Caută
Close this search box.

Anomalia – spectacol în premieră

Premiera spectacolului A N O M A L I A

Pe 20 si 21 octombrie, de la ora 19:00, la sala „Amza Pellea” a Teatrului Național „Marin Sorescu” va avea loc mult așteptata premieră a spectacolului Anomalia, regia Natasza Sołtanowicz, o producție a Naționalului craiovean și a colectivului artistic polonez [in between].

Publicul din Craiova a cunoscut-o pe Natasza Sołtanowicz în anul 2019, la Festivalul Theater Networking Talents (TNT), un proiect cultural dedicat școlilor de teatru din România și din câteva țări europene. Ea a prezentat atunci spectacolul „Weirdos” care i-a adus Marele Premiu al Festivalului, ce consta în posibilitatea de a monta un spectacol la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova. Din cauza pandemiei de COVID-19, proiectul a fost amânat de mai multe ori și a fost reluat în anul 2023. Finalizarea lui va avea loc odată cu premiera spectacolului ANOMALIA.

Din echipa de creație a spectacolului fac parte: Natasza Sołtanowicz- concept, regie, muzică, coregrafie, Joanna Kowalska- text, dramaturgie, Marianna Syska decor și costume, Grzegorz Bieńko- aranjamente muzicale, sound design și Iulia Gheorghiță- traducere.

Pe scenă vor urca actorii: Monica Ardeleanu, Ștefan Cepoi, Iulia Colan, Ramona Drăgulescu, Cătălin-Mihai Miculeasa, Costinela Ungureanu, Cătălin Vieru, Nicolae Vicol, Petronela Zurba.

 

Sinopsis

Lumea modernă se schimbă într-un ritm alarmant. În ultimii ani suntem expuși la incert, neașteptat, necunoscut. În lumea anomaliilor, am fost forțați să părăsim zona noastră de confort și să ne adaptăm indiferent de situație.

Anomalia este un spectacol despre nouă persoane diferite în momente de criză și reacțiile lor la anomalii imprevizibile care le vor răscoli viața de zi cu zi. În acest spectacol atrăgător, muzical și poetic, fragmentele electronice sunt combinate cu melodii polifonice. Actorii dansează coregrafii dinamice în ritmul textului poetic inspirat de teatrul absurdului.

[in between]

Fondatorii sunt Natasza Sołtanowicz, Joanna Kowalska, Marianna Syska și Grzegorz Bieńko. Ei creează spectacole care provoacă convențiile bine stabilite, cu accent principal pe imagine și muzică. Limbajul metaforic și imaginarul poetic sunt elementele lor remarcabile. În textele lor poetice pentru scenă, grupul gravitează către subiecte precum identitatea umană în lumea incertă contemporană, percepția timpului și relația oamenilor cu mediul înconjurător. Sunt puternic inspirați de povești populare și diferite mituri. [in between] produce spectacole atât în teatre, cât și în afara scenei, dedicate copiilor, adolescenților și adulților. În viitor, ei plănuiesc să organizeze și spectacole de operă și concerte.

Natasza Sołtanowicz

Regizoare poloneză, compozitoare și animatoare culturală. Absolventă a Academiei Naționale de Artă Teatrală din Cracovia în 2020. Ea este principalul fondator al colectivului [in between] care a realizat multe spectacole în teatrele poloneze și pe scene alternative. Ea își creează spectacolele folosind muzică, arte vizuale, mișcare, cuvinte, dinamică și ritm. Natasza lucrează pe toate elementele simultan, motiv pentru care lucrările ei devin, în cele din urmă, multidimensionale și necesită citire „între rânduri”. Activitatea teatrală a Nataszei este susținută de educația sa muzicală și de mulți ani de practică în dans, ceea ce îi permite să scrie muzică, să învețe actorii să cânte și să creeze coregrafii. A făcut multe asistențe de regie, inclusiv de două ori alături de regizorul Mariusz Treliński în timpul producției unui spectacol de operă. Sezonul viitor, ea va regiza independent un spectacol de operă la Teatr Wielki – Opera Națională Poloneză.
Spectacolul ei „Weirdos” a fost prezentat la Festival d’Avignon OFF din Franța, a câștigat și Grand Prix Award la Festivalul PRO-CONTRA de la Szczecin și Premiul cel mare al festivalului Theater Networking Talents organizat de Teatrul Național Marin Sorescu. În 2018, Natasza a primit cu premiul Ministrul Culturii pentru realizări artistice remarcabile. În anul 2020, a primit o bursă în Programul Ministrului Culturii „Polonia tânără”.

Următoarele reprezentații sunt programate pe 4, 17, 30 noiembrie 2023, de la ora 19:00.

Proiect implementat împreuna cu Goethe Institute și cofinanțat de Uniunea Europeană. Opiniile exprimate în proiect nu reprezintă opinia oficială a Uniunii Europene.

Biletele s-au pus în vânzare online https://ebilet.tncms.ro/ebilet si la Agenția teatrală.

Contact Agenția teatrală:
Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 11, în clădirea teatrului
Telefon: 0251.413.677
Program: Luni – Vineri: 11:00 – 19:00;  Sâmbătă – Duminică: 12:00 – 19:00

TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA

https://tncms.ro

https://www.facebook.com/tncms.oficial

https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova

Alte articole