De: alini/Alina Medoia (text, regie, actorx), Ioana Chițu (actriță), Sofia Zadar (actor, muzică), alex horghidan (grafică, scenografie), Mișa Dumitriu (grafică, scenografie). echipă: Raluca Ghența, Luca Istodor, Carolina Vozian, Lavinia Ionescu, Beatrice Sauvage.
PLUTA este un spectacol-manifest de emancipare feministă anti-violență.
PLUTA desfășoară, chestionează și deznoadă o dinamică dezechilibrată de putere, în care abuzul și violența psihologică se insinuează treptat, în feluri subtile, până împânzesc aproape fiecare interacțiune și acaparează sănătatea mintală a supraviețuitoarei.
Printr-un spectacol de teatru-în-teatru, PLUTA relevă și deconstruiește un tip de agresiune mai puțin vizibilă, dar prezentă în diverse medii de muncă artistică și educațională – violența psihologică care apare în relații de putere, adesea între persoane tinere profesioniste și persoane în poziție de profesor/mentor/ghid.
PLUTA arată cum patriarhatul este un sistem socio-politic propice de dezlănțuire a violenței în formele sale multiple și cât de periculos poate fi acest tip specific de abuz, tocmai prin invizibilitatea și normalizarea sa socio-culturală, încă din copilărie.
PLUTA încurajează empatia, emanciparea, solidaritatea și ruperea tăcerii despre violența psihologică.
Ești ca o stea de mare între alte stele de mare
Ținute de apăSau ca o frunză pe lac
Sau ca și cum faci slalom lin printre planete și sisteme solare
Sau ca în rarele momente când avem încredere și ne lăsăm pe spate, ne lăsăm duse
Când ne bucurăm că suntem aici în apa asta cu burta-n sus.
violența e distrugerea a toate astea
violența e transversală
violența e patriarhală
și oricine a internalizat sisteme de putere, de autoritate, ierarhii, adică fiecare dintre noi – e capabil de violență
doar că unele persoane o primesc mai mult.
dacă sunt femei, dacă sunt copii, dacă dau semne de ce e înțeles ca fragilitate, dacă sunt diferiți în orice fel față de normă violența psihologică e extrem de periculoasă fiindcă se vorbește despre ea puțin fiindcă supraviețuitoarele cred că o merită și își pierd din ce în ce mai mult sentimentul propriei identități cine sunt? ce îmi place?ce vreau Eu? asta e gândul meu?al cui e gândul asta? Când recunoaștem violența, ne recăpătam puterea. La finalul reprezentației, va avea loc un Q&A cu echipa spectacolului. Turneu în orașele: Sibiu (Facultatea de Litere și Arte – Studio CAVAS), Târgu Mureș (Universitatea de Arte), Cluj (Facultatea de Teatru și Film – Studio HARAG), Craiova (Teatrul Național „Marin Sorescu”), București. Parteneri proiect: Facultatea de Litere și Arte Sibiu, Teatrul Național Marin Sorescu Craiova, Facultatea de Film Universitatea Babeș-Bolay Cluj Napoca, Universitatea de Arte din Târgu Mureș, Centrul Național al Dansului București (CNDB), Asociația Front, Literatură și Feminism, Reconectat, Centrul FILIA, CUTRA, F-Sides Cineclub, Tempo Loops.
Spectacolul face parte din proiectul „PLUTA- turneu despre perpetuarea violenței psihologice în mediile artistice”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.
Luni-Vineri: 11:00- 19:00
Sâmbătă: 12:00- 19:00
Duminică: închis