Caută
Close this search box.

Arh. Augustin Ioan vine la „Întâlnirile SpectActor”

Invitatul Teatrului Național „Marin Sorescu” la „Întâlnirile SpectActor” stagiunea 2023-2024 este Augustin Ioan, arhitect, scriitor, profesor universitar. Dl Augustin Ioan va susține sâmbătă 7 octombrie, ora 17,oo, conferința „Arhitectură neo-românească 2:0. Catedralele Marii Uniri”. Cea mai recentă carte a sa, „Loc în dialog, Ed Paideia 2023, va fi lansată cu acest prilej.

Prezintă, Nicolae Coande.

Întâlnirea are loc în foaierul teatrului.

Biletele se găsesc la agenția teatrală.

Invitatul:

Augustin IOAN este arhitect, scriitor și profesor universitar.

Cele mai recente cărți sunt Piatra din capul unghiului (2020, Doxologia, Iași) și Loc în dialog (2023, Paideia, București). A câștigat concursul pentru catedrala patriarhală în 2002. A primit Ordinul Coroana României în grad de cavaler (2013) și premiul Academiei Române pentru Catedrala arhiepiscopală cu necropolă regală de la Curtea de Argeș (2017). Ultima sa carte de poezie, Praf & Pulbere (2018), poate fi descărcată gratuit, în format digital, de pe http://www.liternet.roîmpreună cu Poverism: Prolegomene pentru reîncreștinarea zidirii.

Tema:

După primul război mondial, Romania, practic, și-a dublat teritoriul și populația. Deopotrivă administrația statului și Biserica Ortodoxă și-au pus problema ridicării unor edificii potrivite pentru România Mare. La îndemână erau arhitectură neo-românească, cu resursa ei brâncovenească, dar și arhitectura occidentală. Conferința va explica modul în care anii douăzeci și treizeci ai secolului XX sunt cruciali în concretizarea unei nou mod de a răspunde, prin arhitectură, dilemei naționale: cum poți fi latin și bizantin în același timp.

Alte articole