Caută
Close this search box.

Expoziția Regele Carol I. Ctitorul României Moderne la Naționalul craiovean deschisă de Noaptea Muzeelor

Teatrul Național „Marin Sorescu” participă în acest an la NOAPTEA MUZEELOR și prezintă publicului expoziția Regele Carol I. Ctitorul României Moderne

Evenimentul se va desfășura sâmbătă, 13 mai, începând cu ora 19:00. Accesul este gratuit și va fi permis în intervalul orar 19:00- 02:00.

Publicul poate admira o colecție de obiecte ce au aparținut regelui Carol I, precum veselă, monede, medalii, mici obiecte de mobilier sau decorațiuni, arme, cărți și publicații. Realizate la sfârșitul secolului al XIX-lea, obiectele turnate în bronz, argint sau confecționate din oțel, piele, lemn sau alte materiale sunt puse la dispoziție în premieră în regiunea Oltenia de către Muzeul Național Peleș din Sinaia. De asemenea, va fi deschis și magazinul de suveniruri pentru cei care doresc să achiziționeze obiecte de tip suvenir cu Regina Maria și Regele Carol I, cărți de teatru și istorie, precum și obiecte ce ilustrează momente istorice și personalități teatrale.

 

Expoziția va putea fi vizitată până în luna decembrie 2023, în foaierul Sălii „Amza Pellea” a Naționalului craiovean și este parte a proiectului cultural-educațional EDUCĂM ÎMPREUNĂ lansat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova în  luna noiembrie 2022. Încă de la debutul său, proiectul a atras publicul de toate vârstele, cu ocazia desfășurării expozițiilor, spectacolelor și a atelierelor de desen, pictură și joc teatral dedicate elevilor din județul Dolj și a copiilor din centrele de asistență socială.

Proiectul a început la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova cu expoziția Maria a României. Regină și artistă, expoziție ce a putut fi vizitată in perioada noiembrie–aprilie 2023. Colecția, pusă la dispoziție de Muzeul Național Peleș Sinaia a cuprins obiecte personale ale Reginei Maria și materiale informative privind viața și activitatea Majestății Sale. Casa de Licitații HISTORIC din București a participat la acest eveniment cu  o serie de obiecte ce au aparținut Reginei Maria, precum certificatul de botez, scrisori, albume foto, cărți poștale.

 

Parteneri instituționali ai programului EDUCĂM ÎMPREUNĂ:  Muzeul Național Peleș Sinaia, Muzeul de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Inspectoratul Școlar Județean Dolj, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj, Universitatea din Craiova (Facultatea de Științe Sociale și Facultatea de Litere)

Sponsori: Domnul Dan Simionescu, Casa Noastră, Leonidas.

Parteneri privați: Casa de Licitații HISTORIC, Clinica de Stomatologie Dr. Leahu, Craiova

 

Partener media: Radio România Oltenia Craiova

 

 

Contact Agenția teatrală:
Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 11, în clădirea teatrului
Telefon: 0251.413.677
Program: Luni – Vineri: 11:00 – 19:00;  Sâmbătă – Duminică: 12:00 – 19:00

 

TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA

https://tncms.ro

https://www.facebook.com/tncms.oficial

https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova

 

Alte articole