Search
Close this search box.

Silviu Purcărete

Născut în București, pe 5 aprilie 1950.

A studiat regia la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București, în 1974, clasa profesor Valeriu Moisescu. După colaborările cu Teatrul din Piatra Neamț (Romeo and Julieta de Shakespeare, Piațeta de Carlo Goldoni) și Teatrul din Constanța (Ecuba de Euripide, Miles Gloriosus de Plaut), începând din 1978 lucrează la Teatrul Mic din București (Richard al III-lea de Shakespeare, Diavolul și bunul Dumnezeu de J.P. Sartre, Nebuna din Chaillot de Jean Girodoux, Politica de Theodor Mănescu) și devine profesor la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. În anul 1992 e numit director artistic al Teatrului Bulandra din București.

De-a lungul carierei sale a lucrat pentru Royal Shakespeare Company și Nottingham Playhouse (Anglia), Burgtheater (Austria), Det Norske Teatret (Norvegia), Teatrul Național São João (Portugalia), Teatrul Național din Bergen (Norvegia), Teatrul „Katona József” din Budapesta, Teatrul Național Budapesta și Teatrul „Csokonai 10” din Debrecen (Ungaria), La Comédie de Saint-Etienne (Franța), Teatrul „Vakhtangov” din Moscova și Baltic House Theatre Company din Sankt Petersburg (Russia), Teatrul Metropolitan Tokyo (Japonia), precum și pentru Operele din Bonn, Glasgow, Cardiff, Viena, Nancy, Essen, Budapesta, București, Timișoara. În 1996 devine director la Centre Dramatique National din Limoges unde a pus în scenă „Orestia”, „Trei surori” și „Dom Juan”. Tot aici a creat o școală pentru tineri actori. Din 2003, Silviu Purcărete este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa.

De renumele său se leagă succesele internaționale ale Naționalului craiovean – în peste 100 de participări, cu 328 de spectacole prezentate în 37 de țări din Europa, America, Asia, Australia și Africa. Creațiile lui Silviu Purcărete au fost încununate numai la Craiova cu 75 de premii naționale și 15 mari premii internaționale și au fost elogiate de critică, în țară cât și în străinătate, devenind faimoase pentru componenta lor vizuală și tratarea suplă a textelor dramatice. La sfârșitul anilor ’80, Silviu Purcărete a devenit colaborator și apoi membru al Teatrului Național din Craiova, unde a montat spectacole de intens rafinament artistic: „Piticul din grădina de vară” de D.R. Popescu (1989), „Ubu Rex cu scene din Macbeth” după Alfred Jarry și W. Shakespeare, (1990), „Titus Andronicus” de W. Shakespeare (1992), „Phaedra” după Hippolytos de Euripide și Phaedra de Seneca (1993), „Danaidele” după Eschil (1995), „Orestia” după Eschil (1998), „Cum doriți sau Noaptea de la spartul târgului” după W. Shakespeare (2004), „Măsură pentru măsură” de W. Shakespeare (2008), „O furtună” de W. Shakespeare (2012).

Spectacolele regizate la Craiova au fost prezentate în turnee în Marea Britanie: „Decameronul”, „Phaedra” și „Danaidele” (Glasgow), „Orestia” (Barbican Centre Londra), „Ubu Rex cu scene din Macbeth” (Edinburgh International Festival, „O furtună” (Nottingham Playhouse), „Titus Andronicus” (Japonia), dar și în SUA („Danaidele”, Lincoln Center), Brazilia, Coreea de Sud, Olanda, Danemarca, Irlanda, Italia, Polonia („Danaidele”).

Silviu Purcărete a realizat numeroase spectacole în teatre din țară (selectiv): Richard al III-lea de Shakespeare, Diavolul și bunul Dumnezeu de J.P. Sartre, Politica de Theodor Mănescu, Mielul turbat de Aurel Baranga (Teatrul Mic), Decameron 649, după Giovanni Boccaccio (Teatrul „Anton Pann”, Râmnicu Vâlcea), Victor sau copiii la putere de Roger Vitrac, Gianni Schicchi de Giacomo Puccini, Cumnata lui Pantagruel după Rabelais (în coproducție cu Compania „Silviu Purcărete”, Lyon), Macbett de Eugène Ionesco (Teatrul Maghiar de Stat Cluj), Moliendo Café de Silviu Purcărete. Fuchsiada după Urmuz (Teatrul German de Stat Timișoara & Teatrul Maghiar de Stat Timișoara), Iuliu Cezar de W. Shakespeare (Teatrul Maghiar de Stat Cluj), Ce nemaipomenită aiureală de E. Ionesco, Amphitryon de Molière (Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj), Pilafuri şi parfum de măgar, după O mie şi una de nopţi, Cumnata lui Pantagruel după prozele lui François Rabelais, Aşteptându-l pe Godot de Samuel Beckett, Faust de J. W. Goethe (2007 – spectacol care a obţinut un notabil succes la Edinburgh în 2009), Lulu de Frank Wedekind, Metamorfoze după Ovidiu, Călătoriile lui Gulliver după Jonathan Swift, D’ ale carnavalului după I. L. Caragiale, Povestea prințesei deocheate, scenariu original de Silviu Purcărete după piesa kabuki a lui Tsuruya Namboku al IV-lea – Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, Cafeneaua de Carlo Goldoni, Pălăria florentină de Eugène Labiche, Uriaşii munţilor după Luigi Pirandello, Plugarul și moartea după Johannes von Teppl, Familia Cenci de Antonin Artaud, O tragedie veninoasă după Thomas Middleton – Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Iași, Gertrude de Radu F. Alexandru (Teatrul Național „I.L. Caragiale” București), Lexiconul amar după basmul Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte de Petre Ispirescu (Teatrul „Odeon”).

Montări în străinătate:

Trei surori de Cehov, Dom Juan de Molière, Orestia de Eschil (Théâtre de l’Union – Centre Dramatique National du Limousin), Decameronul, Phaedra și Danaidele (Glasgow), Orestia (Lyric Hammersmith Theatre), Ubu Rex (Edinburgh International Festival), Furtuna (Nottingham Playhouse, Teatrul Naţional São João, Portugalia), Macbett de Eugen Ionescu pentru Royal Shakespeare Company. Troilus și Cresida a fost prima sa colaborare cu Teatrul Katona József din Budapesta. Spectacolul a fost prezentat în 2006 la București în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare.

Spectacole de operă (selectiv):

Scapin deceit’s de Moliere (Opera Debrecen), La boheme (Essen), Doctor Zhivago (Theater Regensburg), Parsifal (Scoția), Roberto Devereaux (Viena), Die Bakchen de Euripide, Satyagraha de Philip Glass (Opera din Bonn), Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti, Castor & Pollux, Visul unei nopți de vară (Bonn), L’artaserse de Leonardo da Vinci (Opera Națională Lorraine), Despre dragoste și alți demoni de Peter Eötvös Glyndebourne Opera Festival Anglia, Evgheni Oneghin de Piotr Ceaikovski (Opera Bonn), Turandot de Puccini (Theater Bonn), The Fiery Angel de Serghei Prokofiev (Opera Debrecen), Aleko și Francisa da Rimini (Buenos Aires), Carmen de Bizet  (Opera Națională Timișoara), Lohengrin de Richard Wagner (Opera Națională București).

Premii și distincții (selectiv):  

Premiul ATM pentru regie, 1982, 1986, 1988, Marele Premiu al UNITER 1989, Premiul criticii și Premiul pentru excelență artistică al Fundației Hamada (Festivalul internațional de la Edinburgh, 1991), Premiul pentru cel mai bun spectacol străin la Festivalul Americilor de la Montreal (1993), Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală, spectacolul Furtuna, 1995, Nottingham Playhouse), Premiul criticii la Festivalul de teatru de la Dublin (1996), Premiul special al juriului la Festivalul Internațional Shakespeare, Gdansk (2006), Premiul Cununa de Aur la Festivalul MESS Sarajevo (2006), Premiul Herald Angel acordat de Bank of Scotland (2012), Premiul Europa pentru Teatru – Premiul special, Craiova 2016. Premiul UNITER pentru Cea mai bună regie (1993, 2005, 2023); Premiul UNITER pentru Excelență (1997 și 2010 –împreună cu Helmut Stürmer, Lia Manțoc, Vasile Şirli și Andu Dumitrescu, din echipa spectacolului „Faust”); Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol (2014, 2022), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2017). Premiul pentru cea mai bună producție de operă la Armel Opera Festival (Ungaria) pentru spectacolul L’ange de feu de Serghei Prokofiev.

În 2012 a regizat filmul „Undeva la Palilula”, distins cu șapte premii la Gala Gopo și deținător al Premiului pentru cel mai bun lungmetraj de debut în cadrul Festivalul Filmului Sud-Est European (Los Angeles, 2013).Ordinul Steaua României în grad de Comandor (2000). Doctor Honoris Causa al Universității din București (2019) și al Universității Lucian Blaga din Sibiu (2022), Chevalier des Arts et des Lettres, Franţa. Prezent în „Dictionnaire encyclopedique du théâtre a travers le monde” (Michel Corvin/ Edition Bordas/ SEJER, Paris 2008).