Concept și coregrafie: Igor Koruga
Dramaturgie și text: Dimitrije Kokanov
Muzică: Vladimir Pejković
Light design: Boris Butorac
Performeri: Mariana Gavriciuc, Tamara Pjević, George Alexandru Pleșca, Hunor Joseph Varga, Jakša Filipovac
Foto: Igor Koruga
Producție: Marijana Cvetković, Olivera Kecojević, Teona Milićević, Station Service for contemporary dance
Co-producție: Centrul Național al Dansului București & Brain Store Project Foundation Sofia through South-East European Dance Stations (SEEDS), APAP-Feminist Futures, grantul de mobilitate Culture moves Europe & Goethe-Institute; programul Creative Europe al Uniunii Europene; Ministerul Culturii al Republicii Serbia; Rezidența TanzFabrik Berlin e.g.; Programul de rezidențe Tenerife LAV;
Mulțumiri: Magacin Cultural Center Belgrade; Atelje 212 Theatre Belgrade;
// spectacol de dans contemporan // Serbia // durata 60 min.
// spectacol recomandat publicului cu vârsta peste 18 ani
Acest spectacol de dans analizează critic diverse mecanisme normative, de oprimare, control și exploatare a sferei personale – gen, sexualitate, dorință, sentimente, corp – în care capitalismul, patriarhatul și alte sisteme de represiune se intersectează și interacționează astăzi. Pornind de la cadrul teoretic al marxismului queer, care examinează conjuncțiile dintre capitalism, lupta de clasă, cultura queer și pune sub semnul întrebării analizele tradiționale marxiste și politicile queer, acest performance subliniază fluiditatea și complexitatea identității, ca punct de plecare pentru o analiză critică și contemplarea unui viitor just.
Prin analizarea comparativă a intersecțiilor culturii queer, artei și ideologiei marxiste din cadrul societăților socialiste/comuniste și capitaliste (Iugoslavia, România, Rusia, SUA, Marea Britanie) – cercetarea coregrafică și construcția materialului de mișcare au avut loc într-o zonă de explorare a unor practici artistice care s-au îndreptat, de-a lungul timpului, împotriva dogmatismului social și de stat, hegemoniei, autoritarismului și depolitizării.
Exemplele studiate includ: practica somatică a dansurilor partizane în Iugoslavia interbelică; tehnici artistice de performance din contracultura punk, noua artă conceptuală și pop-art în Iugoslavia socialistă; opoziţia queer-artistică în România comunistă; practicile queercore ale noii stângi americane etc. Lucrarea explorează moștenirea emancipării queer printr-un proces continuu de constituire și deformare a rezistenței influențate atât de societățile „liberale” occidentale, cât și de valorile socialiste pentru o societate justă.
Această lucrare a fost produsă cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acesteia nu reflectă în niciun mod poziția oficială a Uniunii Europene.
Spectacolul Unstable Comrades este prezentat în cadrul Festivalului de Dans Contemporan CONNECT, ediția a III-a, produs de Asociația Delazero, cu sprijinul Teatrului Național ”Marin Sorescu” Craiova și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Luni-Vineri: 11:00- 19:00
Sâmbătă: 12:00- 19:00
Duminică: închis