Sinopsis
„Treplev caută forme noi în teatru. Treplev e îndrăgostit de Nina, vecina de la moșia unchiului său, Sorin. Mașa, fata administratorului moșiei lui Sorin, îl iubește pe Treplev. Pe Mașa o iubește Medvedenko, învățătorul cătunului. Arkadina, mama lui Treplev, actriță renumită, e îndrăgostită de Trigorin, un scriitor celebru. Trigorin se îndrăgostește de Nina. Polina Andreevna, mama Mașei, soția lui Șamraev, administratorul moșiei lui Sorin, e îndrăgostită de Dorn, medicul cătunului. Șamraev se simte mai apropiat de cai decât de oameni. Nina se îndrăgostește de Trigorin. Treplev e în conflict cu mama lui, Arkadina, și cu Trigorin, iubitul Arkadinei. Nina pleacă după Trigorin la Moscova. Sorin e bolnav… și tot așa…
Pornind de la foarte cunoscuta comedie, „Pescărușul” scrisă de Anton Pavlovici Cehov, spectacolul este o ironizare iconică a universului cehovian.
Actorii încearcă să explice parcursul emoțional al personajelor cehoviene cu detașare și cu umor. Pe parcursul celor 80 de minute se devoalează trăiri intense în care actorii ajung să se confunde cu personajele lui Cehov, generând astfel o abordare inedită a unui text peren.
Rezultatul este un spectacol în care actorii – studenți ai anului al III-lea la specializarea Arta Actorului din cadrul Departamentul de Arte / Universitatea din Craiova – folosesc textul lui Cehov ca o oportunitate de a se juca cu mijloacele teatrale și experimentează, în contra realismului, o punere în scenă (în versuri) a unui text emblematic.
Așa cum Treplev (personajul principal al textului cehovian) caută forme noi ale teatrului la 1896, la fel și actorii caută să exprime o abordare nouă a unui text clasic în 2020.”
Florin Caracala