Concept și coordonare proiect: Vlad Drăgulescu
Actori, regizori invitați și vizionare episoade: https://hektomeron.com/our-artistic-team/
Echipa tehnică a proiectului: https://hektomeron.com/team/
Serviciul Dramaturgie : Nicolae Coande, Hariclea Nicolau, Claudia Gorun, Deniza Pârlogea
Serviciul Actori: Andreea Crișu
Documentare, PR și Comunicare: Irina Cârneanu, Luana Neghea, Iolanda Mănescu, Silvia Năstasie
Head of Communications: Bianca Boitan
Grafică și DTP: Roxana Banterle
Montaj video: Orlando Edward
Expert Juridic: Hortensia Mitreanu
Expert financiar: Constantin Trană
Spectacolul începe în data de 21 Iunie 2021, ora 19:00 și se încheie in data de 22 Iunie 2021, după ora 20:00
Durata spectacol: 25 ore plus pauze tehnice (accesul publicului in sala de spectacol este nelimitat pe toată perioada proiectului, in baza biletului de intrare și cu respectarea normelor sanitare de protecție anti Covid in vigoare și a indicațiilor personalului de sală)
Pagina oficială a proiectului: https://hektomeron.com/
Teatrul Național „Marin Sorescu” vă invită să participați la ceea ce este, probabil, cel mai lung și cel mai complex performance teatral din lume, Ziua Hektomeron/Hektomeron Day. Începe în seara zilei de luni, 21 iunie 2021, și va fi prezentat timp de 25 de ore pe scena sălii „Amza Pellea” a teatrului, într-un maraton artistic care se vrea o radiografie a lumii contemporane. Un manifest ca și un credo artistic – lumea este suma identităților și acțiunilor noastre.
Un proiect născut din dorința de a ieși dintre zidurile ridicate de virusul care a condamnat la recluziune forțată în întreaga lume. O idee originală aparținând lui Vlad Drăgulescu, directorul artistic al teatrului craiovean.
În realizarea acestui spectacol și a platformei Hektomeron (www.hektomeron.ro) vor fi implicați, până la final, peste 400 de artiști din 100 de țări. Pentru această reprezentație record, actorii teatrului nostru, alături de cei 100 de regizori, au creat în prima parte a proiectului (15 ianuarie-24 aprilie 2021) cele 100 de episoade din care este compus evenimentul. Timp de 100 de zile, aceștia au reușit să atragă atenția a sute de mii de oameni din peste 160 de țări.
Născut în contextul pandemic actual, proiectul Hektomeron are la bază Decameronul lui Giovanni Boccaccio, scris acum mai bine de 650 de ani, într-o perioadă asemănătoare cu cea a zilelor noastre. Astfel, dorim ca inițiativa noastră să fie un mesaj al solidarității și al unității, o bornă prin care marcăm aportul acestor artiști la edificarea acestui moment în istoria teatrală universală.
Evenimentul este susținut de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și se bucură de patronajul International Theater Institute/UNESCO.
De la momente de „teatru dans” la sugestia „teatrului de umbre”, de la jocul actorului cu propria imagine filmată în ipostaza mai multor personaje sau la rafinamentul creării personajelor prin voce și prin nuanțări gestuale și mimice sugestiv oferite cu generozitate de nu puțini dintre actorii trupei, de la accentul pe forța cuvântului, pa valoarea tăcerilor sau pe expresivitatea vizuală, actorii craioveni în parteneriat artistic cu directori de scenă din lumea largă au creat un adevărat „repertoar” teatral contemporan. Am remarcat la modul exemplar nu doar disponibilitatea, pofta de lucru a celor treizeci și unu de interpreți implicați în proiect și multiplu solicitați, cât înzestrările lor remarcabile dovedite în această regină a teatrului care este recitalul, spectacolul asumat individual și plenar pentru a crea un univers ideatic și a nuanța o valență stilistică, pe un imens diapazon de la comic la grotesc, de la dramatic la tragic. Spre împlinirea acestui macropoiect, cu toții compun imaginea unei trupe bine înzestrate, în care își spune cuvântul în mod benefic background-ul profesional atât de bogat în cazul lor, o trupă care a lucrat cu toată seriozitatea și implicarea responsabilă.
Mariana Ciolan – leviathan.ro
Virtuțile pe care teatrul le celebrează astăzi prin “Hektomeron” sunt iubirea, credința și speranța. Pentru mine, ca spectator, este extraordinar să urmăresc un proces realizat de regizori care nu s-au întâlnit niciodată în mod direct cu actorii, dar care sunt dornici să investească tot ce au, talentul, viziunea, aspirațiile lor în ceva ce este atât de îndepărtat, dar atât de aproape de ei, totodată. M-ar bucura să puteți urmări episoadele “Hektomeron”-ului. Poate nu pe toate, poate nu pe toate deodată, dar măcar pe cele care vă impresionează, care rezonează cu sensibilitatea dumneavoastră, fiindcă acelea cu siguranță vor reverbera la un moment dat în gândurile, în conștiința, dar și în inima fiecăruia. Mesajul “Hektomeron”-ului este ceva ce transcende rețeaua vastă, impresionantă de talente din 100 de țări diferite. Mesajul se leagă de ceva fundamental pentru arta teatrului: dialog și comuniune prin dialog. Cu toții ne întrebăm, poate, care este cea mai bună definiție pentru teatru în astfel de timpuri, în vremuri atât de stranii, încât unii cred că el nu se mai numără printe prioritățile societății. Acum, trebuie să le amintim mereu tuturor și nouă înșine că teatrul nu este un bun de consum, ci o nevoie absolută a ființei umane. De ce? Pentru că ne aduce împreună. Așadar, prin Boccaccio, prin această minunată trupă de actori români, prin viziunile a o sută de artiști din tot atâtea țări, putem fi cu toții împreună, putem visa împreună. Vă invit să sărbătorim, odată cu artiștii din echipa proiectului unic numit “Hektomeron”, comuniunea prin teatru!
Octavian Saiu-Observatorul Cultural
Luni-Vineri: 11:00- 19:00
Sâmbătă: 12:00- 19:00
Duminică: închis