CLAUDIU BLEONȚ

Actor

A urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală si Cinematografică, București. A absolvit in anul 1983, la clasa profesorului Grigore Gonța.
A fost repartizat la Teatrul din Petroşani și a debutat cu piesa Un bărbat și mai multe femei de Leonid Zorin, pe care a și regizat-o si care i-a adus premiul pentru cel mai bun actor. A mai jucat aici în Anonimul Venețian de Giusepppe Berto, Într-un parc, pe o bancă de Alexander Ghelma.
Din 1990 până în 2012 a fost angajat la Teatrul Naţional din Bucureşti. Din 2012 este angajat al Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova. La TNB a jucat în numeroase roluri, cum sunt Sir Andrew – A douasprezecea noapte de William Shakespeare, Tasso – Torquato Tasso de Johann Wolfgang von Goethe, pentru care a obţinut premiul pentru cel mai bun actor, Pamfilus / Byrria – Fata din Andros de Terentiu, Scipio – Caligula de Albert Camus, Billy Bibbit – Zbor deasupra unui cuib de cuci dupa Dale Wasserman, Reverend Hale – Vrăjitoarele din Salem de Arthur Miller, Trofimov – Livada de vișini de A. P. Cehov, Nebunul – A douăsprezecea noapte, de W. Shakespeare, Pistetairos – Păsările de Aristofan, etc.
Debutul in cinematografie a avut loc în 1983 cu filmul Concurs, regizat de Dan Pița, film care i-a adus premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Costinesti. A mai jucat in Să mori rănit din dragoste de viață, Pas în doi, Rochia alba de dantelă, Polul Sud, O vară de neuitat, Femeia visurilor, Ursul.
A fost distribuit și în producţii internaționale, cum sunt Catherine the Great, regia Paul Burgess si John-Paul Davidson, Dracula III, regia Patrick Lussier, Dracula Ressurection, regia Patrick Loussier, Anaconda 4: Trail of Blood, Born to Raise Hell.

 

Roluri la Teatrul Național “Marin Sorescu”

Generalissimul Aias- „Aias. Eseu despre demență” dupa “Aias”după Sofocle, regia Mihai Măniuțiu, 2018-2019
Timon/ Gutuie- „Athens by Night.Nopți ateniene” după William Shakespeare, regia Charles Chemin, 2017-2018
Tim- „Autorul”, de Tim Crouch, regia Bobi Pricop, 2017-2018
Doctorul Givings- „Elefantul din cameră sau The Vibrator Play”, de Sarah Ruhl, regia  Dragoș Alexandru Muşoiu, 2017-2018
Șpighelski – ,,O lună la țară” – de Turgheniev, regia Cristian Juncu, 2016-2017
Brutus – ,,Iulius Caesar” – de W. Shakespeare, regia Peter Schneider, 2015-2016.
Radu – ,,Spargerea”, după Răzvan Petrescu, regia Dragoş Alexandru Muşoiu, stagiunea 2014-2015
Jean- ,,Rinocerii”, de Eugène Ionesco, regia Robert Wilson, stagiunea 2013-2014
Călătorul – ,,Păstrează copia şi nu uita originalul”(spectacol lectură), de Valentin Nicolau, regia Mircea Cornişteanu, stagiunea 2013-2014
Tipătescu – ,,O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, regia Mircea Cornişteanu, stagiunea 2012-2013
Umbra din Iad – ,,Apocalipsa după Shakespeare”  regia Janusz Wisniewski, stagiunea 2012-2013
Stephen, Barney – ,,Chinezii” de Michael Frayn, regia Mircea Cornişteanu, stagiunea 2012-2013

    Contact: