Caută
Close this search box.

Silviu Purcărete

Societar de onoare al Teatrului Național „Marin Sorescu” (2004)

Născut în București, pe 5 aprilie 1950. A studiat regia la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București, în 1974. De renumele său se leagă succesele internaționale ale Naționalului craiovean all around the world. Spectacolele regizate la Craiova au primit numeroase premii și au fost elogiate de critică, în țară cât și în străinătate, devenind faimoase pentru componenta lor vizuală și tratarea suplă a textelor dramatice.

La sfârșitul anilor ’80, Silviu Purcărete a devenit colaborator și apoi membru al Teatrului Național din Craiova, unde a pus în scenă spectacole de un flamboaiant rafinament artistic: „Piticul din grădina de vară”, „Ubu Rex cu scene din Macbeth”, „Titus Andronicus”, „Phaedra”, „Danaidele”, „Orestia”, „A douăsprezecea noapte”, „Măsură pentru măsură”, „O furtună”. Majoritatea au fost prezentate la numeroase festivaluri de teatru din întreaga lume – Edinburgh, Avignon, Tokyo, Melbourne, Glasgow, Montreal, Viena, Tel Aviv ș.a. Spectacolele sale au fost prezentate în turnee în Marea Britanie: „Decameronul”, „Phaedra” și „Danaidele” (Glasgow), „Orestia” (Barbican Centre Londra), „Ubu Rex cu scene din Macbeth” (Edinburgh International Festival, „O furtună” (Nottingham Playhouse), dar și în SUA.

În 1996 devine director la Centre Dramatique National din Limoges unde pune în scenă „Orestia”, „Trei surori” și „Dom Juan”.

Din 2003, Silviu Purcărete este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa. Doctor Honoris Causa al Universității din București (2019).

Premii (selectiv): Premiul criticii și Premiul pentru excelență artistică al Fundației Hamada (Festivalul internațional de la Edinburgh, 1991), Premiul pentru cel mai bun spectacol străin la Festivalul Americilor de la Montreal (1993), Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală, 1995), Premiul criticii la Festivalul de teatru de la Dublin (1996), Premiul special al juriului la Festivalul Internațional Shakespeare, Gdansk (2006), Premiul Cununa de Aur la Festivalul MESS Sarajevo (2006). A primit numeroase premii FNT pentru spectacole și regie. Ordinul Steaua României în grad de Comandor (2000).

 

„Deşi spectacolul lui Silviu Purcărete Ubu Rex cu scene din Macbeth pe care Teatrul Naţional Craiova din România l-a adus la Empire Theatre din Edinburg nu poate să prevadă evenimentele curente, el făureşte legături puternice între Jarry, Shakespeare şi rapacitatea brutală a regimului Ceauşescu. Acest spectacol spune mult despre maturitatea teatrului românesc care poate lua peste picior răul recent îndurat. Măiestria lui Purcărete este de a fi legat trei lumi diferite, sugerând că urâţenia morală şi un egoism în ascensiune formează rădăcina pătrată a tiraniei. Aşa se face că o seară magnifică şi îndrăzneaţă a devenit în lumina ştirilor la zi despre puciul de la Moscova, de o profeţie care-ţi dă fiori”.

                                                      Michael Billington, „The Guardian”, 20 august 1991

„Etalând o distribuţie puternică, Purcărete echilibrează neconvenţionalul cu durerosul. El sfidează în continuare convenţiile, creând astfel un parcurs fascinant şi făcând din Titus-ul său, alături de Ubu Rex şi Phaedra, încă un jalon bine definit al unei cariere extraordinare. Sunt momente când stai şi te întrebi dacă această companie nu este cea mai bine alcătuită de la Berliner Ensamble a lui Brecht, sau poate de la Royal Shakespeare Company a lui Peter Brook.”

                                    Phil Gibby, „The Stage, 29 mai 1997

„Pentru şovinii şi xenofobii casnici care credeau în imaginea teatrului britanic ca fiind cel mai bun din lume, uimitoarea versiune a trilogiei eschiliene Orestia, realizată de Silviu Purcărete cu Teatrul Naţional din Craiova – România, ar trebui să-i zdruncine, să vină ca o lovitură. Această versiune românească a Orestiei face drama clasică greacă să vibreze înfricoşător, astăzi.”

                                                 Nicolas de Jongh, „Evening Standard”, 13 octombrie 1998