Caută
Close this search box.

Poduri de teatru

Poduri de teatru

manifestare dedicată împlinirii a

400 DE ANI DE LA APARIȚIA EDIȚIEI FIRST FOLIO 1623

A OPERELOR COMPLETE ALE LUI WILLIAM SHAKESPEARE

Teatrul Național „Marin Sorescu” și Fundația Shakespeare organizează în perioada 20-23 aprilie 2023 evenimentul internațional PODURI DE TEATRU dedicat împlinirii a 400 de ani de la apariția ediției First Folio 1623 a Operelor Complete ale lui William Shakespeare și a 50 de ani de la inaugurarea actualei clădiri a teatrului.

Desfășurat sub egida Festivalului Internaţional Shakespeare, una  dintre cele mai apreciate manifestări culturale ale României, între 20 și 23 aprilie 2023 vor fi realizate la Craiova poduri temporale și geografice care aduc trecutul în prezent și unesc culturile lumii. Craiovenii vor avea parte de peste 30 de evenimente: spectacole de teatru în sală și în aer liber, lansări de carte și sesiuni de comunicări științifice.

Prin prezența Teatrului Național „Ivan Franko” din Kiev (Ucraina) cu spectacolul „Coriolanus” construim un pod cultural ce va da o voce puternică culturii din țara vecină, trecută prin grele încercări în aceste momente.

În programul celor patru zile sunt incluse spectacolele „Macbeth” de la Flabbergast Theatre din Londra, regizat de Henry Maynard, o producție realizată în parteneriat cu Rețeaua Europeană a Festivalurilor Shakespeare, și „Richard III” pus în scenă de Bocsárdi László la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova. Legate tematic, cele două spectacole vorbesc despre război, crime și trădări, despre brutalități inumane și monstruozități, despre injustiție și despre necesitatea pedepsirii celor ce poartă răspunderea nenorocirilor provocate.

Alături de cele trei reprezentații, în program figurează, tot pentru simbolistica sa, un spectacol invitat din Capitala Culturală a Europei 2023, „Hamlet” de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, în regia Adei Lupu Hausvater, dar și un spectacol de la Flute Theatre din Stradford upon Avon, „Furtuna”, jucat în premieră la Royal Shakespeare Company, dedicat copiilor autiști. Animatorul acestui tip de teatru, actrița Kelly Hunter, a primit recent pentru realizarea acestor spectacole destinate suferinzilor de autism, înalta distincție de Membru al Ordinului Imperiului Britanic conferită de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Zilnic, craiovenii vor lua parte la manifestări teatrale urbane care se vor desfășura în Piața William Shakespeare, Piața Mihai Viteazul, Piața Frații Buzești și Parcul Nicolae Romanescu.

De asemenea, vor avea loc ample conferințe ale unor personalităților teatrale românești de renume internațional, ocazii în care va fi dezbătut inclusiv aportul  culturii craiovene și românești la patrimoniul culturii universale. La evocarea unor personalități precum Liviu Ciulei sau George Banu vor fi prezenți la Craiova reputați oameni de teatru care participă activ de ani buni la prestigiul cultural mondial al orașului nostru.

Biletele au fost puse în vânzare la Agenția teatrală și online, pe https://ebilet.tncms.ro/ebilet

Organizatori: Teatrul Național „Marin Sorescu” și Fundația Shakespeare

Finanțatori: Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Local Craiova, Ministerul Culturii

Parteneri: Institutul Cultural Român, Ambasada Marii Britanii la București, British Council România, Uniunea Teatrală din România și Rețeaua Europeană a Festivalurilor Shakespeare, Institutul Shakespeare de la Stratford-upon-Avon, Universitatea din Birmingham și Universitatea din Craiova.