Caută
Close this search box.

Reconstituirea

Sala Atelier (Pictură)

Actori colaboratori

David Drugaru
Robert Ioan

Concept: Catinca Drăgănescu și Ciprian Făcăeru

Regia artistică: Catinca Drăgănescu

Text de: Catinca Drăgănescu

Scenografie fizică, VR/AR & lighting design: Ciprian Făcăeru

Costume și consultant scenografie: Lia Dogaru

Dezvoltare software Reconstituirea VR/AR: Augmented Space Agency (Dan Făcăeru și Sabin Serban)

Compoziție muzicală originală și sound design: Cristian Vieriu (interior 8)

Comunicare Proiect: Bad Unicorn (Monica Felea)

Manager Proiect: George Albert Costea

Asistent regie: Despina Remediaki

Asistent scenografie (costume): Adelina Galiceanu

Regia tehnică: Mihai Manea

Sufleor: Ramona Popa

Sunet: Emy Guran

Lumini: Alina Mitrache/Marian Tudorache

Video: Florin Chirea/Orlando Buda

Supratitrare: Emi Chirea

Data premierei: 27 sept. 2024

Durata spectacolului: 90 min. fără pauză

”Reconstituirea” este inspirat din filmul cu același nume regizat de Lucian Pintilie și alte opere impregnate de spiritul anilor ‘68.
Tineri din colțuri diferite ale lumii chestionează propria identitate și felul în care funcționează lumea din jurul lor. Dragostea, arta și revoluția se amestecă într-un carusel de emoții și experiențe. Ar putea fi 1968, sau ar putea fi acum. Revolta e în aer, revoluția e o stare de spirit, „la vie est plus forte que l’imagination”.
Spectacolul este parte a proiectului #ACuTe, co-finanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, proiect care reunește 14 organizații europene de top din domeniul teatrului și al cercetării, cu scopul de a dezvolta producții de teatru experimental, folosind tehnologii digitale inovative.
#acuteproject #performingarts #newtechnology #creative.eu #tncms

Pentru mine, Reconstituirea e un fel de ars poetica, despre cele două mari iubiri ale vieții mele: teatrul și revoluția. Cred în arta care prinde spiritul epocii și simt că pe aici pulsează omenirea azi: suntem într-un moment de cotitură, simțim cu toții nevoia de schimbare, ne frustrează autoritatea, politicul, vrem o lume nouă, dar spre deosebire de 1968 nu avem o reprezentare a sa. Și libertatea poate fi o formă de constrângere, asta e revelația secolului 21, avem toate tentațiile astea pe masă, putem să ne trăim viețile oricum, dar individul nu contează în marea ordine a lucrurilor. Lumea pare că se învârte fără noi. Ne lipsesc idealismul, viziunea, utopia. Așa că am făcut un spectacol despre toate acestea, și despre ceva ce am adorat în viziunea lui Lucian Pintilie: „forța de electroșoc moral a artei”.

Reconstituirea este un exercițiu de conștiință, despre cum se simt protestul, autoritatea, dragostea, o călătorie prin timp și spațiu care ne oferă posibilitatea de a experimenta cum se simte multi-realitatea în care trăim, un portal spre conștiința celuilalt, celorlalți, altora. „Un om e liber când hotărăște să fie liber”– cred că ar trebui să ne spunem asta în fiecare zi, suntem creatorii lumii în care trăim și de asta creația și revoluția sunt de fapt același lucru. Pentru mine, cel puțin.

M-a fascinat întotdeauna Lucian Pintilie, l-am considerat mentorul meu ales. Am scris un doctorat despre el, mi-am definit arta un „teatru al conștiinței” ca reacție la universul lui. Mă întorc în teatrul meu de debut după 12 ani și lucrez poate cel mai personal, mai sincer, mai acut spectacol al meu. E un moment special. Lucrez cu o echipă fantastică de creatori. Sunt un om – artist fericit. Reconstituirea reconstituie sufletul și conștiința mea. Îl dedic bunicilor mei, Mariana și Alexandru Petculescu – de la care am învățat că „doar visătorii pot schimba lumea, doar visătorii”. – Catinca Drăgănescu

Calendar

6
feb.
Ora 19:00
Reconstituirea
Sala Ion D. Sîrbu