Search
Close this search box.

Claudiu KOMARTIN comes to the Poets' Assembly

Poetul Claudiu Komartin este invitatul lui Nicolae Coande la Gathering of poets”. Întâlnirea va avea loc la sala Ia te uită! a Naționalului craiovean, miercuri, 17 noiembrie, ora 17,30. Claudiu Komartin va susține conferința La întretăierea drumurilor poetice”, un excurs prin poezia noilor promoții poetice apărute după anul 2000. Cu acest prilej va fi lansată și cea mai recentă carte a autorului, Autoportret în flama de sudură” (Casa de Editură Max Blecher, 2021).

*

Claudiu Komartin a publicat la nici 20 de ani un volum de poezie, Păpușarul și alte insomnii (Vinea, 2003), urmat de Circul domestic (Cartea Românească, 2005), Un anotimp în Berceni (Cartier, 2009), cobalt (Casa de Editură Max Blecher, 2013),  antologia Maeștrii unei arte muribunde. Poeme 2010-2017 (Cartier, 2017, 2018) și Autoportret în flama de sudură (Casa de Editură Max Blecher, 2021). 
Păpușarul and Un anotimp în Berceni au fost reeditate, în 2007, respectiv 2010. În 2012, editura vieneză Korrespondenzen i-a publicat antologia bilingvă Und wir werden die Maschinen für uns weinen lassen, tradusă în limba germană de Georg Aescht, iar în 2015 i-au apărut volumele Vrpce potaman za balu mesa (Treći Trg, Belgrad, traducere în sârbește de Ljubinka Stankov Perinac) și Bir Garip Roman (Yitik Ülke Yayınları, Istanbul, traducere în limba turcă de Gökçenur Ç.).

*

Autoportret în flama de sudură (Casa de Editură Max Blecher, 2021) este volumul de maturitate al lui Claudiu Komartin. „Flama de sudură“ (excelentă metaforă!), adică suferința care arde țesuturile până la os, produce în același timp un soi de iluminare, declanșându-se astfel o inițiere prin suferință care conduce la tragic. Boala și moartea tatălui irumpe cu brutalitate, răstoarnă și reașază lucrurile, modifică perspectivele (…). Privind în sfârșit neantul în ochi, poetul Claudiu Komartin și-a câștigat certificatul de maturitate.”

Octavian Soviany, Certificat de maturitate, Observator cultural nr. 1081, 6 octombrie 2021

Other articles