Caută
Close this search box.

Criticul Constantin M. Popa evocat la T.N. „Marin Sorescu” – vol „Închiderea cercului” (restituiri necesare), Ed. Aius 2023

Profesorul și criticul literar Constantin M. Popa (1943-2016) va fi evocat de scriitori și colaboratori apropiați în cadrul evenimentului prilejuit de lansarea volumului de restituiri critice, Închiderea cercului” (Ed. Aius 2023). Acesta va avea loc în foaierul Naționalului craiovean, vineri, 12 ianuarie, ora 16, 30. Vor susține alocuțiuni și vor prezenta figura cronicarului și a literatului scriitorii Xenia Negrea, Mihaela Albu, Gela Enea, Nicolae Marinescu, Marius Dobrin, Toma Grigorie, Nicolae Marinescu. Moderator al evenimentului, Nicolae Coande.

Figură marcantă a vieții literare și culturale craiovene, Constantin M. Popa ar fi împlinit anul trecut 80 de ani. În perioada 1998-2016 a fost redactor șef al revistei Mozaicul, în seria nouă editată de o mână de oameni de cultură intrepizi. Ediția este îngrijită de prof. Nicolae Marinescu, director al revistei Mozaicul, cu ocazia împlinirii a 25 de la apariția seriei noi a revistei.

În anul 2007, profesorul Constantin M. Popa făcea această confesiune: “De ce noul Mozaic? De ce iubim Mozaicul? Caut în aceste două întrebări o identificare și un context, un accent propriu menit să reveleze impulsul spre trăirea autentică a culturii… […] Pentru că din rumoarea expresivă a ansamblului, deslușesc așteptări, curiozitate, nostalgie, bucurii, iritări, chemări pline de încredere în competență, înțelegere larg cuprinzătoare, conlucrare, în dreptul la opinie al fiecăruia, în ideea că suntem necesari. Pentru că Mozaicul, prin înfruntarea rezistențelor conservatoare și a pudorilor excesiv indignate, marchează o schimbare de gardă. În fine, pentru că din cele 100 de numere ale noii serii, s-a structurat în background o exorbitantă Carte având 6400 de pagini și în care, pe măsură ce ea crește, ne vom muta treptat.”

O parte importantă din această Carte a fost scrisă și semnată de Constantin M. Popa, iar volumul care se va lansa la Național o dovedește celor care vor să perceapă dimensiunea activității unui cronicar devotat literaturii și scriitorilor din România.

*

Constantin M. Popa s-a născut la 1 septembrie 1943 la Braşov. A urmat cursurile Şcolii nr. 10 “Tudor Vladimirescu” din Craiova şi ale Liceului “Nicolae Bălcescu” (acum Colegiul “Carol I” ) din Craiova. A fost absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, respectiv doctor în filologie al Universităţii din Craiova. De asemenea, a fost profesor de limba şi literatura română la Filiaşi, Şimnicu de Sus, Liceul de Arte şi Meserii “Constantin Brâncuşi” din Craiova, Şcoala “Alexandru Macedonski”din Craiova şi Colegiul “Fraţii Buzeşti”din Craiova. A debutat publicistic în revista “Tribuna” (1965), iar debutul editorial a fost în 1980 cu volumul de eseuri critice “Replay” (Editura Litera, Bucureşti,1980). A deținut cronica literară la “Ramuri” (1976-1977); redactor şef al revistei “Mozaicul” (din 1998). A debutat la 70 de ani în poezie cu volumul de versuri “Încruntările mele amoroase” (Editura Aius, Colecţia „Poesii”, 2014). Constantin M. Popa a fost premiat cu Premiul filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor (1997), Premiul “Şerban Cioculescu” pentru critică şi istorie literară al Fundaţiei „Scrisul Românesc” (1997) şi Premiul “Petre Pandrea” pentru literatură  al revistei “Mozaicul” (2000).

Alte articole