logo Teatrul National Marin Sorescu
Harta Teatrul National Marin Sorescu

Silviu Purcărete

silviu-purcarete-min

Silviu Purcărete s-a născut în București, România, în 1950 și a studiat regia la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București. De peste douăzeci de ani montează în teatrul românesc și european, în special la Teatrul Național din Craiova, Teatrul Bulandra și Teatrul Național Sibiu. Spectacolele sale au primit numeroase premii și au fost elogiate de critică, atât pe plan național cât și în străinătate, devenind faimoase pentru componenta lor vizuală și tratarea liberă a textelor dramatice.

Silviu Purcărete și-a început cariera la Piatra-Neamț unde a putut experimenta liber și unde a pus în scenă, printre altele, „Romeo și Julieta”.

La sfârșitul anilor 1980 a devenit colaborator și apoi membru al Teatrului Național din Craiova unde una dintre cele mai importante producții ale sale a fost ”Ubu Rex cu scene din Macbeth”. Doi ani mai târziu a devenit directorul Teatrului Bulandra din București. Spectacolele puse în scenă la Craiova  („Piticul din grădina de vară”, „Ubu Rex cu scene din Macbeth”, „Titus Andronicus”, „Phaedra”, „Danaidele”, „Orestia”, „A douăsprezecea noapte”, „Măsură pentru măsură” și „O furtună”) au fost prezentate la numeroase festivaluri de teatru din întreaga lume (Edinburgh, Avignon, Tokyo, Melbourne, Glasgow, Montreal etc).

Spectacolele sale au fost prezentate în numeroase turnee în Marea Britanie: „Decameronul”, „Phaedra” și „Danaidele” (Glasgow), „Orestia” (Lyric Hammersmith), „Ubu Rex cu scene din Macbeth”  (Edinburgh International Festival) și „O furtună” (Nottingham Playhouse).

În 1996 devine director la Centre Dramatique National din Limoges unde pune în scenă „OrestiaTrei surori” și „Dom Juan”.

Operele pe care le-a regizat includ „Boema” (Essen), „Parsifal” (Scottish Opera în co-producție cu WNO), „Roberto Devereux” de Donizetti (Wiener Staatsoper) și„Castor și Polux” de  Rameau (Opera Bonn).

Troilus și Cresida” a reprezentat prima sa întâlnire cu Teatrul „Katona József” din Budapesta. Unul dintre cele mai mari succese ale sale,  „Cumnata lui Pantagruel”, după prozele lui Rabelais, montat la Teatrul Național din Cluj, a fost invitat la numeroase festivaluri internationale (Porto, Roma, Bogotá). În 2004, a pus în scenă „Scapino” pentru Festivalul de Teatru de la Chichester.

A montat de asemenea ”Faust’s Prologue”, prezentat la Festivalul Chalon dans la Rue, și „Faust”, pentru Festivalul de la Sibiu . Spectacolul „Faust”  a fost un mare succes la Edinburgh International Festival în 2009, și a fost urmat de „Călătoriile lui Gulliver” în 2012, „Oidip”, în 2014, pentru Festivalul de la Sibiu și „Povestea prințesei deocheate”, în 2017.

His work has been seen extensively in the UK and includes The Decameron, Phaedra and Aeschylus’ Danaides (Glasgow), Oresteia (Lyric Hammersmith), Ubu Rex with Scenes from Macbeth  (Edinburgh International Festival) and The Tempest (Nottingham Playhouse). In 1996 he became Managing Director of the Centre Dramatique National de Limoges and staged there Oresteia, Three Sisters and Don Juan.

Opera credits include La Boheme (Essen), Parsifal (Scottish Opera co-production with WNO), Donizetti’s Roberto Devereux (Wiener Staatsoper) and Rameau’s Castor et Pollux (Opera Bonn).

Troilus and Cressida represented his first meeting with the company of the Katona József Theatre, Budapest.

One of his most successful productions, La Cousine de Pantagruel, created at the National Theatre of Cluj, and freely adapted from Rabelais’ novel, was invited to several international festivals (Porto, Rome, Bogotá).

In 2004 he directed Scapino at the Chichester Festival Theatre.

He also created Faust’s Prologue, presented at the Festival Chalon dans la Rue, and Faust, for the Sibiu Festival. His performance of Faust  was a great success at the Edinburgh International Festival in 2009, and was followed by his Gulliver’s Travels, in 2012, Oidip, in 2014, for the Sibiu Festival, and The Scarlet Princess in 2017.