logo Teatrul National Marin Sorescu
Harta Teatrul National Marin Sorescu

Teatrul National Marin Sorescu

Pe 15 ianuarie 2022 s-au împlinit 400 de ani de la naşterea lui Jean Baptiste Poquelin, mai bine cunoscut ca Molière, unul dintre dramaturgii clasici francezi, iar sărbătorirea lui a debutat la Versailles, un loc special pentru destinul artistic al artistului, acolo unde a prezentat spectacole primate în triumf. Actor și conducător al trupei de teatru numită „L’Illustre Théâtre”, patronată din 1665 de Ludovic al XIV-lea, supranumit Regele Soare. A scris peste treizeci de comedii în versuri și în proză, este creatorul farselor-balet și a comediilor-balet, texte dramatice scrise special pentru a fi reprezentate la curtea regelui. Avarul este prima piesă a lui Molière care a fost reprezentată în România, în anul 1818, cu versiunea în limba română semnată de Ladislau Erdélyi, profesor de latină și franceză și jucată de elevii de la Colegiul Sfântul Sava, București (text preluat din caietul de spectacol al Naționalului craiovean).

 

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, în parteneriat cu Departamentul de limbi romanice și clasice, Centrul de Reușită Universitară (CRU) și Lectoratul francez al Universității din Craiova organizează pe 15 octombrie 2022 un eveniment cultural dedicat marelui dramaturg la Naționalul din Bănie, după următorul program:

11.00-12.30 – Sala Ion D. Sîrbu: Teatrul lui Molière – abordări critice, lecturi, vizionarea unor secvențe din filmul Molière.

18.30 – Foaier: Expoziție de carte și afișe spectacole din opera lui Molière.

19.00 – Sala Amza Pellea – Premiera spectacolului Avarul de Molière. Spectacolul deschide stagiunea 2022/2023 a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova. Textul piesei a fost tradus special pentru acest eveniment de către Vlad Russo, regia este semnată de Felix Alexa, scenografia îi aparține Andradei Chiriac. Cu o distribuție care conține actori importanți al teatrului craiovean, actorul Claudiu Bleonț interpretează rolul principal. Naționalul craiovean înregistrează cu această ocazie cea de-a 28-a premieră din istoria sa de 172 de ani, din opera ilustrului dramaturg.