logo Teatrul National Marin Sorescu
Harta Teatrul National Marin Sorescu

Libertate

Sala Amza Pellea

14

septembrie

Actorul craiovean Alex Calangiu, personaj principal în filmul Libertate, despre Revoluția Română

După premiile obținute la Festivalul de Film de la Sarajevo și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, filmul Libertate (r. Tudor Giurgiu), despre Revoluția Română, va intra pe marile ecrane din țară. În rolul principal, cel al milițianului Viorel, joacă actorul craiovean Alex Calangiu, aflat la prima sa apariție importantă pe marele ecran. Pe 14 septembrie și pe 5 octombrie, acesta va fi prezent la două proiecții speciale ale filmului în Craiova, la Inspire Cinema VIP Electroputere și la Teatrul Național „Marin Sorescu”. Alături de el vor fi regizorul Tudor Giurgiu și alți actori din distribuție. Biletele pentru cele două proiecții au fost puse în vânzare online.

Libertate este un film inspirat din fapte reale, petrecute la Sibiu, în timpul Revoluției din 1989. În haosul și panica generate de protestele mulţimii împotriva autorităţilor, o unitate de miliţie devine ţinta unui asalt violent care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldaţi, miliţieni, securiști și civili. Încercând să scape de asediu, căpitanul de miliţie Viorel (Alex Calangiu) e capturat și acuzat că e terorist.

Alex Calangiu a absolvit Universitatea din Craiova, secţia de teatru, și are un master în actorie. Din 2015 este unul dintre cei mai îndrăgiţi și populari actori ai Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, unde a fost distribuit în peste 20 de spectacole. A creat personaje complexe sub coordonarea unor regizori internaţionali precum Declan Donnellan și este unul dintre actorii preferaţi ai lui Radu Afrim.

Din distribuția filmului fac parte unii dintre cei mai talentați și îndrăgiți actori ai momentului: Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu, Ionuț Caras, Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo, Mirela Oprișor, Leonid Doni, Marius Manole sau Cuzin Toma. Scenariul este scris de Cecilia Ștefănescu și Tudor Giurgiu, după o idee de Nap Toader.

Din 6 octombrie, filmul va fi distribuit în cinematografele din toată țara.

 

Cronici:

„Filmul a reușit să construiască un veritabil ecosistem, fascinant a fi urmărit, cu micro-tensiuni, țeluri, ambiții și peste toate astea plutind o umanitate frustă. Dinamismul, însă, face filmul de la cap la coadă. Și angrenează foarte bine publicul, scenele colective au o forță aparte, castul în sine dă o forță aparte oricărei scene, iar imaginea e realmente de invidiat.” Alberto Păduraru

Filmul surprinde esența unui moment istoric semnificativ și explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est.”  Juriul CICAE, Sarajevo Film Festival

„Tudor Giurgiu zugrăvește o imagine realistă a haosului și tulburărilor revoluționare, pune sub semnul întrebării istoriile deja stabilite și, cel mai important, creează un film palpitant care captează atenția spectatorilor” Cineuropa

LIBERTATE este o co-producție România-Ungaria, produs de Libra Films și Mythberg Films și distribuit în România de Transilvania Film. Pentru distribuția internațională, filmul a fost achiziționat de compania londoneză Reason8.

 


Mai multe detalii despre LIBERTATE:

https://www.facebook.com/Libertate.Filmul

https://www.instagram.com/libertate.filmul/

 

Mai multe detalii despre filmele distribuite de TRANSILVANIA FILM:

https://www.facebook.com/TransilvaniaFilm

https://www.instagram.com/transilvaniafilm/

Trailer

Calendar

05

OCT
ORA 20:00

LIBERTATE