Caută
Close this search box.

VALERIU DOGARU – O viață dedicată scenei

VALERIU DOGARU

Societar de onoare al Teatrului Național Craiova

Cetățean de onoare al Municipiului Craiova

 O VIAȚĂ DEDICATĂ SCENEI

85 DE ANI DE VIAȚĂ

60 DE ANI DE TEATRU

 

 

Vă invităm marți, 10 octombrie, de la ora 18:00, in foaierul Teatrului Național ”Marin Sorescu” Craiova la sărbătorirea a 85 de ani de viață și 60 de ani de carieră a marelui actor VALERIU DOGARU – Societar de onoare al Teatrului Național Craiova și Cetățean de onoare al Municipiului Craiova.

Născut la 10 octombrie 1938, Cobia de Jos, județul Dâmbovița, absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică București 1963, Valeriu Dogaru a fost angajat ca actor al Teatrului de Stat din Bârlad în anul 1963, iar din 1964 a devenit actor al Teatrului Național Craiova.

Pe scena Naționalului craiovean a interpretat peste 120 de roluri și a regizat trei spectacole: Noaptea tăcerii, noaptea singurătății de Robert Anderson (1988), Comedie de modă veche de Alexei  Arbuzov (1996) și Paracliserul de Marin Sorescu (2008).

 

A fost distins cu Diploma de popularitate pentru cea mai bună interpretare a unui rol  masculin la Festivalul de teatru contemporan de la Brașov (rolul Nebunul din Moartea accidentală a unui rebel (1981), Mențiune pentru interpretarea rolului Bărbatul din Cerul înstelat deasupra noastră de Ecaterina Oproiu la Festivalul de teatru contemporan de la Brașov (1987). Este Societar de onoare al Teatrului Național Craiova. În 2004 a primit Medalia Meritul cultural clasa a III-a, categoria D – Arta spectacolului, acordată de Președinția României. Din anul 2017 este Cetățean de Onoare al Municipiului Craiova.

La împlinirea a 85 de ani de viață și a 60 de ani de slujire a scenei, domnul Valeriu Dogaru este unul dintre actorii-fanion ai unei instituții care se pregătește în 2025 să serbeze 175 de ani de existență. Așadar, domnul Dogaru și-a dăruit viața acestei instituții, a însoțit-o statornic, a participat la structurarea acesteia, în epoci diferite, contrastante, dar pe care pasiunea pentru teatru le-a unificat în ceea ce numim o viață de actor dedicată scenei. Este greu de conceput un asemenea traiect dacă nu ai fost în sălile teatrului pentru a-l vedea în roluri din spectacole făcute în regia unor Silviu Purcărete, Mircea Cornișteanu, Valeriu Moisescu, Vlad Mugur, Gabor Tompa, Cristian Hadji-Culea, Mihai Manolescu, Daniela Peleanu, Nicolae Scarlat, Kincses Elemer, Bocsardi Laszlo, Nicu Nitzai ș.a.

Dacă nu l-ai văzut jucând împreună cu pleiada de actori care au făcut gloria și au adus onoarea acestui teatru: Vasile Cosma, Ion Pavlescu, Constantin Sassu, Leni Pințea, Iosefina Stoia, Nae Gh. Mazilu, Ilie Gheorghe, Valer Dellakeza, Tudor Gheorghe, Georgeta Luchian, Lucian Albanezu, Emil Boroghină, Remus Mărgineanu, Smaragda Olteanu, Ileana Sandu, Valentin Mihali, Tamara Popescu, Mirela Cioabă și atâția alții.

Energia și talentul său debordante, însoțite de un fizic impunător au făcut din domnul Valeriu Dogaru un campion al publicului și un atlet al sălilor de spectacol devenite neîncăpătoare la premierele unde era distribuit.

Instituția noastră se mândrește cu asemenea figuri devenite eponime cu valoarea și faima, într-un timp în care teatrul nu era decât ceea ce se vedea pe scenă, departe de mediatizarea propusă de mass media de azi.

Îi urăm domnului Valeriu Dogaru la împlinirea acestei vârste frumoase să aibă parte în continuare de anotimpuri frumoase – stejarii sunt mai frumoși în toamnă, atunci când oamenii vin să-l admire și să se bucure de coroana lor bogată.” 

Alexandru Boureanu

Manager Teatrul Național ”Marin Sorescu” Craiova

Alte articole