Caută
Close this search box.

Educăm Împreună

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, lansează programul cultural-educațional EDUCĂM ÎMPREUNĂ. Programul se desfășoară în perioada 2022-2026, se adresează copiilor din Craiova și Regiunea Olteniei și are drept scop asigurarea procesului de educație culturală și istorică în rândul elevilor.

Prin Programul EDUCĂM ÎMPREUNĂ, Teatrul Național “Marin Sorescu” pune in practică unul dintre obiectivele asumate prin propriul statut și anume : realizează, în parteneriat cu instituții de învățământ preuniversitar, programe de educare prin și pentru teatru, ateliere de formare, cursuri de actorie pentru tineri, precum și spectacole pentru copii și organizează, singur sau în parteneriat ori găzduiește expoziții documentare, de artă plastică și arte vizuale, evenimente muzicale.

Pornind de la această premisă, în perioada 2022-2026, Teatrul Național „Marin Sorescu” lansează proiectul cultural – educațional  EDUCĂM ÎMPREUNĂ, un proiect care are drept scop asigurarea procesului de educație culturală și istorică în rândul elevilor din Craiova și regiunea Oltenia, precum și din orașele partenerilor de proiect.

Procesul educațional propus se dorește a fi realizat într-o manieră prietenoasă, atractivă și care va facilita insușirea de către cei mici a unor cunoștințe de bază din domeniile istorie și teatru.

Proiectul se va derula atât in Craiova cât și în orașele partenere. Primele două parteneriate ale proiectului incheiate de Teatrul Național din Craiova sunt cele cu Muzeul Național Peleș din Sinaia și cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca, urmate de cele încheiate cu partenerii instituționali locali precum Universitatea din Craiova prin Facultatea de Științe Sociale –  Departamentul de Istorie și Facultatea de Litere – Departamentul de Artă și MediaConsiliul Județean Dolj prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj și Inspectoratul Școlar Județean Dolj.

Programul cuprinde multiple proiecte și activități, desfășurate în spațiile teatrului și, pe măsura derulării sale, conținutul acestuia se va dezvolta potrivit rezultatelor obținute și a răspunsului primit din partea participanților și a partenerilor.

Organizatorii își doresc ca acest program cultural educațional, desfășurat sub deviza

INVESTIM ÎN EDUCAȚIE. INVESTIM ÎN VIITOR

să creeze noi punți de comunicare interdisciplinară și să asigure premisele necesare unei dezvoltări armonioase a copiilor și adolescenților din școli și centrele de asistență socială.

Efectuarea vizitelor de către grupurile de elevi se realizează în baza solicitărilor de programare adresate Inspectoratului Școlar Județean Dolj. 

În cadrul proiectului EDUCĂM ÎMPREUNĂ, Muzeul Național Peleș Sinaia va prezenta  în spațiul muzeal din cadrul Teatrului Național din Craiova și in foaierul principal,în perioada 2022-2024,  următoarele expoziții :

  • Maria a României. Regină și artistă.
  • Regele Carol I. Ctitorul României Moderne.
  • Carol al II-le-a al României. Un rege controversat.
  • Mihai I. Ultimul rege al României.

Expoziția CAROL I.Ctitorul României Moderne

În perioada Mai – Decembrie 2023, în foaierul Sălii Amza Pellea a Naționalului craiovean, publicul poate admira o colecție de obiecte ce au aparținut regelui Carol I, precum veselă, monede, medalii, mici obiecte de mobilier sau decorațiuni, arme, cărți și publicații. Realizate la sfârșitul secolului al XIX-lea, obiectele turnate în bronz, argint sau confecționate din oțel, piele,  lemn sau alte materiale sunt puse la dispoziție, în premieră în regiunea Oltenia de către Muzeul Național Peleș din Sinaia.

Expoziția Maria a României. Regină și artistă

În perioada 18 Noiembrie 2022 – 31 Martie 2023, expoziția Maria a României. Regină și artistă, cuprinzând obiecte ce au aparținut Reginei Maria  și materiale informative privind viața și activitatea Majestății Sale va putea fi vizitată în foaierul sălii Amza Pellea.

* Fotografiiile fac parte din colecția Muzeului Național Peleș Sinaia

….În ciuda educaţiei convenționale primită la Coburg, Maria era înzestrată natural cu capacitatea de a admira frumosul, sub toate formele sale. „Frumosul trezea în mine o dragoste înflăcărată, chiar păgână”. Întreaga sa viaţă, este urmărită de iubirea pentru flori şi pentru reşedinţele sale, pe care le numea „casele de vis”…

– extras din materialul de prezentare a expoziției Maria a României. Regină și artistă –Muzeul Național Peleș Sinaia

 

Casa de licitații HISTORIC din București, partener  al Teatrului Național Marin Sorescu în programul EDUCĂM ÎMPREUNĂ, pune la dispoziția programului o colecție de obiecte personale ale Majestății Sale Regina Maria precum certificatul de  botez, albume foto, cărți poștale.

Vizitele grupurilor de  copii în cadrul programului EDUCĂM ÎMPREUNĂ vor include și  participarea la atelierele de desen, pictură, teatru in spațiul special amenajat în foaierul teatrului,

Întâlnirea cu universul plin de magie al teatrului va fi facilitată de desfășurarea sesiunilor de jocuri de teatru.

            “Aceste jocuri demonstrează capacitatea oricărui om de a deveni actor.  Acest atelier reprezintă un fel de trailer al meseriei noastre și a felului în care actoria poate ajuta elevul în perfecționarea activității sale școlare și în  dobândirea calității studiului. Actoria este o meserie plină de pasiune și dăruire dar nu imposibilă și nu practicată doar de cei născuți pentru asta. În școlile de teatru, studenții află ca talentul lor reprezintă doar 1% pentru această meserie, restul, se spune,  este transpirație. Exercițiile de actorie în educația copilului și adultului, chiar dacă îi scot din zona de comfort, nu îi inhibă, Se spune că a doua frică după frica de moarte este aceea de a vorbi în public. Însă copilul nu are această teamă fiindcă nu are nici spaima morții… Și atunci el e primul care se va bucura de joc și va propune la rândul său și va dobândi ușor, ușor o altă personalitate, cea artistică datorită căreia va schimba ceva în prietenii săi, în profesorii săi fiindcă cel mai probabil va pune întrebări și va studia altfel: mai aplicat, constructiv, își va dori mereu să facă echipă, nu va fi haotic în decizii și acțiuni pentru că e singur. Oamenii mici și mari care ajung să înțeleagă că sănătatea și cultura sunt temelia unei lumi civilizate vor fi primii care vor păși în această lume. De aceea echipa acestui proiect își dorește ca prin acest traseu cultural să devină partenerul strategic al copilului care va fi formatorul de mâine. O să ne străduim pe perioada atelierului să creăm mediul deosebit în care elevul să obțină cât mai multe informații despre importanța artei în viața lui și cum poate folosi actoria pentru ca studiul oricărui domeniu ales să fie mai ușor de parcurs și să-i ofere o cât mai mare libertate de exprimare”

Alina Mangra-Asistent universitar, Departamentul Arte și Media – Universitatea din Craiova, Doctor în Arta Teatrului (Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, București, 2013), actriță a Teatrului Național “Marin Sorescu” Craiova.

Procesul educațional include vizionarea de materiale video cu momente importante din istoria României, explicate copiilor intr-o manieră atractivă de către studenții Facultății de  Științe Sociale – Istorie din cadrul Universității din Craiova.

Sunt disponibile, spre vânzare, cârți de teatru și istorie precum și obiecte de tip souvenir ce ilustrează momente istorice și personalități teatrale.

Efectuarea vizitelor de către grupurile de elevi se realizează în baza solicitărilor de programare adresate Inspectoratului Școlar Județean Dolj. 

Consfătuirea județeană a cadrelor didactice din învățământul școlar doljean

26 septembrie 2023

Sala de festivități a Colegiului Ștefan Odobleja a găzduit marți, 26 Septembrie 2023 Consfătuirea județeană a cadrelor didactice din învățământul școlar doljean.

Temele de discuție ale întâlnirii au vizat aspecte referitoare la  identificarea priorităților pentru anul școlar 2023-2024, portofoliului cadrului didactic din învățământul primar și aspecte juridice ale procesului educațional expuse în legislația de specialitate.

Invitată la acest eveniment, alături de  prof.dr.univ.habil. Claudiu Bunăiașu, Director al Departamentului de Științe ale Educației și ale Comunicării (Universitatea din Craiova) și Irina Gruia, psiholog, psihoterapeut,trainer și manager proiect „Pas cu pas cresc demn”, doamna Elena Rusu, director general adjunct al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova a prezentat auditoriului, proiectul cultural-educațional EDUCĂM ÎMPREUNĂ și  a reiterat interesul și preocuparea conducerii Teatrului pentru derularea de proiecte care contribuie la dezvoltarea abilităților  creative și de comunicare ale copiilor și tinerilor din regiunea Oltenia.

Alegerea la Reuniunea Teatrelor Naționale de la Chișinău

24 septembrie 2023

Spectacolul “Alegerea”s-a jucat în data de 24 Septembrie 2023 în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale eveniment ajuns la cea de-a VIII-a ediție a acestui prestigious festival.

Spectacolul regizat de Alexandru Boureanu și Raluca Păun se bazează pe piesa de teatru într-un act scrisă, în exil, de Majestățile lor Regele Mihai I și Regina Ana în 1960 la Versoix.

Sala Studio a Teatrului Național “Mihai Eminescu” s-a dovedit neîncăpătoare pentru publicul dornic să asiste la acest demers cultural istoric.

La Teatru în Noaptea Muzeelor

13 mai 2023

Teatrul Național “Marin Sorescu” va participa, în premieră, la prestigiosul eveniment cultural intitulat Noaptea europeană a muzeelor.
Astfel, sâmbătă, 13 mai 2023, între orele 19:00-02:00, publicul este invitat să viziteze expozițiile din foaierul Sălii Amza Pellea :
– Jubileul unui edificiu – 50 de ani de la inaugurarea clădirii TNC: fotografii cu imagini din timpul construcției și de la inaugurarea clădirii Teatrului Național din Craiova
– SHAKESPEARE, EPOCA SA ȘI POSTERITATEA-Expoziție documentară de postere, stampe și gravuri
– Regele Carol I. Ctitorul României Moderne: colecție de obiecte ce au aparținut regelui Carol I, puse la dispoziție de către Muzeul Național Peleș din Sinaia, în cadrul proiectului EDUCĂM ÎMPREUNĂ.
Accesul publicului este liber

În același interval orar este deschis și magazinul de suveniruri.

Desfășurat anual, în sâmbăta cea mai apropiată datei de 18 Mai-ZIua Internațională a Muzeelor, evenimentul cultural Noaptea Muzeelor este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor. În România, an de an se alătură, instituțiilor muzeale și instituții din sfera artelor spectacolului, artelor vizuale, patrimoniului cultural precum și instituții din alte domenii.

Spectacolul ALEGEREA la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca

20 februarie 2023

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova va prezenta spectacolul ALEGEREA, ce are la bază piesa într-un act, scrisă în 1960 la Versoix, de către Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana.  Evenimentul va avea loc luni, 20 februarie 2023 la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca și cuprinde două reprezentații la orele 18:00 respectiv 20:00. 

Spectacolul este regizat de Alexandru Boureanu și Raluca Păun, scenografia poartă semnătura Liei Dogaru, muzica live este compusă și interpretată live de către AG Weinberger, Florin Constantinescu semnează video design-ul iar distribuția spectacolului este alcătuită din actorii Naționalului craiovean: Claudiu Mihail, Marian Politic, Gabriel Marciu, Raluca Păun și copilul Vladimir Politic.

În volumul Un război, un exil, o viață, Majestatea sa Regina Ana mărturisea:

În seara aceea am început să ne scriem vieţile: viaţa lui sub comunism, a mea în mijlocul unei lumi frivole. Şi apoi, împreună, am descoperit un personaj comun, prietenul, care venea cu o a treia lume, cu o a treia voce. Cea a curăţeniei, a purităţii. Am continuat să scriem şi replicile veneau, se înşirau în mod firesc pe hârtie. Toată povestea a fost, aşadar, scrisă împreună; ne-am împletit gândurile, ideile, fantezia. Aşa cum o făcusem până atunci în viaţa reală, aşa cum am făcut şi de atunci încoace.

Vorbeam, scriam, ne arătam unul altuia ce scrisesem singuri… E curios, scriam amândoi fără să ne putem opri. Am fost inspiraţi! Am numit piesa Alegerea. Am scris-o întâi în englezeşte, apoi în franţuzeşte şi, peste ani, în româneşte. Numai că nu reuşeam să-i găsim un sfârşit. Şi asta fiindcă nu ştiam ce răspuns să dăm acestei lumi, cum să contribuim noi înşine la vindecarea rănilor care ne atinseseră şi pe noi. Finalul a venit din sufletul şi mintea amândurora, stând şi reflectând împreună. Soluţia era […] iubirea. Aşa am hotărât şi noi să facem cu personajele şi povestea noastră din piesă: să-i îndreptăm către iubire.

Alegerea pe care o face echipa creativă a spectacolului este una pe cât de simplă, pe atât de profundă. Fiecare dintre noi, sub forme diferite, reflectăm la condiția, la rolul și locul pe care le avem în existența noastră. Unii își exprimă aceste gânduri, în vreme ce alții le țin închise în cufărul minții. De la această idee, regia se folosește de mijloacele tehnologice pentru a-i da spectatorului senzația că această meditație este chiar în mintea lui. Într-un decor simplu, cu tușe discrete de video design, actorii rostesc replicile acompaniați de muzica omniprezentă, ce funcționează ca o conștiință a spectacolului.

Piesa este încărcată de semnificații și ridică probleme de natură filosofică, într-o lume prinsă în lupta dintre două ideologii opuse. Aici se distinge și lupta interioară a omului prins între slăbiciunile și virtuțile sale. Binele în opoziție cu Răul. Întunericul cu Lumina. Și alegerea, salvarea noastră, nu poate fi decât Iubirea.

ALEGEREA:  o invitație la reflecție, o cutremurătoare piesă despre om și locul său în univers, despre spiritul, pasiunile și ispitele ființei umane.

Detalii spectacol: https://tncms.ro/spectacole/alegerea

Romeo și Julieta de la Cluj, o iubire care a devenit istorie

1 Februarie 2023 – 15 Martie 2023

In perioada 1 februarie -15 martie 2023, publicul Teatrului Național din Craiova este invitat la întâlnirea cu celebrele personaje shakespeariene în cadrul expoziției Romeo și Julieta de la Cluj, din foaierul Sălii Amza Pellea.

În anul 2013, pe parcursul lucrărilor de restaurare-reabilitare a Mănăstirii Franciscane din Piața Muzeului, arheologii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca au adus la lumină un mormânt, în care cei găsiți acolo încă se țineau de mână.

Ineditul descoperirii a atras atenția specialiștilor și a presei fiind semnalat și de prestigioasa publicație britanică The Daily Mail iar expoziția a primit numele unor personaje a căror iubire a inspirat scriitori și artișști Romeo și Julieta.

Publicul care participă la spectacolele și evenimentele organizate sau găzduite de Teatrul Național “Marin Sorescu” în perioada 1 februarie -15 martie 2023 este invitat să viziteze expoziția ce cuprinde imagini și panouri informative, puse la dispoziție de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj- Napoca.

Proiectul face parte din programul EDUCĂM ÎMPREUNĂ.

Parteneri instituționali: Muzeul Național Peleș Sinaia, Muzeul de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Inspectoratul Școlar Județean Dolj, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj, Universitatea din Craiova (Facultatea de Științe Sociale și Facultatea de Litere)

Sponsori și Parteneri privați: Domnul Dan Simionescu, Casa de Licitații HISTORIC, Clinica de Stomatologie Dr. Leahu, Craiova, Casa Noastră, Leonidas, Florăria IRIS Craiova

Partener media: Radio România Oltenia Craiova, Comunitatea de Artiști Ilustromania.

Spectacolul ALEGEREA la Castelul PELEȘ

1 Decembrie 2022

La cererea publicului, spectacolul Alegerea în regia semnată de Alexandru Boureanu și Raluca Paun, bazat pe textul scris, în 1960, de Majestățile lor, Regele Mihai I și regina Ana se va juca și mâîne 1 Decembrie 2022 de la ora 17:00 în Sala MAURĂ a Castelului Peleș din Sinaia.

Spectacolul ALEGEREA la Castelul PELEȘ

30 Noiembrie 2022

Spectacolul ALEGEREA în regia lui Alexandru Boureanu și Raluca Paun se va juca în data de 30 Noiembrie 2022 în Sala Maură a Castelului Peleș din Sinaia începând cu ora 17:00. Scenografia spectacolului este realizată de Lia Dogaru, muzica și interpretarea live poartă semnătura lui AG Weinberger iar conceptul video îi aparține lui Florin Constantinescu.

Piesa de teatru care stă la baza spectacolului a fost scrisă în anul 1960, la Versoix (Elveția) de către Majestățile lor Regele Mihai I și Regina Ana.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Claudiu MihailMarian PoliticRaluca PaunGabriel Marciu și copilul Vladimir Politic.

Detalii spectacol aici: https://tncms.ro/spectacole/alegerea/.

Intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile, pe baza de rezervare. Detalii aici: https://peles.ro/evenimente/spectacolul-alegerea/.

Spectacolul ALEGEREA face parte din programul cultural-educațional EDUCĂM ÎMPREUNĂ derulat de Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova, Muzeul National Peles și Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj Napoca pe perioada 2022-2026.

Detalii program aici: https://tncms.ro/educam-impreuna/

Cărți de istorie, Accesorii ochelari, Miniaturi personalități istorice, Semne de carte, Cutiuțe muzicale, Obiecte material didactic, Papetărie, Obiecte decor și multe alte produse personalizate cu referințe istorice și artistice pot fi achiziționate de la

Magazinul de Cadouri

Situat la parterul clădirii Teatrului Național „Marin Sorescu”, în fosta sală Ia te uită, magazinul este deschis zilnic, conform următorului orar:

Luni, Marți 9.00-17.00

Miercuri –Vineri 9.00-21.00

Sâmbătă-Duminică 12.00 -20.00

Plata se poate face în numerar sau cu cardul bancar

Parteneri instituționali

Muzeul Național Peleș Sinaia

Muzeul de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca

Consiliul Județean Dolj

Inspectoratul Școlar Județean Dolj

Universitatea din Craiova

Casa de Licitații Historic

Sponsori

Domnul Dan Simionescu

Clinicile Stomatologice Dr. Leahu

Casa Noastră

Leonidas

Florăria IRIS Craiova

Parteneri Media

Radio România Oltenia Craiova

Un nou partener se alătură programelor și proiectelor culturale inițiate și derulate de Teatrul Național Marin Sorescu : Clinica Stomatologică Dr. Leahu.

Te-ai gandit vreodată ce au în comun teatrul cu stomatologia?

De ce s-ar împrieteni competența cu responsabilitatea, seriozitatea cu empatia, performanța cu emoția autentică ?

Iată câteva răspunsuri:

  • Cultura si Educatia pentru sănătate merg mână în mână, inca de la primul dinte si pe tot parcursul vietii, ne fac să devenim mai stăpâni pe noi, mai determinați!
  • Cu un zâmbet frumos și sănătos, tu, spectator, poți fi o vedetă, alături de actorii care-ți dezvăluie experiențe emoționale unice!

În cadrul programului EDUCĂM ÎMPREUNĂ, specialiștii Clinicii Stomatologice Dr. Leahu Craiova susțin sesiuni de educație stomatologică: periajul dinților, igiena dentară, obiceiuri și deprinderi specifice vârstei mici și mijlocii pentru grupurile de copii care participă la program.

Noaptea muzeelor

Cu o istorie de peste 170 ani, Teatrul Național din Craiova reprezintă un reper important pe harta culturală din România și străinătate.

Începând cu anul 1991, excepționalele spectacole ale lui Silviu Purcărete, „Ubu Rex cu Scene din Macbeth”, „Titus Andronicus”, cu marele actor Ștefan Iordache în rolul principal, și „Phaedra”, „Danaidele”, „Orestia”, „Cum doriți sau Noaptea de la spartul târgului”, „Măsură pentru măsură”, „O furtună”, purtând semnătura aceluiasi mare regizor, au însemnat tot atâtea recunoașteri internaționale, participări la cele mai importante festivaluri ale lumii: Edinburgh, Avignon, Holland Festival de la Amsterdam, Wiener Festwochen de la Viena, Theater Der Welt de la Munchen, Festivalul Shakespeare de la Tokyo, Israel Festival de la Jerusalem, Festivalul de Teatru al Americilor de la Montreal, cel al Artelor de la Melbourne, Festivalul Artelor Scenice de la Sao Paulo, Festivalul Convenţiei Teatrale Europene de la Stockholm, Lincoln Center Festival de la New York, Festivalul Teatrul Naţiunilor de la Seul și multe altele.

În mai 1997, faimoasa revistă britanică „The Stage” scria despre Teatrul Național din Craiova: „Te întrebi uneori dacă această companie nu este cea mai bine alcătuită, de la Berliner Ensemble al lui Brecht, sau poate de la Royal Shakespeare Company a lui Peter Brook!”.

În anul 2016, Teatrul Național „Marin Sorescu” a organizat pentru prima oară în România o ediție a Premiilor Europa pentru Teatru, prestigioasă manifestare teatrală în cadrul căreia sunt acordate „Oscarurile teatrului” european.

Naționalul craiovean este primul teatru din România căruia i s-a conferit decorația „Meritul Cultural” în rang de Comandor, în semn de apreciere deosebită pentru realizările de excepție ale colectivului său (2004). In anul 2020, la implinirea celor 170 ani de existență, teatrul nostru a primit decorația „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, categoria D-Artele Spectacolului, în semn de apreciere pentru contribuția importantă avută la dezvoltarea culturală a țării noastre, pentru dăruirea cu care s-a ilustrat în viața culturală, prin promovarea unei educații artistice de calitate în rândul tinerelor generații dovedind excelența la nivel național și internațional. Tot în 2020, Custodele Coroanei Române, Principesa Margareta, în cadrul unei ceremonii desfășurată la Palatul Elisabeta, a conferit Naționalului craiovean decorația regală „Nihil Sine Deo”.

Un important moment al istoriei recente a Teatrului Național din Craiova îl reprezintă fondarea Festivalului Internațional Shakespeare, în anul 1994 (director-fondator, Emil Boroghină). Primele cinci ediții s-au desfășurat o dată la trei ani, iar din 2006, manifestarea are loc o dată la doi ani. Complexă manifestare culturală, Festivalul Internaţional Shakespeare este privit acum drept unul dintre marile Festivaluri Shakespeare ale lumii, unde s-au jucat excepționale spectacole regizate de Declan Donellan, Eimuntas Nekrosius, Peter Brook, Silviu Purcărete, Robert Wilson, Lev Dodin, Eugenio Barba, Pipo Delbono, Yoshihiro Kurita, Oskaras Khorsunovas, Thomas Ostermeier, Yuri Butusov, Max Webster, Yukio Ninagawa, Robert Lepage.

Din anul 2018, la conducerea artistică a festivalului se află Vlad Drăgulescu, Vice-Președinte al Rețelei Europene a Festivalurilor Shakespeare și Director artistic al Naționalului craiovean.

Ediția cu nr.13 a Festivalului Internațional Shakespeare a oferit publicului  un număr de 160 de evenimente în 20 de spații, indoor și outdoor și a fost urmărită de peste 40.000 spectatori suscitând interesul localnicilor, al turiștilor, al criticilor și jurnaliștilor culturali precum și al invitaților, din toată lumea, prezenți la Craiova.

Fie că a fost vorba despre spectacole de teatru, concerte, proiecții de film sau happening-uri, Shakespeare a cuprins întregul oraș, de la Sala Mare a Teatrului Național „Marin Sorescu”, Teatrul pentru copii si tineret „Colibri”, Filarmonica Oltenia, Casa de Cultură a Studenților și până la Teatrul de Vară din Parcul Nicolae Romanescu, Grădina Botanică. Cartierele, piețele și târgurile Craiovei au intrat în contact cu opera lui Shakespeare grație spectacolelor itinerante prezentate în acest festival. Lansările de carte,conferințele,dezbaterile, comemorările cât și întâlnirile cu marii regizori internaționali au completat în mod organic programul festivalului.

THEATER NETWORKING TALENTS

Un alt eveniment de anvergură internațională organizat de Teatrul Național din Craiova este Festivalul Internațional al Tinerilor Regizori, inițiat în 2017 sub directoratul lui Alexandru Boureanu, eveniment care la prima ediție a reunit facultățile de teatru din România, Bulgaria, Serbia, în dorința de a sublinia potențialul artistic de viitor al școlilor de teatru din România și Europa Centrală și de Est.

Alături de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Universitatea din Craiova Organizatori ai acestui festival au fost Uniunea Teatrală din România, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”(U.N.A.T.C.) și Casa Studenților Craiova.

Obiectivul general al proiectului constă în crearea unei platforme de întâlnire și dialog destinată tinerilor creatori din domeniul artelor spectacolului, axându-se în primul rând în jurul regizorilor de teatru absolvenți în anul curent, prin conceperea şi realizarea unei platforme multimedia online.

O caracteristică importantă a acestui festival o reprezintă potențialul major de integrare in viața socială a tinerilor absolvenți ai unei instituții de învățământ superior prin posibilitatea vizionării spectacolelor de către manageri de instituții, producători de teatru/film, selecționeri de festivaluri in vederea unor colaborării sau angajării acestora.

Anul 2021 a poziționat Naționalul craiovean drept inițiator al unor programe ce impun noi mijloace de comunicare și exprimare artistică atat de necesare in perioade marcate de dezastre sociale și situații in care viața și sănătatea omenirii sunt puse la grea încercare.

Inspirat din Decameronul lui Giovanni Boccaccio, proiectul HEKTOMERON a început în plină pandemie, la jumătatea lunii ianuarie a anului 2021. Timp de 100 de zile, pe website-ul www.hektomeron.com a fost difuzat în regim de livestreaming din Sala Studio a teatrului câte un episod al acestui proiect, fiecare episod reprezentând practic una dintre poveștile din Decameron. Interpretate de toți actorii teatrului, regizate de 100 regizori din 100 țări, cele 100 de episoade au compus instalația performativă prezentată publicului in direct, de pe scena Naționalului, online și cu public în sală, timp de 25 ore .

Probabil cel mai lung spectacol de teatru din istorie, vizionat in peste 160 de țări, HEKTOMERON a primit, în anul 2022, Premiul UNITER pentru Valoarea Proiectului Original. Pagina proiectului: HEKTOMERON – 100 days / 100 stories / 100 directors from 100 countries

Stagiunea teatrală 2022-2023 cuprinde producții apreciate de critici, vizionate de publicul craiovean dar și de cel din București, demers devenit posibil prin intermediul proiectul NAVETA CULTURALĂ, o inițiativă unică în țară, ce menține contactul viu cu publicul din capitală și din orașele regiunii Oltenia.

Titlurile ce țin capul de afiș al stagiunii sunt  OEDIP REGE după Sofocle, regia Declan Donnellan, scenografia Nick Ormerod (Cetățeni de Onoare ai Municipiului Craiova) și  câine cu om.câine fără om , regia Radu Afrim (cele două producții au fost prezentate publicului din București în cadrul  Festivalului Național de Teatru), FEMEIA MĂRII de Henrik Ibsen, regia Andryi Zholdak, RICHARD  III de W. Shakespeare,regia Laszlo Bocsardi, și, nu în ultimul rând, prima premieră a stagiunii 2022-2023 : AVARUL de Molière, regia Felix Alexa spectacol eveniment realizat cu ocazia Anului Molière -400 ani de la naștere.

Lansarea programului EDUCĂM IMPREUNĂ aduce pe scena sălii I.D.Sirbu  cea mai recentă premieră a stagiunii actuale : spectacolul ALEGEREA  după un text scris de Majestățile lor Regele Mihai I și regina Ana, în anul 1960, la Versoix, pus în scenă de Alexandru Boureanu și Raluca Păun.

Odată cu noua stagiune teatrală, se reiau reprezentațiile spectacolelor din stagiunile anterioare care au adus bucurie publicului, unele dintre acestea având premiera in perioada 2020-2021 și, astfel, din cauza restricțiilor impuse de legislația aplicabilă instituțiilor de spectacol, ca rezultat al pandemiei de COVID, nu au putut fi susținute pe scenă.

Repertoriul complet al teatrului și programul de evenimente al acestuia este disponibil  aici  www.tncms.ro

TINERI REGIZORI și SCENOGRAFI ROMÂNI, un proiect ajuns la cea de-a XI-a ediție dorește să sprijine școala românească de regie și scenografie și să propună noi nume, concepte și viziuni artistice în dorința de a asigura continuitatea, dar și revitalizarea teatrului românesc,

Programul 11plus1 independent / contemporan  al Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova are scopul de a susține și încuraja segmentul producțiilor de teatru independent și de dans contemporan, devenind o importantă rampă de lansare pentru tinerii creatori  care au, astfel,  ocazia să performeze pe scena unei instituții culturale profesioniste.

Proiectele inițiate și derulate prin grija Serviciului Dramaturgie al Naționalului craiovean aduc în atenția publicului figuri proeminente din zona poeziei și a dramaturgiei locale și naționale, promoveaza și susțin atât debutul literar  câtr și operele literare consecrate – ADUNAREA POEȚILOR CRAIOVENI și CLUBUL DRAMATURGILOR CRAIOVENI propun dezbateri pe teme de interes pentru spectatorii și iubitorii teatrului în cadrul întâlnirilor, la teatru,  cu personalități marcante ale lumii artistice, literare, științifice, academice, politice, sociale  – ÎNTÂLNIRILE SPECTACTOR

REACȚIE URBANĂ este un proiect de teatru creat special pentru comunitate, o ocazie unică pentru oamenii din orice domeniu de activitate, elevi, studenţi, pensionari, de a cunoaște o producție teatrală dintr-o altă perspectivă decât aceea de spectator.

ACuTE este un nou și inovator proiect de teatru digital care a primit undă verde pentru a „revoluționa” modul în care teatrul și artele spectacolului sunt produse și interpretate în întreaga Europă. Proiectul ACuTE, care este co-finanțat de Uniunea Europeană, reunește 14 organizații europene de top din domeniul teatrului și al cercetării, care au drept scop să dezvolte producții de teatru experimental, folosind tehnologii de pionierat. Noile tehnologii includ roboți, inteligență artificială și „spațiu imersiv de explorare ”, fiecare urmând a fi testate de către diferite organizații pentru a încerca noi moduri de a produce spectacole, de a spune povești pe scenă și de a determina publicul să interacționeze și să relaționeze cu arta.

Programul cultural-educațional EDUCĂM ÎMPREUNĂ se alătură programelor și proiectelor Teatrului Național “Marin Sorescu” aflate în derulare, deschizând, astfel, drumul spre implemnetarea unor proiecte multidisciplinare potrivit proiectului de management aprobat pentru perioada 2022-2027, oferind copiilor și adolescenților din regiunea Oltenia informații și experiențe noi, contribuind, în acest, mod la asigurarea unui proces educațional solid și eficient