

 

Premiera Craiova 28.09.2014, ora 19.00 - Sala studio „Ion D. Sîrbu“

Premiera Braunschweig 23.10.2014 Hausbar, Großes Haus

Durata reprezentației cca. 90 minute, fără pauză

 

Mulțumiri: 

Salvati Copiii - România; World Vision - România; Goethe-Institut Bucureşti.

 

Biografii

Julia Roesler (Regia artistică & Documentarea) a studiat științe culturale și estetică în Hildesheim. De la absolvirea studiilor, lucrează ca regizor artistic independent și pedagog teatral, susținând regulat cursuri la Facultatea de Arte Braunschweig. Este membru fondator al werkgruppe2.
Kim Efert (Muzica) a studiat chitară jazz și pedagogia instrumentelor la Facultatea de muzică din Köln. Lucrează ca muzician independent și lector la Facultatea de Muzică din Detmold. A colaborat la mai multe spectacole de teatru alături de werkgruppe2 (»Eu și măgarul«), Tom Kühnel (»Parsifal«) și Thomas Ostermeier (»Măsură pentru măsură«).
Adrian Damian (Scenografia) absolvent al U.N.A.T.C.- București, își continuă studiile ca doctorand cu tema de cercetare »Efecte speciale, aplicații sceno-tehnice și obiecte inteligente în spectacolul de teatru«. A semnat peste 30 de scenografii, ultima colaborare fiind alături de Robert Wilson la Naționalul craiovean.
Gabriela Baciu (actriță) a studiat la U.N.A.T.C. - București. Din 1989 face parte din colectivul artistic al Teatrului Național »Marin
Sorescu« din Craiova. A interpretat mai multe roluri în filme și a colaborat la producții Tv și Radio pentru care a fost laureată cu mai multe premii. Din 2009 a obținut titlul de Doctor în domeniul Teatru.
Gina Călinoiu (actriță) din 2001 face parte din colectivul artistic al Teatrului Național »Marin Sorescu« din Craiova. A lucrat cu importanți creatori de teatru precum Anatoly Vassiliev, Eugenio Barba și Thomas Richards, iar în prezent este și lector univ. dr. la Universitatea din Craiova.
Sven Hönig (actor) a studiat la Facultatea de Artă Teatrală »Ernst-Busch« Berlin. Este membru al Companiei internaționale de teatru »fliegende fische« și din 2010 este angajat la Teatrul de Stat din Braunschweig. În afară de aceasta poate fi văzut deseori pe micul și marele ecran.
Oliver Simon (actor) a studiat la Facultatea de Artă Teatrală »Ernst-Busch« Berlin. Din 2004 este membru al Companiei internaționale de teatru »fliegende fische«, alături de care a realizat un turneu de opt luni în India și Nepal. Din 2010 face parte din trupa permanentă a Teatrului de Stat din Braunschweig.

 

 

Credit imagine:

Fotografii: Volker Beinhorn
Julia Roesler, Isabel Winarsch, Kim Efert, Eva Philippi, Sven Hönig, Oliver Simon, Nina Stiller, Gina Călinoiu, Lyubov Weidner, Gabriela Baciu, Florin Chirea, Adrian Damian, Adi Bulboacă

 

Depre noi:
Editori:

Teatrul National »Marin Sorescu« Craiova, Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 11, 200585, Craiova, Dolj, România, Director General: Mircea Cornișteanu & Staatstheater Braunschweig, Am Theater, 38100 Braunschweig, Germania, Director General: Joachim Klement
 

În anul 2060, media de vârstă în UE va fi în jur de 48 de ani. Sub titlul »The Art of Ageing«, opt teatre membre ale Convenței Teatrale Europene (CTE) organizează parteneriate pe termen lung, pentru a aduce în discuție această problemă – un astfel de parteneriat este cel dintre Teatrul Național »Marin Sorescu« din Craiova și Teatrul de Stat Braunschweig. La cererea celor două teatre, colectivul artistic al werkgruppe2 a realizat proiectul teatral bilingv Căpşunile şi Orfanii / Erdbeerwaisen. CTE este cea mai importantă rețea de teatre din Europa, care a pus în legătură peste 40 de teatre publice din 25 de țări. Scopul acestei rețele este realizarea schimburilor interculturale și educația culturală, precum și inițierea proiectelor transnaționale și apărarea intereselor teatrului în dialog cu instituțiile UE. »The Art of Ageing« este susținut financiar prin Programul Cultura 2007-2013 a UE.

 

Teatrul Național «Marin Sorescu« Craiova are un loc special în istoria teatrului românesc. Fondat în 1850, a rezistat tuturor greutăților și turbulențelor prin care România a trebuit să treacă. În 1956, o întreagă clasă de actori, absolvenți ai Institutului de Teatru din București, împreună cu profesorul lor, Vlad Mugur, au fost angajați la Craiova. Peste ani, aceștia au devenit Generația de aur a teatrului românesc. Perioada 1989-2012 a reprezentat un moment artistic special, marcat de colaborarea cu regizorul Silviu Purcărete ale cărui spectacole au fost prezentate în peste 120 de festivaluri internaționale și recompensate cu multiple premii. Teatrul Național «Marin Sorescu« Craiova este primul teatru din Estul Europei care a devenit membru al Convenției Europene de Teatru (CTE).

 

Fondat în 1690, Teatrul de Stat Braunschweig este unul dintre primele teatre publice din Germania. »Emilia Galotti« a lui Lessing și »Faust – tragedia primei părți« a lui Goethe au avut premiera pe această scenă. Teatrul de stat este o instituție modernă cu cinci secții artistice și aproape 500 de angajați. Anual au loc 30 de premiere de teatru, teatru muzical, dans, teatrul pentru copii și tineret și concerte ale Orchestrei de Stat. Din 2010 Festivalul »Fast Forward« s-a consacrat ca o platformă
unică pentru regizorii europeni tineri. Din același an, Teatrul de Stat este membru al CTE.

 

werkgruppe2 este o comapanie independentă de teatru,  ale cărei spectacole au loc în Salina Luisenhall din Göttingen, o salină unică în Europa. werkgruppe2 crează piese de teatru-documentar bazate pe interviuri. Spectacole muzical-teatrale realizate, care se află întotdeauna în căutarea unor noi forme de exprimare în dialog cu diverse domenii artistice. Spectacolele sunt realizate de grupuri de actori și muzicieni, renumiți în spațiul teatral german.

 

Titlul »Căpşunile şi Orfanii« (în germană »Erdbeerwaisen«) definește o generație de copii din România, ai căror părinți au părăsit țara pentru a munci în state precum Spania, Italia, Grecia sau Germania. Părinții sunt numiți »căpșunari«, indiferent că lucrează ca îngrijitori pentru persoane vârstnice sau fac muncă sezonieră, că sunt muncitori în construcții, în șantiere navale sau în măcelării. Se estimează că 5.000.000 de români lucrează în străinătate, inclusiv cei angajați la negru, reprezentând o cincime din forța activă de muncă românească. Atunci când părinții se află în străinătate, copiii lor rămân acasă, în țară. Proiectul »Căpşunile şi Orfanii« dezbate »prețul« absenței părinților: Cum se reorganizează familiile? Cine preia sarcina părinților absenți? Cine poate să-i înlocuiască? Unde se simte cel mai acut lipsa lor? Ce urmări emoționale are acest lucru, pe termen lung, asupra copiilor și asupra întregii familii? Proiectul »Căpşunile şi Orfanii« se bazează pe o îndelungată documentare. În anul 2013, în lunile septembrie și noiembrie, echipa de artiști de la werkgruppe2 au colaborat cu mai multe ONG-uri și au cunoscut o serie de cazuri sociale din Craiova și județul Dolj. Interviurile realizate le-au dezvăluit viața de zi cu zi a unor familii aflate în situații dificile. Textul dramatic este rezultatul exclusiv al discuțiilor realizate cu copii, bunicii și rudele lor.

Interviurile s-au desfășurat cu ajutorul unui translator  și au avut loc în casele sau în curțile acestor familii. De cele mai multe ori copii și bunicii au fost separați în cadrul acestor discuții. Întrebările pentru copii s-au axat în jurul unor teme precum: viața fără părinți, școală, planuri de viitor și traiul împreună cu bunicii. Pe de altă parte, dialogurile cu bunicii au avut ca subiect pensionarea (care de multe ori este dificilă), responsabilitatea pentru copii și familie, ajutorul social precum și propriile scopuri în viață. Rezultatele au fost transpuse într-un scenariu dramatic ce relevă aspecte emoționante ale vieții de zi cu zi, dar și aspecte legate de problematica intrării României în UE și urmările sale.  Astfel, s-a dezvăluit o generație de bunici care nu cunoaște condițiile unei vieți sigure odată cu pensionarea, precum și faptul că multe familii trăiesc în situații precare din punct de vedere financiar. Toate interviurile au fost înregistrate sub anonimat, transcrise și transpuse într-un scenariu dramatic. Poveștile persoanelor intervievate sunt interpretate pe scenă de patru actori, doi din trupa permanentă a Teatrului de stat Braunschweig și doi din cea a Teatrului Național »Marin Sorescu« Craiova.

 

Fotografiatul, filmatul, înregistrările audio și vedeo, precum și folosirea mijloacelor de comunicare mobile sunt stict interzise în timpul reprezentației. Vă rugăm închideți telefoanele mobile pe durata reprezentației.

 

REPORTAJ DIGI 24 CRAIOVA

 

 

 

             


Noutați

 • Ziua Culturii Naționale- Eminescu 170 ...
  Teatrul Național Craiova sărbătorește și în acest an Ziua Culturii Naționale omagiindu-l pe Mihai Eminescu, poet din mantaua căruia se trage o întreagă cohortă de poeți care au făcut proba marii poezii românești. Vorba lui Nichita Stănescu: “Cel mai mare poet sunt vreo optsprezece, printre care mă număr şi eu. Mari poeți sunt vreo patru (respectiv Lucian Blaga, Tudor Ar ...
 • Marius Oprea vine la „Întâlniril ...
   Marius Oprea, expert arheolog și întemeietor al arheologiei victimelor comunismului în România, va conferenția la Craiova, în cadrul proiectului „Întâlnirile SpectActor 2019”. Marius Oprea va susține pe 27 octombrie, ora 11.00, conferința „În căutarea poporului pierdut. Arheologia victimelor comunismului în România” – la sala Ion D. Sîrbu a Teatrului Național Cra ...
 • Selecție 11plus1 independent/ contemporan ...
  Spectacolele selectate în cadrul celei de-a treia ediții a programului 11plus1 independent / contemporan, care vor fi prezentate la Teatrul Național "Marin Sorescu", în sezonul 19/20, sunt următoarele: DANS CONTEMPORAN 🔵CAPTAIN RECLUSE, concept Gabriela și Cristian Fierbințeanu, co-producție Asociația PETEC, București 🔵OST(Organic Sound Twist), concept și coregrafi ...
 • Adio, Europa! ...
  TRAILER   Adio, Europa! – un spectacol tulburător în onoarea unui scriitor care ne-a „citit” pe toți Teatrul Național „Marin Sorescu” sărbătorește în 2019 Centenarul Ion D. Sîrbu, în onoarea unuia dintre cei mai importanți scriitori români din secolul al XX-lea. Instituția noastră îl omagiază pe intelectualul și scriitorul unic Ion D. Sîrbu, punând în sce ...
 • CONCURSUL de PROIECTE pentru TINERI REGIZORI și ...
  CONCURSUL de PROIECTE pentru TINERI REGIZORI și SCENOGRAFI ROMÂNI ediția a X-a - Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova   Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova lansează concursul de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, ajuns la cea de-a X-a ediție, 2019. Proiectul constă în prezentarea scrisă a unei concepții regizoral-scenografice în v ...
 • OPEN CALL 11plus1 independent/contemporan ...
  Avem plăcerea să anunțăm deschiderea celei de-a treia sesiuni de înscrieri în programul 11plus1 independent/contemporan. Cele 6 spectacole de teatru și cele 6 de dans contemporan selectate vor fi prezentate în stagiunea 19/20 la Teatrul Național “Marin Sorescu”, sala Ion D. Sîrbu. CALENDAR OPEN CALL start înscrieri-- 24 mai 2019 deadline înscrieri-- 25 iunie 2019, ora 23: ...
 • THEATER NETWORKING TALENTS ...
  THEATER NETWORKING TALENTS INTERNATIONAL YOUNG THEATRE DIRECTOR SHOWCASE Festival Internațional dedicat Tinerilor Regizori ediția a III-a (Craiova, 28-30 iun. 2019)     Dăm startul înscrierilor pentru ediția a III-a a Festivalului Internațional al Tinerilor Regizori THEATER NETWORKING TALENTS / Craiova / 28-30 iunie 2019.   Teatrul Național „Marin Sorescu” di ...
 • rezultatul Concursului de proiecte pentru tineri r ...
  Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova anunță rezultatul Concursului de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, ediția a IX-a, din 2018. La această ediție au participat nouă proiecte eligibile, iar proiectul câștigător a fost desemnat „PLAYGROUND” de Raul Coldea, regia Raul Coldea, scenografia Alexandra Budianu. Spectacol va fi montat la sala studio „Ion D ...
 • Concursul de proiecte pentru tineri regizori și s ...
  Teatrul Național „Marin Sorescu” lansează concursul de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români,ediția a 9-a. Proiectul constă în prezentarea scrisă a unei concepții regizoral-scenografice în vederea montării unui spectacol la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, la sala studio „Ion D. Sîrbu”, în stagiunea 2019-2020.   Condiţii de participare: ...
 • AVERTISMENT ...
  Stimați spectatori,   Vă informăm că anumite spectacole din repertoriul curent al teatrului conțin limbaj licențios, violență, nuditate, fumat, zgomote puternice si flash-uri de lumină, fum sau scene care pot afecta emoțional.   Totodată, următoarele spectacole au indicații în ceea ce privește prezența în sală a minorilor:   -„Dacă am gândi cu voce tare ...
 • NEWSLETTER ...
  Am creat secțiunea NEWSLETTER! Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți despre evenimentele și spectacolele Teatrului Național din Craiova abonați-vă la newsletter-ul nostru și veți primi direct în e-mail tot ce aveți nevoie să știți despre cele mai importante evenimente de pe scena culturală a Craiovei.   Ce trebuie să faceți: 1. Scroll down pe pagina principal ...