Stimați spectatori,
Conform recomandărilor pentru siguranța și prevenirea răspândirii noului tip de virus, Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova și-a restrâns activitatea cu publicul la sediu însă își continuă activitatea în mediul online și astfel, începând de sâmbătă, 14 martie, a deschis un spațiu de joacă virtual desfășurat sub hashtag-ul #teatruNcasACASAteatru .
Această inițiativă a fost adoptată în scopul continuării îndeplinirii misiunii noastre, aceea de a a duce în fața publicului producții și proiecte culturale dar și din respect pentru publicul nostru și pentru artiștii teatrului dornici să creeze și să contribuie la procesul artistic fie și prin intermediul mijloacelor virtuale.
Teatru în casă, casă teatru (ori acasă teatru) a venit ca un răspuns instant la nevoia de a crea o mișcare menită să ne țină pe cât mai mulți dintre noi acasă pentru binele nostru, al tuturor.
Astfel, Naționalul craiovean a invitat spectatorii la „joacă”, pe pagina oficială de Facebook a instituției, pagină ce a devenit un spațiu de joacă virtual, unde zilnic se desfășoară mai multe jocuri și dialoguri între actori și public.
Din primele zile de difuzare a proiectelor online s-a înregistrat un real interes al publicului reflectat în numărul de aprecieri și interacțiuni, mesaje de felicitare și încurajare.
Am identificat proiecte care să implice tot personalul artistic al teatrului și astfel, am inclus în program și intervenții ale regizorilor artistici angajați, ale celor doi make-up artiști, ale scenografului.
Colaborarea cu sistemul educațional a continuat prin identificarea textelor literare necesare elevilor de liceu și crearea unui program de lecturare a acestora de către actorii noștri.
Am acordat o atenție deosebită propunerilor formulate de public privind difuzarea înregistrărilor de spectacole din arhiva TNC și am oferit astfel, acestuia, ocazia reîntâlnirii cu marii artiști ai Naționalului din perioada 1988-2000 în cadrul proiectului Teatroteca TNC.
Iată proiectele inițiate începând cu data de 14 Martie 2020, aflate în derulare pe pagina de Facebook a teatrului :
LEAPȘA DIGITALĂ
Jocul se desfășoară astfel: La ora la care este programat să înceapă jocul, pe pagina FB a teatrului apare un video cu un actor care spune o replică dintr-un spectacol din repertoriul curent al Naționalului. Prima persoană care ghicește spectacolul îi poate adresa unuia dintre actorii echipei, din ziua respectivă, provocarea să rostească o replică la alegere(o propoziție, maximum o frază), dar și tonul pe care să îl folosească.
Prin urmare, când apare următorul video, cu actorul desemnat, care rostește într-un fel anume replica/citatul propus de spectatorul cu pricina, următorul spectator ce comentează primul la acest video, propune astfel la rândul său o replică / actorul / starea și așa mai departe.
POVESTITORUL SURPRIZĂ
Este un joc prin care unul dintre actorii Naționalului intră în pielea unuia dintre personajele pe care le interpretează și povestește un alt spectacol din repertoriu. Acest joc se desfășoară în două etape: în prima etapă, publicul alege prin vot povestitorul, iar în cea de a doua, alege spectacolul.
Actorul este provocat să-și improvizeze machiajul, costumele, obiectele de recuzită și decorul din ceea ce deține în propria casă și să se filmeze povestind spectacolul ales.
Tot sub #teatruNcasACASAteatru, am deschis TEATROTECA TNC, o selecție de spectacole din arhiva Teatrului Național “Marin Sorescu”, pe care spectatorii le pot urmări în regim de transmisiune live pe Pagina de Facebook a teatrului. Fiecare difuzare este precedată de postări prin care spectatorii sunt provocați să răspundă la câteva întrebări cu privire la materialele publicate. Spectacolele prezentate au avut premiera în perioada 1988-2000 și i-au adus pe scenă pe mult iubiții actori: Ilie Gheorghe, Iosefina Stoia, Leni Pintea Homeag, Valer Dellakeza, Natașa Raab, Valeriu Dogaru și mulți alții.
TEATROTECA TNC s-a extins și peste ocean, iar spectacolele vor fi transmise live și în momente ale zilei accesibile persoanelor care trăiesc în SUA sau Canada.
Cel mai recent program desfășurat în online este CAFENEAUA DE ACASĂ. Zilnic, începând cu ora 10:00, actorii Naționalului intră in dialog live pe Facebook cu spectatorii, savurează cafeaua de dimineață și răspund întrebărilor venite de la participanți.
Programul de joacă actual se va dezvolta în mai multe variante și direcții și va continua atât timp cât este nevoie. Până acum, spectatorii s-au jucat cu actorii Iulia Colan, Cătălin Vieru, Constantin Cicort, Claudiu Bleonț, Iulia Lazăr, Cerasela Iosifescu, Sorin Leoveanu, Ioana Florentina anciu, Dragoș Măceșanu, Alex Calangiu, Ramona Drăgulescu, Corin Druc, Claudiu Mihail, Raluca Păun, Eugen Titu, Romanița Ionescu, Cătălin Mihai Miculeasa, Tamara Popescu, Gabriela Baciu, George Albert Costea, Alina Mangra, Petronela Zurba.
SUPLIMENTUL DE LECTURĂ
Actorii Teatrului Național Craiova vor face lecturi din textele cuprinse ca lectură obligatorie în programa școlară pentru clasele IX-XII. Textele propuse sunt: „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu, „Ion” de Liviu Rebreanu, „Fântâna dintre plopi și „Hanul Ancuței” de Mihail Sadoveanu, „Enigma Otiliei” de George Călinescu”, „La țigănci” de Mircea Eliade, „Lostrița” de Vasile Voiculescu”.
VIDEOPOEZIA
Proiectul cuprinde recitarea unor poezii la alegerea actorilor Naționalului. Acestea vor fi susținute de ilustrații video, realizate de către scenograful teatrului, Lia Dogaru.
INTERVIURILE SPECTACTOR
Pe pagina de Facebook a teatrului vor fi prezentate interviurile realizate cu actorii teatrului și cu personalități naționale și internaționale din lumea teatrului, publicate de-a lungul timpului în Revista SpectActor.
FEȚE DE TEATRU
Proiectul este realizat de către cei doi make-up artiști ai Teatrului Național „Marin Sorescu”, Minela Popa și Mihaela Guran. Ele vor prezenta publicului tehnici folosite în realizarea măștilor și machiajului de teatru.
REGIZOR LA RAMPĂ
Regizorii Teatrului Național „Marin Sorescu”, Radu Afrim și Bobi Pricop vor susține prezentări video în care vor povesti publicului spectacolele regizate pe scena TNC, procesul creației si pașii premergători producției finale.
Coordonatorul proiectului #TeatruNcasACASAteatru este Vlad Drăgulescu, directorul artistic a teatrului.
Adițional acestor proiecte, actorii continuă programul de repetiții la spectacolele aflate în repertoriul curent și la cele două producții aflate în pregătire: Vărul Shakespeare, regia Radu Boroianu și Incognito, regia Radu Iacoban, adaptând procedura clasică de lucru la mediul virtual.
Stăm acasă și ne bucurăm de teatru! Împreună!