Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova anunță premiera spectacolului Cântăreața cheală (de Eugène Ionesco) vs. Momente și schițe (de I. L. Caragiale), regia Alexandru Boureanu, care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, pe 14 și 15 mai 2021, ora 19:00, la sala Atelier (Pictură).
Proiectul interdisciplinar Cântăreața cheală vs. Momente și schițe, aduce împreună Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, Departamentul de Arte al Facultății de Litere a Universității din Craiova și Universitatea Națională de Arte din București.
Studenții Departamentului de Arte al Universității din Craiova, sub îndrumarea prof. univ. dr. Alexandru Boureanu, vor juca pe scena Sălii Atelier (Pictură) într-o producție deosebită, inedită – Cântăreața cheală de Eugène Ionesco, traducerea Vlad Russo și Vlad Zografi vs. Momente și schițe de I. L. Caragiale. Scenografia este semnată de Vanessa Beca. Conducerea și compozițiile muzicale îi aparțin lect. univ. dr. Octavian Gorun.
Universitatea Națională de Arte din București participă în acest proiect cu lucrările masteranzilor din anul II, specializarea Grafică, lucrări ce ilustrează conceptul lor de afiș al proiectului. Aceste lucrări se vor aduna într-o expoziție al cărei vernisaj va avea loc în seara premierei spectacolului, de la ora 18:00.
Spectacolul reprezintă lucrarea de licență a studenților din anul III – Actorie și stagiul de practică al masteranzilor – anul II, Arta Actorului.
Din distribuție fac parte: Ovidiu CÂRSTEA, Roxana MUTU, Cătălin BLENDEA, Alexandra MIHALCEA, Irina DANCIU, Gabriela POPESCU, Mihai VIȚĂ, Adelina GALICEANU, Iarina ZIDARU, Alexandru PURCARU, Andreea ILIE, Delia TOADER, Jana ČEKLANOVIĆ (vioară). Stagiu de practică: Vlad BURDUȘEL, Simona GRÎCLEANU, Ioana STAMA, Cătălina VÎNĂTORU.
Sinopsis
Interior burghez englezesc, cu fotolii englezești. Seară englezească. Domnul Smith, englez, în fotoliul lui englezesc, încălțat cu papuci englezești, fumează din pipa sa englezească și citește un ziar englezesc lângă un șemineu englezesc în care arde un foc englezesc. Poartă ochelari englezești, mustăcioară căruntă englezească. Alături de el, într-un alt fotoliu englezesc, Doamna Smith, englezoaică, cârpește ciorapi englezești. Moment prelungit de tăcere englezească. Șaptesprezece bătăi englezești de pendulă englezească.
Domnul și doamna Smith, o familie tradițională din Londra, îi au ca invitați la masă pe domnul și doamna Martin. Căpitanul de pompieri îi va lua prin surprindere cu vizita sa, în mod deosebit pe menajera lor, Mary, care se pare că este o cunoștință a acestuia.
Pendula, reprezentare a timpului, nu arată niciodată ora după cum ar trebui, ba chiar se oprește din când în când și ne dezvăluie momente dintr-o lume blocată în vremea lui Caragiale.
Ce este cu adevărat absurd? Textul lui Ionesco, oamenii de altă dată, oamenii de azi? Sau…
Cele două reprezentații programate sunt SOLD OUT. Programul complet al lunii mai este disponibil pe www.tncms.ro.
TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA
https://tncms.ro/nou
https://www.facebook.com/tncms.oficial
https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova