logo Teatrul National Marin Sorescu
Harta Teatrul National Marin Sorescu

VIDEOPROIECȚIE IONA

Foaier

08

February

De: Marin Sorescu

Directed by: Ilie Gheorghe

With: Ilie Gheorghe

”Mama, mi s-a intamplat o mare nenorocire. Mai naște-ma o dată! Prima viață nu prea mi-a ieșit. Cui nu i se intamplă să nu poată trăi dupa pofta inimii? Dar poate a doua oara. Dacă nici a două oară, poate a treia oară. Și dacă nici a treia oară, poate a patra oară. Poate a zecea oară. Tu nu te speria, mama, numai dintr-atâta. Și naște-mă mereu. Ne scapă mereu câte ceva în viață. De aceea trebuie să ne naștem mereu.”

Pe 18 ianuarie 1968, Marin Sorescu publica în revista Luceafărul drama „Iona”. A fost numită de către autorul însuși drept tragedie în patru tablouri și face parte, alături de alte două piese, Paracliserul și Matca, dintr-o trilogie dramatică intitulată Setea muntelui de sare, publicată într-un volum în 1974.

De ziua lui Marin Sorescu ne reamintim de opera sa ”Iona” și inevitabil de interpretarea memorabilă a actorului Ilie Gheorghe- ”Unicul Iona al teatrului românesc, preferatul lui Marin Sorescu”.

După premiera monodramei, Sorescu declara: „Sunt un vechi admirator al actorului Ilie Gheorghe. În Iona el a făcut un spectacol extraordinar. Cred că-i cel mai frumos spectacol cu Iona care s-a realizat până acum.”

A fost unul dintre cei mai mari actori ai țării și noi l-am văzut la Craiova împărtășindu-ne din grația sa de actor și din căldura umană. A fost premiat de UNITER, de Academia Română și de alte instituții naționale de cultură, a fost aclamat pe scenele internaționale din întreaga lume. A pășit firesc printre noi, dar pe scenă a plutit în lumina artei care nu minte.

Marin Sorescu l-a onorat cu prietenia sa și l-a considerat cel mai bun Iona: „Sunt un vechi admirator al actorului Ilie Gheorghe. În Iona el a făcut un spectacol extraordinar. Cred că-i cel mai frumos spectacol cu Iona care s-a realizat până acum.” La Singapore, unde se afla în turneu cu același spectacol, la conferința de presă ulterioară, un redactor al televiziunii care l-a transmis a exclamat: „Acum după ce am văzut Iona, avem sentimentul că știm să vorbim românește.”

Calendar

This show is currently not available.