Spectacolul „Băgău” selecționat pentru FNT

Spectacolul „Băgău” produs de Teatrul Național „Marin Sorescu” a fost selecționat pentru Festivalul Național de Teatru –FNT, ediția 33.

Realizat după romanul omonim scris de Ioana Bradea, spectacolul poartă semnătura regizorală a Cristinei Giurgea iar scenografia îi aparține Ioanei Ungureanu.

Din  distribuție fac parte actorii Iulia Colan, Edith Mag, Alina Mangra, Anca Maria Ilinca, Costinela Ungureanu, Raluca Păun, Claudiu Mihail, Cătălin Vieru, Ștefan Cepoi precum și vocile (înregistrate) aparținând lui Albert George Costea și Vlad Udrescu.

Cu „Băgău”, Cristina Giurgea invită publicul să privească şi, mai ales, să asculte în alt fel, dincolo de prejudecăţi, un spectacol al spaimelor individuale şi colective, al saltului nu neapărat mortal, nu neapărat reuşit, pe care îl face Andreea, pe care îl facem fiecare dintre noi.

Daniela Firescu, Voci în noapte: performance și poezie/ RevistaRamuri nr.4/2023// 

Considerat un roman-cult, versatil și inteligent scris, Băgău, autor Ioana Bradea, a apărut în anul 2004 la Editura EST, editură internațională condusă de Samuel Tastet, cunoscut în special pentru editarea romanelor lui Henry Miller.

Romanul, reeditat în 2020 la Editura Humanitas, dă glas unei voci ascunse, a feminității necenzurate, vocea interioară a tuturor femeilor părăsite, confuze și abandonate, aruncate în marasmul lumii post-comuniste. Un roman al destrămării și al tranziției către o lume în care diferența de gen este o teorie fină marcată de brutalitate și de confruntarea cu „demonii” societății capitaliste, dar, cu expresia unui critic literar, și cu „galeria inepuizabilă a bărbaților prinși în fantezii agresive și toxice”.

Nicolae Coande

Cristina Giurgea a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” București, în 2016. A debutat, în același an, la Teatrul Național din București cu spectacolul „Eden” de Eugene O`Brien, o coproducție dintre TNB, UNATC și Ambasada Irlandei la București. În anii următori, a lucrat ca asistent de regie în diferite teatre din București. În 2018 a scris și regizat spectacolul `ÎmpreLună` la Teatrul „Ion Creangă”din București, spectacol dedicat copiilor cu vârste între 0 și 3 ani. Colaborarea cu Teatrul „Ion Creangă” a continuat și în anii următori cu spectacolul regizat și scris împreună cu regizorul italianAndrea Buzzetti, iar apoi a coordonat, pentru un an, proiectul european Mapping. A Map on the aesthetics of performing arts for early years, dedicat educației timpurii. În 2020 a regizat la Teatrul Odeon din București spectacolul `Paracliserul` de Marin Sorescu. În prezent, își continuă studiile urmând un master în Applied Theatre – Artistic theatre practice & society în Salzburg, Austria, la Universitatea Mozarteum, lucrând în paralel și în România.

Ioana Ungureanu a absolvit Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, secția de scenografie, în 2012, apoi a urmat cursurile de licența și master, secția Arta scenografului la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”. În anul 2017 a semnat decorul spectacolului de dizertație „Tragedia Omului” după Madách Imre, spectacol preluat de proiectul 9G al Teatrului Național București „I. L. Caragiale” la Sala Mică. În 2015 a făcut un internship la Castel film, departamentul de costume, pentru filmul „Seven sisters” de Tommy Wirkola, a făcut asistență de scenografie la mai multe spectacole de teatru, în 2022 a semnat costumele la spectacolul „Îndoiala” de John Patrick Shanley la Teatrul de Stat din Constanța. Spectacolul „Băgău” este debutul ei scenografic.

Festivalul Național de Teatru, ediția 33 se va desfășura în perioada 20-29 Octombrie 2023.

Detalii: https://fnt.ro/2023/

Alte articole