Caută
Close this search box.

Păsări de nisip

Sala Atelier (Pictură)

Text Cristi Nedelcu

Scenografie Lia Dogaru

Concept video Florin Constantinescu

Producător delegat: Claudia Gorun

Foto credit: Cristian Floriganță, Florin Chirea

Regie tehnică: Mihai Manea / Cristian Petec

Lumini: Ovidiu Mustață, Ștefăniță Rezeanu

Operator sunet: George Udrea / Emy Guran

Operator video: Florin Chirea/Orlando Edward

Makeup: Minela Popa, Mihaela Guran

Data premierei: 6 octombrie 2023

Durata spectacolului: 75 minute

Sinopsis

Un polițist care alege să încalce una dintre regulile de bază ale meseriei sale. Un complice de meserie îi alimentează indecizia. Fără să își dea seama, realitatea nu mai este ceea ce pare a fi. Cum se poate ajunge ca fiica lui să fie ademenită de indivizii de care ar trebui s-o protejeze, conform „fișei postului”? Conflicte apparent minore degenerează treptat până când mai multe vieți sunt distruse. Cel care o seduce și o exploatează este un tânăr dreamer – ca și ea. Visul se sparge – viețile distruse nu mai pot fi recuperate decât în amintire.

 

Cuvântul autorului

„Textul Păsări de nisip este a doua mea incursiune în universul relațiilor părinți-adolescenți, după Paso Doble. Cred că este una dintre problemele importante ale societății de azi. Și nu numai de azi. În definitiv, și Romeo și Julieta este o piesă despre relația dintre tineri și părinți. Cumva, pentru mine este încă un mister cum adolescenții rebeli de ieri se transformă în părinții care nu se înțeleg cu adolescenții rebeli de azi. Iar aceste probleme care, știu, sunt de când lumea, se suprapun, sau mai bine spus se împletesc cu tarele societății de azi.”

Păsări de nisip nu este doar un text despre traficul de persoane și despre cum ajunge cineva în acest malaxor de vieți și destine. Este și o încercare de a pune în fața societății de azi o oglindă.” (Cristi Nedelcu)

 

Cuvântul regizorului

„Proiectul a început ca o propunere a dramaturgului Cristi Nedelcu și odată cu acest text am inițiat, de fapt, un proiect de semnalizare a opiniei publice cu privire la un fenomen des întâlnit în societatea românească – traficul de carne vie. Acest proiect a fost înaintat și Ministerului de Interne și Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane și sperăm ca după această premieră, în parteneriat cu aceste organisme abilitate, cu Ministerul Educației și Inspectoratele Școlare să facem o campanie de sensibilizare a publicului și de conștientizare asupra acestui fenomen foarte răspândit în România, traficul atât de fete, cât și de băieți tineri, care sunt duși spre exploatare în străinătate.

Spectacolul este conceput nu doar pentru prezentarea către publicul de teatru, ci vizează o discuție cu adolescenții la finalul spectacolului despre subiectul textului, despre acest fenomen atât de nociv pentru societatea românească și nu numai, în general, societatea balcanică.

Ne-am dorit să facem un spectacol curat din punct de vedere artistic pentru că scopul principal al acestuia este semnalul de alarmă pe care îl impune textul scriitorului Cristi Nedelcu. Păsări de nisip trebuie văzut, trebuie asimilat de către public și apoi trebuie promovat în sensul apărării acestor doamne și, de ce nu, domni, care sunt expuși riscului de a fi traficați de către persoane interesate să profite de pe urma unor naivități.”

Alexandru Boureanu

 

Cristi Nedelcu (n. 1969) scriitor, jurnalist și blogger.

A debutat în 1992 în revista ”Dilema” și a colaborat cu mai multe reviste literare – ”Dilema”, ”Scrisul Românesc”, ”Mozaicul”. În același timp a activat în presa scrisă și în televiziune.

În 2001 a obținut la Târgoviște premiul al II-lea la Concursul Național de Literatură pentru piesa ”De care parte a gratiilor?”

A debutat editorial în 2006 cu volumul bilingv ”Însemnări despre Shakespeare/ Essays on

Shakespeare”, lansat în cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului Internațional Shakespeare. Tot în 2006 a publicat volumul ”Canonul marginalului”, carte prezentată în cadrul ediției a II-a a Conferinței Internaționale de Antropologie Antropoest de la Craiova. În același an a primit premiul ”Tiberiu Iliescu” al revistei ”Mozaicul”.

În 2008 a publicat volumul de teatru ”Vești proaste”, iar în 2013 cartea ”Lumea-ntreagă e o scenă/lumea-ntreagă e un show. Paradigme culturale ale societăților”.

În 2016 a obținut titlul de doctor în filologie cu teza ”Semiotica bancului”, lucrare publicată în acest an la editura Junimea.

În 2020 a publicat volumul de proză scurtă ”Graffiti” și romanul ”Cimitirul trandafirilor”. Romanul a primit premiul special al filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor.

Are piese montate la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea (”Paso Doble”) și Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște (”Bătrânul, fata și biblioteca”).

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și PEN Club România.

Scrie pe blogul Graffiti pe nori – cristinedelcu.ro

Galerie foto

Calendar

Momentan acest spectacol nu se joacă.