OCCIDENT EXPRESS

de Matei Vişniec

Regia:  Alexandru Boureanu

Scenografia: Adrian Damian

Regia Tehnică: Cristian Petec

Data premierei: 27 Mai 2009

Durata: 75min

Genul spectacolului: Comedie amară

Din distribuție face parte: Ștefan Mirea

Sinopsis:

Dramaturgul român Matei Vişniec a scris “Occident Express” special pentru proiectul “Orient Express”. Piesa vorbeşte despre tren ca o parte importantă în istoria poporului nostru în ultimul secol. Trenul a câştigat importanţă în picturile, visurile şi vieţile noastre, în ceea ce priveşte civilizaţia noastră, la fel cum calul şi căruţa aveau în trecut. Trenul a dat buzna în imaginar şi acum are un rol de prim-rang în lumea simbolurilor.
Cei şase actori, trei bărbaţi şi trei femei, întruchipează universul pe care îl întâlnim frecvent în gări: orbi, prostituate, foşti deţinuţi, emigranţi, cerşetori, ţigani, americani, străini, funcţionari, vameşi, mame, taţi, copii, profesori, doctoranzi etc. Scenele prezentate de aceste personaje par clişee ale vieţii cotidiene. Trebuie să acceptăm că aceste poveşti care întotdeauna par a fi ale altcuiva, sunt de fapt ale noastre. Iar când vom îmbina acest lucru laolaltă cu moştenirea istoriei noastre vom ajunge să ne cunoaştem şi înţelege semenul.
În visele noastre, gara de plecare este un simbol al inconştientului. Aici este punctul de plecare a evoluţiei, a noilor noastre interpretări materiale, spirituale şi psihice. Multe direcţii sunt posibile, dar va trebui să o alegem pe cea corectă. Sau, şi mai simplu, gara de plecare este un centru de circulaţie în toate direcţiile – depinde de şinele alese. Gara de sosire rareori apare în vise. Dacă apare… Aceasta arată că efortul subteran al evoluţiei ne-a ajutat să atingem o etapă în destinele noastre.

Calendar

Momentan acest spectacol nu este disponibil.