Caută
Close this search box.

Sergiu Cioiu revine la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova

Remarcabil cantautor, șansonetist, iubitor și rostitor de poezie, actorul polivalent Sergiu Cioiu revine sâmbătă 19 noiembrie, ora 19:00, la Sala „Ion D. Sîrbu” a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, într-un spectacol dedicat poeziei românești și unor poeți români aparținând mai multor generații.

„Sergiu Cioiu cântă poezia” se anunță un eveniment muzical și cultural al toamnei românești.

Publicul craiovean este invitat să participe la întâlnirea fericită dintre vocea caldă, învăluitoare a reputatului artist și poezia lui George Bogza, Miron Radu Paraschivescu, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Adrian Păunescu, Romulus Vulpescu, Ștefan Radof. Nu în ultimul rând, întâlnirea dintre Sergiu Cioiu și mentorul său, compozitorul Alexandru Mandy (născut la Craiova) va constitui un moment de vibrație în cadrul spectacolului care va fi urmat de proiecția filmului “Omagiu lui Constantin Brâncuși”.

Prezintă: Nicolae Coande.

Biletele se găsesc la agenția teatrului și online, pe www.tncms.ro

 


“O explozie de energie, talent, fervoare, șarm, inspirație adusă în scenă de Sergiu Cioiu.
Am scris și ”inspirație”, pentru că recitalul a inclus nu mai puțin de 14 compoziții proprii din totalul de 16! Și nu orice fel de compoziții, ci cântece cu o arhitectură sonoră savantă, cu dialoguri și susțineri vocale în care Vlad Crețu s-a dovedit de asemenea un partener la înălțime în încântătoarele onomatopee pe care nu le-am mai întâlnit în muzica noastră ușoară.
Sergiu Cioiu este un veritabil fenomen, cu compozițiile sale moderne, nici una semănând cu alta, cu selecția versurilor (el însuși adaptând idei poetice aparținând unor Geo Bogza sau Marin Sorescu), cu vigoarea incredibilă! Fiecare cântec al său beneficiază de o regie, de o anume punere în scenă, chiar de un dans, fiindcă să nu uităm că înainte de toate el este actor.
Și evident că nu întâmplător l-a ales pe Vlad Crețu încă de la revenirea sa pe scenele noastre, între ei existând o simbioză pur și simplu incredibilă, chitaristul făcând parte din stirpea rară a instrumentiștilor care știu să stea în umbră atunci când este cazul, subsumându-și talentul aceluia al protagonistului, pentru a impresiona apoi prin solo-uri de mare virtuozitate.
Mai rar o asemenea comuniune perfectă cântăreț-acompaniator! Șansonetist prin excelență, tălmăcitor al versului cum nu mai e nimeni la noi, Sergiu Cioiu ar fi făcut carieră în Franța, parcă îl vedem înconjurat de public pe malul stâng al Senei…”

Octavian Ursulescu – critic muzical

 

”Componenta de trăire a amplului său preaplin interpretativ ar necesita, îndrăznesc eu să afirm, superlative încă mai convingătoare decât în chip obişnuit, spre a putea întruchipa cu certă măsură dimensiunile reale ale patosului investit în CONCERTUL-ÎNCÂNTARE pe care, cu o generozitate şi o veritabilă vocaţie de demiurg, Sergiu Cioiu ni l-a oferit în dar …
De la şoaptele subtile la tonurile pline de pregnanţă, mereu tânărul artist (căci putem vorbi de o a doua tinereţe!) a vădit o surprinzătoare capacitate de a doza şi exhiba o întreagă pluralitate de sentimente! Nu mai puţin frapantă s-a dovedit a fi debordantă energie cu care a susţinut intens tonusul exteriorizării timp de două ore încheiate!! Realmente, o energie a dăruirii de sine şi a creativităţii, demnă de invidiat!!!”

Florian Lungu – critic muzical

”Am depănat, împreună cu Sergiu Cioiu, versuri și muzică, toate izvorâte, printr-o astrală șansă, din experiența pe cont propriu la care el a cutezat atunci când a ales să dea contur melodic poeziilor lui Miron Radu Paraschivescu, Romulus Vulpescu, Ștefan Radof, Adrian Păunescu, George Ranetti și George Topârceanu. Sergiu Cioiu însuși realizând o transcriere în stil propriu a unei poezii a lui Marin Sorescu.
De această dată, ca de altfel la fiecare întâlnire cu noi, prietenii săi, întru vers și melodie, a venit cu o surpriză de zile mari. Ne-a oferit ipostaza, până acum necunoscută, a compozitorului Sergiu Cioiu. Ceea ce, până la urmă, nu a făcut decât să îi reconfirme unicitatea forței sale creatoare irezistibile.”

Ioana Bogdan – realizator TVR

”Sprijinit de versurile superbe ale lui Marin Sorescu, Miron Radu Paraschivescu, Romulus Vulpescu, Ștefan Radof, Adrian Păunescu, Geo Bogza, Nichita Stănescu, deslușește poezia prin cântec într-un permanent schimb de energie cu spectatorii. Majoritatea cântecelor sunt remarcabile compoziții proprii, alături de cele a le lui Alexandru Mandy, din finalul spectacolului.
Știința interpretării versurilor, precum și vocea cu un timbru aparte, îmbrăcate într-un joc scenic încântător, ne face să remarcăm calitatea de actor a lui Sergiu Cioiu și îl fac să fie deosebit de atractiv. (…)
Artistul Sergiu Cioiu, interpretul de cântec poetic, ne apare ca un artist, în pas cu realitatea zilelor noastre, ușor autoironic, de multe ori surâzător, fermecător și foarte simpatic transmițând o imensă bucurie și pasiune pentru ceea ce ne oferă.”

Vasile Menzel, cant-autor, poet, coleg de breaslă

 

Sergiu Cioiu 82 a fost foarte aplaudat, un delir, în care poezia cântată a trecut rampa, bucurând publicul în acorduri de chitară.

„Sergiu Cioiu este un artist adevărat, cu o vitalitate și o longevitate artistică impresionante. Deviza sa profesională pare a fi, prezentul continuu’’, care este, de fapt, forma cea mai directă, cea mai caldă, a cea ce numim, în mod convențional, eternitate’’.

Miron Manega

Alte articole