Adio, Europa!

 

Adio, Europa! – un spectacol tulburător în onoarea unui scriitor care ne-a „citit” pe toți

Teatrul Național „Marin Sorescu” sărbătorește în 2019 Centenarul Ion D. Sîrbu, în onoarea unuia dintre cei mai importanți scriitori români din secolul al XX-lea. Instituția noastră îl omagiază pe intelectualul și scriitorul unic Ion D. Sîrbu, punând în scenă spectacolul Adio, Europa!, adaptare după romanul cu același nume, în regia lui Bogdan-Cristian Drăgan.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Angel Rababoc, Anca Dinu, Constantin Cicort, Nicolae Vicol, Gabriela Baciu, Petronela Zurba. Spectacolul va avea loc pe 27 iunie, ora 22, 30, la sala care poartă numele autorului.

În perioada 27-28 iunie are loc de asemenea „Colocviul Național Ion D. Sîrbu”, în organizarea Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj. Naționalul craiovean este partener al acestor manifestări, prima zi a colocviilor urmând să aibă loc pe 27 iunie, în foaierul instituției noastre, în prezența unor personalități culturale și literare din întreaga țară.

 

Născut în anul 1919 (28 iunie), la Petrila, Ion Desideriu Sîrbu a avut o viață zbuciumată, privativă de libertate (prizonier în lagăr, deținut politic în perioada comunistă). Absolvent al Facultății de Litere și Filosofie de la Universitatea din Cluj, Gary Sîrbu, cum îi spuneau prietenii și cunoscuții, a fost membru al faimosului Cerc Literar de la Sibiu, apropiat al lui Lucian Blaga, iar din vara anului 1964, la un an după eliberarea din pușcărie, a venit la Craiova unde a fost angajat ca secretar literar al Teatrului Național. Aici i s-au jucat 14 spectacole, după piese de teatru scrise în această perioadă, iar în anul 1973 s-a pensionat pe caz de boală. A încetat din viață pe 17 septembrie 1989, chiar în ziua în care avea loc premiera spectacolului „Arca Bunei Speranțe”, regia Aureliu Manea, după una dintre cele mai cunoscute piese de teatru ale sale. Schimbarea de sistem politic a fost anticipată de scriitor în jurnalul său, publicat postum. Romanul său, „Adio, Europa!”, publicat de asemenea postum, a fost considerat, alături de corespondența sa vastă, o revelație a literaturii de sertar scrise în epoca comunistă, unul dintre excepționale romane-mărturie ale Gulagului estic.

 

Alte articole