Search
Close this search box.

A new premiere in February at the National Theater Craiova: Men lie more, women better

Actrița Cerasela Iosifescu va putea fi urmărită într-un nou one-woman show, la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova. Spectacolul Men lie more, women lie better de Mihai Ispirescu, în regia lui Mircea Cornișteanu și scenografia lui Puiu Antemir va avea premiera în 19 și 20 februarie 2022, la ora 19:00, în Sala I.D. Sîrbu a teatrului.

Statisticile spun că bărbații mint de două, de trei sau chiar de opt ori mai mult decât femeile, dar protagonista spectacolului ajunge concluzia că oricât de multe minciuni ar spune ei, femeile sunt cele care mint mai bine.

O poveste de viață în care ne putem recunoaște propriile trăiri. O existență plină de bucurii și neîmpliniri, de experiențe dorite mai mult sau mai puțin, de momente de fericire sau deznădejde din care eroina trage concluzia pe care o exprimă în titlul piesei lui Mihai Ispirescu și o pune în aplicare. Nu știu dacă așa e bine sau rău, dar foarte adesea, așa este!”

Mircea Cornișteanu, regizorul spectacolului

 

În cei aproape 50 de ani de carieră, regizorul Mircea Cornișteanu performed over 160 shows on the stages of more than 25 professional theaters in the country (Nottara, Bulandra, National, Comedie, Ion Creangă in Bucharest, National Theaters in Craiova, Cluj, Târgu Mureș, Iași, or the municipal ones in Brașov, Galati, Piatra Neamț, Oradea, Ploiesti, etc.) and abroad (Poland, Armenia, Cyprus).

 

In 1990 he received ex-aequo the first UNITER Award for the show Unchiul Vania, produs la Teatrul Național din Craiova, în 2011 spectacolul Where's the revolver?, realizat la TVR, a primit Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru TV iar în 2010 a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate. În 2004 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de cavaler și este societar de onoare al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, al cărui director general a fost în perioada 2000 – 2016.

Creator of the first Integrale Caragiale at the Craiova National Theatre, Mircea Cornișteanu is the first Romanian director to create a show based on the correspondence of I. L. Caragiale - Al matale, Caragiale – played in several theaters in the country and broadcast on TVR.

For the shows made throughout his career, he won more than 20 awards for direction or best show at various national and international festivals. Many of the great actors of the Romanian theater shone in his performances, including George Constantin, Radu Beligan, Octavian Cotescu, Mircea Albulescu, Ion Lucian, Ileana Stana-Ionescu, Ilie Gheorghe, Victor Rebengiuc, Dorel Vișan, Mariana Mihuț, Horațiu Mălăele, many of you obtaining numerous awards for the roles played in the performances staged by Mircea Cornișteanu.

Cerasela Iosifescu este una dintre actrițele fanion ale generației sale. Absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică, Bucureşti, clasa profesor Sanda Manu (1991), Cerasela Iosifescu a devenit la scurt timp după absolvire actriţă a Teatrului Nottara din Bucureşti. În anul 2002 s-a alăturat trupei Naționalului craiovean, unde a debutat cu rolul Catarina din spectacolul Îmblânzirea scorpiei de W. Shakespeare, regia Mircea Cornişteanu.

De-a lungul carierei, Cerasela Iosifescu și-a construit cu minuțiozitate și inteligență toate personajele. Rolurile construite de ea – atât în comedii cât și în registru dramatic – au fost interpretate magistral de fiecare dată, lucru admirat de către public și apreciat de critica de specialitate.

Ceea ce mă propulsează şi nu mă lasă să mă pierd e insatisfacţia este motto-ul Ceraselei Iosifescu, actrița care a strălucit în roluri de mare calibru pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu”, dintre care amintim Olivia din Cum doriţi sau Noaptea de la spartul târgului and Mariana din Measure for measure de W. Shakespeare în regia lui Silviu Purcărete, Medeea din Medeea de Euripide, Arkadina din Pescărușul de A.P. Cehov, Lora din Obsessions de Claudiu Sfîrschi-Lăudat și Lady Capulet din Romeo şi Julieta  de W. Shakespeare în regia lui Yiannis Paraskevopoulos, Lady Macbeth din Apocalypse according to Shakespeare, regia Janusz Wiśniewski, Jessie din Noapte bună, mamă! de Marsha Norman, Zoe din A lost letter  and Veta din A stormy night de I.L. Caragiale în regia lui Mircea Cornişteanu, Natalia Ivanovna din Trei surori de A. P. Cehov, regia Andreas Pantzis, Doamna Givings din Elefantul din cameră sau The Vibrator Play de Sarah Ruhl, regia Dragoș Alexandru Muşoiu etc.

 

Performanțele sale au fost premiate de-a lungul timpului: Premiul TVR Internațional / 2005, Premiul I.D.Sârbu pentru artă teatrală al revistei Mozaicul pentru rolul Medeea din tragedia omonimă a lui Euripide / 2006, Premiul pentru cea mai bună actriţă (Veta în A stormy night) la Festivalul FestCo / 2012, Premiul pentru cea mai buna actriţă pentru rolul din spectacolul Două poveşti de amor de A.P. Cehov, Festivalul Teatrului de Proiecte, Câmpina / 2012, Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de Teatru scurt, Oradea /2012 etc.

 

Câteodată simt nevoia să mulţumesc proniei pentru întâlnirile cu Shakespeare, cu Caragiale, cu Molière, cu Euripide, cu Gogol sau Cehov care-au născocit multiplele mele feţe, chinul, bucuria, fricile, într-un cuvânt toate stările care-ţi dau expresivitate şi te fac să fii remarcabil.

 

BARBAȚII MINT MAI MULT, FEMEILE MAI BINE

de Mihai Ispirescu

Regie și ilustrație muzicală: Mircea Cornișteanu

Scenography: Puiu Antemir

Cu: Cerasela Iosifescu

 

Apariții video: Adrian Andone, Monica Ardeleanu

Voci: Cristian Petec, Iarina Zidaru

 

Biletele se pot achiziționa atât online, direct din site-ul www.tncms.ro cât și în format fizic, de la agenția teatrală. 


Având în vedere reglementările legale în vigoare, participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, cât și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS- CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore. De asemenea, participarea este permisă și persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

 

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Contact the theater agency:
Alexandru Ioan Cuza Street, no. 11, in the theater building
Phone: 0251.413.677
Schedule: Monday – Friday: 11:00 – 19:00; Saturday – Sunday: 12:00 – 19:00

 

„MARIN SORESCU” NATIONAL THEATER CRAIOVA

https://tncms.ro/nou

https://www.facebook.com/tncms.oficial

https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova

The "Marin Sorescu" National Theater in Craiova is one of the most important theaters in the country, with a tradition of over 170 years and a prestigious international activity whose long and rich history culminated with the legendary performances of Silviu Purcărete, presented in the most important theater festivals around the world, but also with the immense international success of the Shakespeare Festival, which brings to Romania performances from five continents, every two years.

Now, with a contemporary vision, the theatre addresses present and future perspectives, addressing an increasingly broad spectrum of audiences in line with current challenges.

 

Other articles