Născut în București, pe 5 aprilie 1950. A studiat regia la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București, în 1974. După absolvire, a fost, pe rând, regizor pentru teatrele din Piatra Neamț, Constanța, București, Craiova și Sibiu, profesor în cadrul Academiei de Teatru și Film din București și manager al Teatrului „Bulandra” din București. De-a lungul carierei sale a lucrat pentru Royal Shakespeare Company și Nottingham Playhouse (Anglia), Burgtheater (Austria), Det Norske Teatret (Norvegia), Teatrul Național São João (Portugalia), Teatrul Național din Bergen (Norvegia), Teatrul „Katona József” din Budapesta, Teatrul Național Budapesta și Teatrul „Csokonai 10” din Debrecen (Ungaria), La Comédie de Saint-Etienne (Franța), Teatrul „Vakhtangov” din Moscova și Baltic House Theatre Company din Sankt Petersburg (Russia), Teatrul Metropolitan Tokyo (Japonia), precum și pentru Operele din Bonn, Glasgow, Cardiff, Viena, Nancy, Essen. În 1996 devine director la Centre Dramatique National din Limoges unde a pus în scenă „Orestia”, „Trei surori” și „Dom Juan”. Din 2003, Silviu Purcărete este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa.
De renumele său se leagă succesele internaționale ale Naționalului craiovean all around the world. Spectacolele regizate la Craiova au primit numeroase premii și au fost elogiate de critică, în țară cât și în străinătate, devenind faimoase pentru componenta lor vizuală și tratarea suplă a textelor dramatice. La sfârșitul anilor ’80, Silviu Purcărete a devenit colaborator și apoi membru al Teatrului Național din Craiova, unde a montat spectacole de indubitabil rafinament artistic: „Piticul din grădina de vară” (1989) „Ubu Rex cu scene din Macbeth” (1990), „Titus Andronicus” (1992), „Phaedra” (1993), „Danaidele” (1995), „Orestia” (1998) , „A douăsprezecea noapte” (2005), „Măsură pentru măsură” (2008), „O furtună” (2012). Majoritatea spectacolelor sale au fost prezentate la numeroase festivaluri de teatru din întreaga lume – Edinburgh, Avignon, Tokyo, Melbourne, Bath, Glasgow, Montreal, Viena, Varna, Gdansk, Tel Aviv, Sarajevo ș.a.
Spectacolele montate la Craiova au fost prezentate în turnee în Marea Britanie: „Decameronul”, „Phaedra” și „Danaidele” (Glasgow), „Orestia” (Barbican Centre Londra), „Ubu Rex cu scene din Macbeth” (Edinburgh International Festival, „O furtună” (Nottingham Playhouse), „Titus Andronicus” (Japonia), dar și în SUA („Danaidele”), Brazilia, Coreea de Sud, Olanda, Danemarca, Irlanda, Italia, Polonia („Danaidele”).
Premii și distincții (selectiv): Premiul criticii și Premiul pentru excelență artistică al Fundației Hamada (Festivalul internațional de la Edinburgh, 1991), Premiul pentru cel mai bun spectacol străin la Festivalul Americilor de la Montreal (1993), Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală, 1995), Premiul criticii la Festivalul de teatru de la Dublin (1996), Premiul special al juriului la Festivalul Internațional Shakespeare, Gdansk (2006), Premiul Cununa de Aur la Festivalul MESS Sarajevo (2006), Premiul Herald Angel acordat de Bank of Scotland (2012), Premiul Europa pentru Teatru – Premiul special, Craiova 2016. A primit numeroase premii UNITER pentru spectacole și regie. Premiul UNITER pentru Cea mai bună regie (1993, 2005, 2023); Premiul UNITER pentru Excelență (1997 și 2010 –împreună cu Helmut Stürmer, Lia Manțoc, Vasile Şirli și Andu Dumitrescu, din echipa spectacolului „Faust”); Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol (2014, 2022), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2017). În 2012 a regizat filmul „Undeva la Palilula”, distins cu șapte premii la Gala Gopo și deținător al Premiului pentru cel mai bun lungmetraj de debut în cadrul Festivalul Filmului Sud-Est European (Los Angeles, 2013).Ordinul Steaua României în grad de Comandor (2000). Doctor Honoris Causa al Universității din București (2019) și al Universității Lucian Blaga din Sibiu (2022).
Luni-Vineri: 11:00- 19:00
Sâmbătă: 12:00- 19:00
Duminică: închis