Caută
Close this search box.

Clubul Dramaturgilor Craioveni

Clubul Dramaturgilor Craioveni își propune să evidențieze textul dramatic care se scrie în Craiova și să ofere celor interesați de teatru noi propuneri pentru scena craioveană. Prima ediție a clubului a avut loc pe 8 septembrie 2016  și l a avut ca invitat pe dramaturgul Gheorghe Truță. Ulterior, au fost prezenți cu piese lecturate de actori ai Teatrului Național Marin Sorescu dramaturgii Toma Grigorie, Cornel Mihai Ungureanu, Florin Oncescu, Marius Neacșu.

În perioada 2018-2019, Clubul Dramaturgilor Craioveni i- a avut ca invitați pe:

  • Ediția 26 Octombrie 2018: Mihai Ioana, poet, dramaturg, profesor la Colegiul Tehnic „Decebal”, Drobeta Turnu Severin.

Născut la 1 octombrie 1960, în oraşul Lupeni, judeţul Hunedoara, din părinţi olteni, Mihai Ioana este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Oltenia și Membru al Cenaclului Pavel Dan, organizat pe lângă Casa Studenţilor din Timişoara.

A debutat în presa literară în revista Orizont în  1980 iar volumul de debut se intitulează  Cu ochiul liberPrier, Craiova, 2002 (Premiul Fundaţiei Alice Voinescu la Festivalul Naţional de Poezie Sensul iubirii, 2001 ).

Alte cărţi: Alonso şi Concertul, MJM, Craiova, 2006, Frizeria din turn, MJM,  Craiova, 2011,  Pluralul MajestăţiiRamuri, Craiova, 2015.

Volumecolective: Zona. Poeţi şi prozatori timişoreni din anii ’80 şi ’90, Marineasa, Timişoara1997; CUPRINS sau UN FEL DE IMPERIU. Antologie de poezie a Cenclului „Pavel Dan”, BrumarTimişoara, 2014.

Premii la concursuri de poezie: Marele premiu Romulus Guga , Tg. Mureş, 1988;     Premiul al II-lea, Tudor ArgheziTg. Jiu, 1992; Premiul Fundaţiei Lucian BlagaSebeş, Alba, 1994; Premiul Nichifor CrainicGiurgiu, 1996; Premiul Editurii Albatrosla Festivalul Gheorghe PituţBeiuş, 1997; Premiul Cartea de poezie a anuluipentru volumul Alonso şi ConcertulDr. Tr. Severin, 2006.

În 2015 drama Blana leopardului a fost nominalizată la concursul Cea mai bună piesă românească a anului 2014, organizat de UNITER.

Actorii Constantin Cicort, Nicolae Vicol, Cătălin-Mihai  Miculeasa, Theodora Bălan au lecturat din piesa „Radu al II-lea”s crisă in anul 2017.

  • Ediția 9 Noiembrie, 2018: Cristi Nedelcu, jurnalist și scriitor craiovean.

Cristi Nedelcu a debutat în 1992 în revista Dilema și a colaborat cu mai multe reviste literare – Dilema, Scrisul Românesc, Mozaicul (unde în prezent deține cronica teatrală). În același timp a activat în televiziune, unde a condus câteva posturi TV (Terra Sat Craiova, TVS Craiova, Alege TV). În 2001 a obținut la Târgoviște premiul al II-lea la Concursul Național de Literatură pentru piesa De care parte a gratiilor?

A debutat editorial în 2006 cu volumul bilingv Însemnări despre Shakespeare/ Essays on Shakespeare, lansat în cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului Internațional Shakespeare. În 2006 a publicat volumul Canonul marginalului, carte prezentată în cadrul ediției a II-a a Conferinței Internaționale de Antropologie Antropoest.

În 2006 a primit premiul Tiberiu Iliescu al revistei Mozaicul. În 2008 a publicat volumul de teatru Vești proaste, iar în 2013 cartea Lumea-ntreagă e o scenă/lumea-ntreagă e un showParadigme culturale ale societăților. În 2016 a obținut titlul de doctor în filologie cu teza Semiotica bancului. Din 2010 este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Actorii Nicolae Vicol și Costinela Ungureanu au lecturat din piesa „Bătrânul, fata și biblioteca sau Ne întâlnim la girafă”.

  • Ediția 26 Noiembrie, 2018Julien Caragea, poet și dramaturg, profesor de limba franceză.

Născut in anul 1958, Julien Caragea este absolvent al Facultății de Filologie, Craiova, secția română-franceză, promoția 1984. Actualmente este profesor de limba franceză în comuna Piscu-Vechi. A publicat volumele de versuri Aria clopotarului nebun, Ed. Genessa, Craiova, 2002, Biciclistul sălbatic,  Ed. TracusArte, București, 2012, Poveste de adormit maturii, Ed. Diacritic, Timișoara, 2015. Colaborează la revistele Ramuri, Viața Românească, Mozaic, Argeș, Acolada, România literară, Confesiuni, Familia, Paradigma, SpectActor etc. A scris piesa de teatru „Vaca albă a mutului”, precum și o piesă de teatru pentru copii.

Actorii Nicolae Vicol, Angel Rababoc, Liviu Topuzu și Cătălin-Mihai Miculeasa au lecturat din piesa „O singură cârpă”.

  • Ediția 6 Februarie, 2019Horia Dulvac, eseist, prozator și dramaturg, membru al Uniunii Scriitorilor, filiala Craiova, membru al ASPRO (Asociația Scriitorilor Profesioniști din România). În perioada studiilor universitare timișorene (199-1984) a fost redactor al revistei “Forum Studențesc”, membru al cenaclului “Pavel Dan” al Universității din Timișoara și prezență culturală activă, alături de generația mai vârstnică optzecistă a Banatului, reprezentată de  scriitori timișoreni ca Daniel Vighi, Marcel Tolcea, Ioan T. Morar, Ion Monoran, Mircea Bârsilă ș.a.În această perioadă, câștigă numeroase premii literare pentru eseu şi proză la fazele naţionale ale “Festivalului Artei şi Creaţiei Studenţeşti”, primește premiul pentru proză la concursul naţional de proză “Zilele Liviu Rebreanu”, Bistriţa (președinte de juriu, Mircea Horia Simionescu).Debutează editorial cu volumul de proze “Femeia lui Ghidirmic” (Editura “Ramuri”, 1994), cu sprijinul “Fundației Soros pentru o societate deschisă”. Volumul cuprindea proze refuzate în manuscris la editura “Facla” din Timișoara și editura “Scrisul Românesc” din Craiova între anii 1985-1990. În anul 1997, editura “Marineasa” îl include in “Antologia Zona. Prozatori şi poeţi timişoreni din anii 80 şi 90”, iar în anul 2000 îi publică volumul de eseuri “Îngrijorări fără mandat”.

Tot în anul 2000 este inclus în antologia “Scriitori români din anii 80-90”, autor Ion Bogdan Lefter (Ed. “Paralela 45”). Publică volumele de eseuri “Discursuri şi părţi” (2005, Ed. “Aius”), “Revanşe ale alterităţii” (2005, Editura “Grinta”), “Feluri de posibil” (2011, Ed. “Dacia xxi”), “Fața și cortina” (2013, Editura TipoMoldova), “Entropie și frumos, aplicație pe o floare a soarelui” (2016, Editura “Eikon”, Bucuresti, postfață de Ion Bogdan Lefter). În anul 2009 apare volumul de proză “Efect Doppler” (Ed. “Scrisul Românesc”), volum reeditat în anul 2016 (Ed. “Tracus Arte”),  cu postfață de Ioan Es. Pop și Andrei Codrescu. Volumul fost recompensat cu premiul Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor (2010). Este inclus în antologia “Cele mai frumoase proze ale anului (Ed. “Adenium”, 2014). Este câștigător al mai multor premii literare: Premiul “Tiberiu Iliescu”, oferit de Fundația și revista Mozaicul (2009), revistă al cărei redactor și membru în colegiul de redacție a fost între anii 1997-2018, premiul pentru eseu al Editurii şi Fundaţiei “Scrisul Românesc” (2009) ș.a.

În anul 2017, piesa de teatru „Rigor mortis. O simplă criză de sațietate” a fost premiată la cea de-a XII-a ediția a Festivalului național de teatru „Mihail Sorbul”, Botoșani. În anul 2018, la ediția a XIII-a festivalului, piesa de teatru „Muzeul avortonilor” a primit marele premiu.

Actorii Angel Rababoc și Petronela Zurba au interpretat cele două roluri ale piesei „Rigor Mortis. O simplă criză de saţietate”, într-un act, la sala “Ia te uită!” a Teatrului Național Marin Sorescu.